Марія Нейра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Нейра
ісп. María Neira
Департамент охорони здоров'я, навколишнього середовища та соціальних детермінант здоров'я Всесвітньої організації охорони здоров’я
Нині на посаді
На посаді з 2005
Народився 1962(1962)
Ла Фельґура, Лангрео, Іспанія
Відомий як директорка
Місце роботи Всесвітня організація охорони здоров'я
Громадянство Іспанія Іспанія
Освіта Університет Ов'єдо
Університет Париж-Декарт
Університет імені П'єра і Марії Кюрі
Женевський університет
Alma mater Університет Ов'єдо, Женевський університет, Університет імені П'єра і Марії Кюрі і Університет Париж-Декарт
Нагороди
  • «За заслуги в галузі охорони здоров'я»
  • Іспанська національна премія за стратегію харчування
  • «Видатна жінка»
  • «Натхненні жінки, які працюють над захистом навколишнього середовища»

Марія Пурифікасьон Нейра Ґонсалес (ісп. María Purificación Neira González; нар. 1962, Ла Фельґера, Лангрео) — іспанська лікарка, міжнародна державна службовиця та дипломатка, що з 2005 року обіймала посаду директорки Департаменту охорони здоров'я, навколишнього середовища та соціальних детермінант здоров'я Всесвітньої організації охорони здоров’я[1][2][3].

Біографія[ред. | ред. код]

Марія Нейра вивчала медицину та хірургію в Університеті Ов'єдо в Астурії, Іспанія[1]. Вона спеціалізувалася на ендокринології та метаболічних захворюваннях в Університеті Рене Декарта в Парижі, Франція[1]. Вона здобула ступінь магістра громадського здоров'я та диплом з харчування людини в Університеті П'єра і Марії Кюрі в Парижі, Франція[1]. Нейра також отримала міжнародний диплом з готовності до надзвичайних ситуацій та кризового менеджменту, виданий Женевським університетом у Швейцарії[1].

На початку своєї кар'єри Нейра була медичною координаторкою організації «Лікарі без кордонів» у таборах біженців у Сальвадорі та Гондурасі під час збройного конфлікту та періоду нестабільності[1][2]. Вона була віцеміністром охорони здоров'я та захисту прав споживачів в Іспанії з 2002 по 2005 року[1]. Вона також обіймала посаду президентки Іспанського агентства з безпеки харчових продуктів та харчування[1][2]. Протягом п'яти років вона була радником з питань громадського здоров'я в Міністерстві охорони здоров'я в Мапуту і Мозамбіку. Вона була радницею ООН з питань громадського здоров'я/лікаркою Програми розвитку ООН (ПРООН) в Кігалі, Руанда[1].

Марія Нейра приєдналася до ВООЗ у 1993 році як координаторка Глобальної цільової групи з боротьби з холерою. У 1999 році вона була директоркою Департаменту контролю, профілактики та елімінації. У 2005 році була призначена директором Департаменту громадського здоров'я та навколишнього середовища Всесвітньої організації охорони здоров'я.

У листопаді 2019 року Марія Нейра приєдналася до Консультативної ради високого рівня Lancet Countdown: Відстеження прогресу в галузі охорони здоров'я та зміни клімату[4].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За заслуги в галузі охорони здоров'я» від уряду Франції
  • Іспанська національна премія за стратегію харчування
  • Нагорода «Видатна жінка» від королеви Іспанії Летиції
  • Членкиня Королівської медичної академії Астурії
  • «Натхненні жінки, які працюють над захистом навколишнього середовища», святкування Міжнародного жіночого дня в Женеві, ЮНЕП (2016)[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к Dr. Maria Neira. UNFCCC (англ.). Процитовано 6 травня 2019.
  2. а б в Maria Neira. NewCities (англ.). 19 березня 2018. Процитовано 6 травня 2019.
  3. а б Dr Maria Neira nominated an "inspirational" women. WHO (англ.). Архів оригіналу за 23 червня 2018. Процитовано 6 травня 2019.
  4. Advisory Groups. Lancet Countdown (англ.). Процитовано 3 грудня 2019.