Маґнолія загостренолиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маґнолія загостренолиста
Маґнолія загостренолиста в дендрарії Мортона
Маґнолія загостренолиста в дендрарії Мортона
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Магнолііди (Magnoliids)
Порядок: Магнолієцвіті (Magnoliales)
Родина: Магнолієві (Magnoliaceae)
Рід: Магнолія (Magnolia)
Підрід: Yulania
Вид: Маґнолія загостренолиста
Magnolia acuminata
L., 1792
Посилання
Вікісховище: Magnolia acuminata
Віківиди: Magnolia acuminata
EOL: 1155052
IPNI: 554627-1
ITIS: 18071
МСОП: 193896
NCBI: 3404

Маґнолія загостренолиста[1] (Magnolia acuminata) є однією з найбільших маґнолій і однією з найбільш холодостійких. Це велике лісове дерево, що природно росте на сході Сполучених Штатів і в південному Онтаріо в Канаді. Це дерево, яке, як правило, зустрічається поодиноко, як розрізнені екземпляри, а не однорідними гаями[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Маґнолія загостренолиста поширена переважно в поясі Аппалачів, включаючи плато Аллеґені та плато Камберленд, аж до західної Пенсільванії та Нью-Йорку. Є також численні ізольовані віддалені популяції на більшій частині південного сходу США та кілька невеликих популяцій у південному Онтаріо. У Канаді маґнолія загостренолиста внесена до списку видів, що знаходяться під загрозою зникнення, і охороняється Законом Канади про види під загрозою[3]. У 1993 році Товариство місцевих рослин Північної Америки придбало урочище Shining Tree Woods («Сяючі дерева»), щоб зберегти насадження маґнолії загостренолистої.

Опис[ред. | ред. код]

Листя опадаюче, просте, чергове, від овальної до довгастої форми, 12—25 см завдовжки і 6—12 см завширшки, цілокрає, знизу опушене. Листки бувають двох форм: загострені на обох кінцях або помірно серцеподібні біля основи (вони зазвичай формуються лише високо на дереві).

На відміну від більшості маґнолій, квіти не ефектні. Вони, як правило, невеликі, жовто-зелені і ростуть та розпускаються високо на дереві з квітня до червня. Листя маґнолії загостренолистої загострене на кінчику, що й дає назву рослині. Незрілі плоди зелені, формою нагадують маленький огірок; плід дозріває до темно-червоного кольору і становить 6—8 см завдовжки і 4 см завширшки, з окремими плодолистками, що розкриваються, вивільняючи яскраво-червоне насіння, 10–60 на плід. Стиглий плід має яскравий червонувато-помаранчевий колір.

Використання та вирощування[ред. | ред. код]

Маґнолія загостренолиста — чудове тінисте дерево для парків і садів, хоча їх не рекомендується висаджувати рядами вздовж вулиць. У культурі дерева зазвичай виростають до 15—20 м заввишки, хоча вони досягають понад 30 м в ідеальних умовах лісу. Вони можуть стати досить масивними: національний чемпіон серед дерев у США (і ймовірний чемпіон світу) в окрузі Старк, штат Огайо, має 2,4 м у діаметрі та 29 м у висоту. Вони найкраще ростуть на глибоких, вологих, добре дренованих, злегка кислих ґрунтах, хоча можуть витримувати і лужну реакцію ґрунтів.

Їх складно пересаджувати через їхню грубу, м'ясисту кореневу систему, тому їх слід садити неглибоко та переміщувати ранньою весною з великим об'ємом ґрунту на корінні.

У торгівлі деревиною деревина цього дерева є ціниться нарівні з деревиною спорідненого тюльпанного дерева (Liriodendron tulipifera).

Маґнолія загостренолиста була використана для гібридизації нових сортів, які поділяють її жовтий колір квіток і морозостійкість.

Крім того, вона була відзначений як рослина-запилювач, яка підтримує та приваблює бджіл і метеликів. Це рослина-хазяїн для метеликів, що забезпечує поживу під час личинкової стадії[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Magnolia acuminata // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Sternberg, G., & Wilson, J. (2004). Native Trees for North American Landscapes. Portland, Oregon:Timber Press
  3. White, D.J. (2000). Update COSEWIC Status Report on the Cucumber Tree Magnolia acuminata in Canada. Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada. Ottawa, Ontario
  4. Planting Guides (PDF). Pollinator.org (амер.). Процитовано 29 січня 2022.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]