Меринґія південнобузька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мерингія бузька
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Streptophytina
Ембріофіти (Embryophyta)
Судинні (Tracheophyta)
Euphyllophyta
Насінні (Spermatophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Дводольні (Dicotylédones)
Порядок: Гвоздикоцвіті (Caryophyllales)
Родина: Гвоздикові (Caryophylláceae)
Підродина: Caryophylloideae
Триба: Arenarieae
Рід: Меринґія (Moehringia)
Grynj et Klokov
Вид: Мерингія бузька
Moehringia hypanica
Посилання
Вікісховище: Moehringia hypanica
Віківиди: Moehringia hypanica
EOL: 5207369
IPNI: 155725-1
МСОП: 165168

Меринґія південнобузька[1], мерингія бузька (Moehringia hypanica) — вид рослин родини гвоздикових (Caryophylláceae).

Біологічні особливості[ред. | ред. код]

Напівкущик, що має стрижневу кореневу систему та численні, галузисті річні пагони завдовжки 5–15 см. Утворює мініатюрні щільні дернинки або подушки 4,5–20 см в діаметрі. Має тонкі трав'яні, лежачі або висхідні стебла, нижня частина яких дерев'яніє і може зберігатись кілька років. Листки невеликі — 0,8–1,2 см завдовжки, 0,1–0,2 см завширшки. Квітки зібрані у 3-квіткові суцвіття або подвійні дихазії, які іноді редукуються до поодиноких квіток. Пелюстки квіток білі. Плід (коробочка) кулястий, 0,25 см в діаметрі. Рослина цвіте в червні–серпні, плодоносить у липні–вересні, розмножується насінням.

Екологічні особливості[ред. | ред. код]

Мерингія бузька — ксеромезофіт та облігатний петрофіт. Зростає на гранітних прямовисних скелях, карнизах та у щілинах, переважно з північною експозицією, де створюються умови з затінення. Фітоценотично належить до угруповань класу Asplenietea trichomanis.

Поширення[ред. | ред. код]

Український прибузький ендемік, поширений у Гранітно-степовому Побужжі, на південних відрогах Придніпровської височини. Відомо п'ять локальних популяцій виду в каньйонах річки Південний Буг (лівий берег в околицях м. Южноукраїнська, правий — околиці с. Богданівка) та р. Мертвовод (околиці сс. Актове, Петропавлівка та заповідне урочище «Лабіринт»). Всі відомі локалітети територіально знаходяться в межах Миколаївської області.

Охоронний статус[ред. | ред. код]

Занесений до категорії «Уразливі види» Європейського червоного списку, Резолюції 6 Бернської конвенції, Червоної книги України.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Адаптивні особливості Південнобузьких ендемів Dianthus hypanicus Andrz. та Moehringia hypanica Grynj et Klok / В. А. Соломаха, Г. В. Драбинюк, Т. С. Вініченко, І. І. Мойсієнко, О. М. Деркач // Український фітоценологічний збірник. — Київ, 2006. — Сер. С, вип. 24. — С. 70-86. — Бібліогр.: 12 назв. — укр.

Посилання[ред. | ред. код]