Мільйон способів втратити голову

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мільйон способів втратити голову
A Million Ways to Die in the West
Жанр комедійний вестерн
Режисер Сет МакФарлейн
Продюсер Сет МакФарлейн
Скотт Стубер
Джейсон Кларк
Сценарист Сет МакФарлейн
Алек Салкін[en]
Веллеслі Вайлд[en]
У головних
ролях
Шарліз Терон[1][2][…], Аманда Сайфред[2][3][…], Ліам Нісон[2][3][…], Джованні Рібізі[2], Сара Сільверман[2][3][5], Ніл Патрік Гарріс[2][3][5], Сет МакФарлейн[1][2][…], Білл Мар[2], Challen Catesd[2], Крістофер Ллойд[2][5], Dennis Haskinsd[2], Еван Джонсd[2], Юен Мак-Грегор[2], Гілберт Готтфрід[2], Джеймі Фокс[2], Jimmy Hartd[2], John Aylwardd[2], Джон Майкл Гіґґінсd[2], Кейлі Куоко[2], Matt Clarkd[2], Патрік Стюарт[2], Рекс Ліннd[2], Раян Рейнольдс[2], Вес Студі[2], Алекс Борштейн[6], Ralph Garmand[6], Alec Sulkind[6], Татанка Мінсd[6], Мей Вітман[6], Jay Pattersond[6], Brett Rickabyd[6], Preston Baileyd[6], Belle Shoused[6] і Allyn Racheld[6]
Оператор Майкл Барретd
Композитор Joel McNeelyd
Кінокомпанія Universal Pictures
Дистриб'ютор Universal Pictures, UIP-Dunafilmd[7][8] і Netflix
Тривалість 116 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2014
Кошторис $40 мільйонів доларів[9]
Касові збори $87.2 мільйонів доларів[10]
IMDb ID 2557490
amillionways.com
CMNS: Мільйон способів втратити голову у Вікісховищі

«Мільйон способів втратити голову» (англ. A Million Ways to Die in the West, дослівно — «Мільйон способів померти на Заході») — американський комедійний вестерн (пародія на вестерн[11]) 2014 року авторів сценарію й продюсерів Сета МакФарлейна, Алека Салкіна[en] і Веллеслі Вайлда[en]. Режисером і виконавцем головної ролі є МакФарлейн; також знімалися Шарліз Терон, Аманда Сейфрід, Ніл Патрік Гарріс, Джованні Рібізі, Сара Сільверман і Ліам Нісон. Фільм продюсувався компанією Media Rights Capital, розповсюджувався — Universal Studios[12]. Прем'єра відбулася 30 травня 2014 року[13]Україні — 10 липня).

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається у 1882 році в містечку Старі Пеньки (англ. Old Stump) в американському штаті Аризона. Боягузливого вівчара Альберта Старка (Сет МакФарлейн) покидає його кохана дівчина Луїза (Аманда Сейфрід) через відмову хлопця від дуелі. Альберт, якому ненависні сучасні йому реалії Дикого Заходу, збирається переїхати до Сан-Франциско. Одночасно з цим сумнозвісний злочинець Клінч Глиствуд (Ліам Нісон; ім'я «Клінч Глиствуд» — алюзія на Клінта Іствуда[11]) грабує й убиває старого золотошукача, забираючи в нього золотий самородок. Клінч наказує одному зі своїх поплічників Люїсу (Івен Джонс[ru]) і своїй дружині Анні (Шарліз Терон) їхати до Старих Пеньків і перебути там певний час, поки Глиствуд бандитуватиме в інших місцевостях. Анна і Льюїс прибувають до містечка під виглядом брата і сестри, які мають намір побудувати ферму, але Льюїса арештують через розпалювання бійки в барі і вбивство сина місцевого пастора. Альберт під час бійки рятує Анну і вони стають друзями. Разом вони відвідуються міський ярмарок, де зустрічають Луїзу та її нового бойфренда Фоя (Ніл Патрік Гарріс). Фой викликає Альберта на змагання зі стрільби і виграє, але потім програє Анні. Фой починає знущатися з Альберта, тому той викликає Фоя на дуель через тиждень.

Анна навчає Альберта стрільбі. На балу у вечір перед дуеллю вона підсипає Фою проносне. Після балу Анна з Альбертом цілуються. Льюїс, який вбив шерифа і втік з в'язниці, бачить це і повідомляє Клінчу. У день дуелі Фой мучиться від сильної діареї; Альберт, вирішивши, що Луїза не варта дуелі, вчергове відмовляється змагатися. Він повертається до місцевого шинку, туди заходить Клінч і вимагає сказати, хто цілував його дружину. Оскільки ніхто не зізнається, Глиствуд стріляє в ковбоя (Раян Рейнольдс), який стоїть найближче, і під погрозою продовження вбивств вимагає сказати до завтрашнього півдня, хто цілував Анну. Пізніше він змушує Анну розповісти про Альберта і хоче зайнятися з нею сексом, але дружина б'є його каменем по голові, залишаючи непритомним, і тікає.

Анна повертається на ферму Альберта, де вони сперечаються. Клінч приходить до тями, переслідує Анну і знову ловить її, тоді як Альберту вдається втекти. Під час втечі Старк потрапляє в засідку до племені індіанців. Вони збираються спалити його заживо, але він показує знання їхньої мови і таким чином рятується від страти. Індіанці пригощають його чашею пейоту, в Альберта відбуваються галюцинації: він згадує травматичні моменти з дитинства і розуміє, що кохає Анну. Альберт повертається до Старих Пеньків і виходить на дуель з Клінчем. Він стріляє кулею, змащеною зміїною отрутою, і Клінч помирає. Луїза хоче повернутися до Альберта, але той відмовляє їй і вступає в стосунки з Анною. За вбивство небезпечного злочинця він отримує велику винагороду і купує багато овець.

Перед закінченням титрів власник тиру на ярмарку запитує, хто хотів би замовити постріл. Джанґо вільний (Джеймі Фокс) бере зброю і стріляє у власника.

У ролях[ред. | ред. код]

Створення[ред. | ред. код]

Вперше фільм був анонсований МакФарлейном 3 грудня 2012 року[14]. 30 січня 2013 було оголошено, що у фільмі зніметься Шарліз Терон[15]. Згодом вона розповіла, що «благала» про роль[16]. 11 лютого стало відомо про приєднання Аманди Сейфрід[17], 6 березня — Ліама Нісона і Джованні Рібізі[18], 18 березня — Сари Сільверман[19].

Зйомки відбувалися з 6 травня по 9 серпня 2013 року в Нью-Мексико[20].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.interfilmes.com/filme_30049_Um.Milhao.de.Maneiras.de.Pegar.na.Pistola-(A.Million.Ways.to.Die.in.the.West).html
  2. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я http://www.imdb.com/title/tt2557490/fullcredits?ref_=tt_cl_sm
  3. а б в г д е http://www.metacritic.com/movie/a-million-ways-to-die-in-the-west
  4. а б http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=216426.html
  5. а б в http://bbfc.co.uk/releases/million-ways-die-west-film
  6. а б в г д е ж и к л ČSFD — 2001.
  7. http://nmhh.hu/dokumentum/166259/premierfilmek_forgalmi_adatai_2014.xlsx
  8. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  9. Box-Office Preview: 'Maleficent' Set to Curse 'Million Ways to Die in the West'. The Hollywood Reporter. 28 травня 2014. Архів оригіналу за 7 липня 2017. Процитовано 29 травня 2014.
  10. A Million Ways to Die in the West (2014) - Box Office Mojo. www.boxofficemojo.com (англ.). Архів оригіналу за 12 липня 2017. Процитовано 29 вересня 2018.
  11. а б Рецензія на фільм «Мільйон способів втратити голову». Архів оригіналу за 26 липня 2014. Процитовано 16 липня 2014.
  12. «A Million Ways to Die in the West» [Архівовано 5 вересня 2013 у Wayback Machine.] на сайті Media Rights Capital (англ.)
  13. Neil Patrick Harris Joins Seth MacFarlane's A Million Ways to Die in the West [Архівовано 10 листопада 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  14. Seth MacFarlane Finds A Million Ways to Die in the West [Архівовано 12 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  15. Charlize Theron Eyes A Million Ways to Die in the West [Архівовано 12 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  16. Charlize Theron has revealed she "begged" Seth MacFarLane to cast her in his comedy western A Million Ways To Die In The West [Архівовано 15 липня 2014 у Wayback Machine.] (англ.)
  17. Amanda Seyfried Finds A Million Ways to Die in the West [Архівовано 12 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  18. Giovanni Ribisi and Liam Neeson Find A Million Ways to Die in the West [Архівовано 12 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  19. Sarah Silverman Eyes A Million Ways to Die in the West [Архівовано 29 вересня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  20. Подробности создания фильма: «Миллион способов потерять голову» [Архівовано 22 липня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]