Національна асамблея Афганістану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна Асамблея Афганістану
перс. پارلمان افغانستان
 
 
Загальна інформація:
Юрисдикція: Афганістан Афганістан
Тип: двопалатний парламент
Палати: Мешрано джирга (Дім старійшин)
Волес джирга (Дім народу)
Структура:
Депутатів: 352 (102+250)
Президент Дому народів: Абдул Рауф Ібрагімі (безпартійний)
з 2010
Голова: Саїд Акрам
Заступник голови: Мірвас Ясіні (безпартійний)
з 2010
Адреса:
Адреса: Кабул
Офіційний вебсайт:
www.parliament.af
mj.parliament.af
wj.parliament.af


Національна асамблея — двопалатний представницький орган і носій законодавчої влади (парламент) Афганістану. Згідно з Конституцією Афганістану, прийняті закони не можуть суперечити принципам ісламу[1]. 13 жовтня — день заснування Національної асамблеї є національним святом Афганістану[2].

Нова Резиденція уряду була побудована з допомогою Індії. Колишній король Афганістану Мухаммед Захір-шах заклав перший камінь нової будівлі парламенту 29 серпня 2005[3].

Афганський уряд планує відбудувати палац Дарул Аман і використовувати його для розміщення Національних зборів[4].

Жінки у Національній асамблеї[ред. | ред. код]

Після того, як століттями жінки не брали участі в прийнятті рішень, вони вперше вийшли на політичну арену в 2001 році, після повалення режиму талібів. З введенням в 2002 надзвичайної Лойя джирги, десять відсотків з 1600 місць були зарезервовані для жінок. Тоді закладалася основа для участі афганських жінок у діяльності парламенту.

Нова конституція 2004 забезпечила місця для жінок і меншин в обох палатах парламенту. На парламентських виборах 2005, афганські жінки отримали 89 місць. В 2009 році вони отримали 67 місць (27,7%) у Домі народів та 22 місця (21,6%) в Домі старійшин. Цей показник вище середнього в світі (18,5%).

Палати[ред. | ред. код]

Мешрано Джирга[ред. | ред. код]

Мешрано Джирга (перс. مشرانوجرګه‎, Дім старійшин) — верхня палата. Складається з 102 депутатів, третина призначається президентом на п'ять років, решта — регіональними радами на чотири роки. Усі законодавчі ініціативи затверджуються обома палатами Національної асамблеї[5].

Половина депутатів, які призначаються Президентом, повинні бути жінками, двоє мають бути представників від інвалідів та двоє з народу кочі.

Палата старійшин, в першу чергу, має консультативну роль, а не роль виробника законів. Тим не менш, у нього є право вето у деяких випадках.

Волес джирга[ред. | ред. код]

Волес джирга (лат. ولسي جرګه, Дім народу) — нижня палата. Складається з 250 депутатів, що обираються загальним прямим голосуванням строком на 5 років. Основні завдання: законотворчість, контроль за діяльністю виконавчої влади. Президент палати — Абдул Рауф Ібрагімі[6].

Конституція гарантує принаймні 64 місця для жінок. Кочі обирають 10 представників кочівники через єдиний загальнонаціональний виборчий округ.

Примітки[ред. | ред. код]