Національні символи Мальти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Острівна держава Мальта має різноманітні національні прапори та символи, деякі з яких діючі, а інші вже не використовуються.

Державний прапор і герб[ред. | ред. код]

Національний прапор Мальти визначено в Конституції та складається з двох рівновеликих вертикальних смуг, білої і червоної. На білій смузі зображено хреста Георга, обрамлений червоним кольором; ширина прапора в півтори рази перевищує його висоту. Він був прийнятий, коли Мальта стала незалежною від Сполученого Королівства 21 вересня 1964 року. У 1942 році король Георг VI вручив нагороду «Хрест Георга» за колективну відвагу. Мальта залишалася єдиним колективним лауреатом нагороди, поки нею не нагородили Королівську поліцію Ольстера Північної Ірландії в 1999 році.

Сучасна емблема Мальти описана в Законі про герб і державну печатку Мальти (1988) як щит, на якому зображено геральдичне зображення національного прапора; над щитом мурована корона із золота з портом і вісьмома вежами (видно лише п’ять), що представляють укріплення Мальти та позначають місто-державу; навколо щита вінок із двох гілок: спритної оливкової гілки, зловісної пальмової пальми, символів миру та мужності до перемоги, які традиційно асоціюються з Мальтою, усі у відповідних кольорах, перев’язані біля основи білою стрічкою з червоною підкладкою та на щиті, на якій написані слова Repubblika ta' Malta великими літерами чорного кольору.

Інші прапори чи символи[ред. | ред. код]

Використовуються зараз[ред. | ред. код]

Історичні прапори[ред. | ред. код]

Лицарський прапор (1530—1798)[ред. | ред. код]

Оригінальний прапор лицарів-госпітальєрів складався з білого Мальтійського хреста на чорному тлі, однак він ніколи не використовувався на Мальті. Єдиний прапор, який використовувався на Мальті за часів лицарів, складався з білого симетричного хреста на червоному тлі, причому ширина хреста становила 1/5 висоти прапора - подібно до прапора Англії, кольори займають пропорційно 5:3. Прапор досі використовується наступником госпітальєрів Мальтійським орденом.

Колоніальні прапори (XIX століття — 1964)[ред. | ред. код]

Кілька прапорів використовувалися британською колоніальною адміністрацією Мальти до здобуття незалежності в 1964 році. Між 1798 і 1813 роками на Мальті використовувалися неаполітанський прапор та прапор Великобританії. Коли Мальта стала коронною колонією, був прийнятий новий прапор, який мав кольори ордена Святого Іоанна, але з іншими пропорціями та з частиною прапора Великої Британії. Пізніші прапори складалися з британського синього прапора з гербом Мальти.

Штандарт королеви Мальти (1967–1974)[ред. | ред. код]

Штандарт королеви Мальти був введений в 1967 році. Він складався з мальтійського прапора з особистим прапором королеви Єлизавети II.

Інші символи[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Flags, symbols and their use. Department of Information. Процитовано 24 березня 2006.
  • Government Notice No. 517. The Malta Government Gazette (No. 15,310). 25 липня 1990.