Німецька ромашка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Німецька ромашка
Anacyclus pyrethrum[1]
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Підродина: Айстрові (Asteroideae)
Триба: Anthemideae
Рід: Німецька ромашка (Anacyclus)
L., 1753
Типовий вид
Anacyclus valentinus(інші мови)
L.[2] IPNI[3]
Синоніми[4]
  • Cyrtolepis Less.
Вікісховище: Anacyclus

Німецька ромашка також анацикл[5][6] (Anacyclus) — рід рослин родини айстрових, описаний Ліннеєм у 1753 році[7][8]. Однорічні або трав’янисті багаторічні рослини, їх культивують через папоротеподібне листя на повзучих стеблах і квіти, схожі на ромашку. Вони морозостійкі, але можуть переносити зимові температури нижче -5 °C, якщо їх вирощувати на добре дренованому ґрунті[9].

Види Anacyclus поширені на кам'янистих або піщаних схилах південної та західної Європи, Північної Африки та Близького Сходу[4][10].

Коріння A. pyrethrum імпортується в основному з середземноморських країн. Через його потужну подразнюючу дію в аюрведичній медицині корінь вважається стимулятором і часто є інгредієнтом афродизіаків і нервових стимуляторів, що використовуються при лицьовому паралічі, паралічі, геміплегії, фіброміалгії тощо[11].

Види

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. 1897 illustration from Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen
  2. Anacyclus. Index Nominum Genericorum. International Association for Plant Taxonomy(інші мови). 9 лютого 1996. Процитовано 16 червня 2008.
  3. Німецька ромашка(англ.): інформація на сайті IPNI.
  4. а б Flann, C (ed) 2009+ Global Compositae Checklist
  5. [[https://web.archive.org/web/20160403043415/http://econtsh.astra.in.ua/system.php Архівовано 3 квітня 2016 у Wayback Machine.] Довідник назв рослин України від Наукового товариства імені Шевченка, Лісівничої академії наук України, за участю працівників Державного природознавчого музею НАН України та студентів і викладачів Прикарпатського лісогосподарського коледжу; розробка вебресурсу: Третяк Платон Романович]
  6. Asteraceae // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  7. Linnaeus, Carl von in Latin
  8. Tropicos, Anacyclus L.
  9. Brickell, Christopher, ред. (2008). The Royal Horticultural Society A-Z Encyclopedia of Garden Plants. United Kingdom: Dorling Kindersley. ISBN 9781405332965.
  10. Altervista Flora Italiana, genere Anacyclus includes photos and European distribution maps for several species
  11. Puri, H.S. (2003) Rasayana: Ayurvedic Herbs for Longevity and Rejuvenation. Taylor & Francis, London