Ніч свастики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ніч свастики»
Автор Кетрін Бурдекін
Назва мовою оригіналу Swastika Night
Країна Велика Британія
Мова англійська
Тема Друга світова війна
Жанр альтернативна історія
антиутопія
Видавництво Victor Gollancz Ltd
Видано 1937
Сторінок 287
ISBN 093531256-0

«Ніч свастики» (англ. Swastika Night) — футуристичний антиутопічний роман в жанрі феміністичної наукової фантастики, написаний Кетрін Бурдекін під псевдонімом Мюррей Костянтин, вперше опублікований в 1937 р. Вибір Left Book Club (укр. Клуб лівої книги) в 1940 році. Роман натхненний претензіями Адольфа Гітлера про те, що нацизм створив би «Тисячолітній рейх». Роман був забутий на довгі роки, поки його не перевидали в 1980 р.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія новели розгортається через сім століть після приходу до влади нацистів. У цей час Гітлеру поклоняються як божеству. Хоча серед головних героїв роману немає жінок, один з головних мотивів роману — переслідування жінок у Німеччині майбутнього. Нацистів Кетрін описує як гомосексуалів і жінконенавистників. У світі антиутопії християнство ослаблене і доведене до примітивного стану, євреї знищені, жінки позбавлені всіх прав.

У книзі сказано, що Німеччина і Японія виграли Двадцятирічну війну і встановили контроль над світом.

Головний герой книги — англієць Альфред. Він відвідує Німеччину в ході свого паломництва. В Рейху англійців ненавидять, тому що Англія найдовше чинила опір Рейху у Двадцятирічній війні. Одне зі святих місць нацизму, яке відвідує Альфред — літак. Згідно з нацистським вченням, Адольф Гітлер особисто прилетів на ньому до Москви й добився перемоги над СРСР.

У Рейху повністю переписана історія. Згідно з нацистською ідеологією, Гітлер був богом — високим, зі світлим волоссям; він особисто виграв війну. Однак під великим секретом Альфреду показують фотографію, на якій зображений справжній Гітлер поруч з дівчинкою. Альфред шокований не тільки справжнім виглядом фюрера, а й тим, що дитина, що стоїть поруч з ним — дівчинка. У світі новели жінки — звироднілі істоти, які страждають від ненависті до самих себе і все гірше справляються зі своєю єдиною функцією, розмноженням.

Японія в новелі править Північною і Південною Америкою, Австралією та Азією. Японська імперія — єдина наддержава, порівнянна за силою з нацистами, але їх війни закінчилися нічим. І німці, і японці відчувають демографічні труднощі через виродження жінок.

Наприкінці новели Альфреда вбивають війська СС, але він встигає розповісти своєму синові правду про історію нацизму.

Критика[ред. | ред. код]

Літературний історик Енді Крофт описав роман як «найоригінальнішу з усіх численних антифашистських антиутопій у кінці 1930-х років».[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hopkins, Chris (2006). English Fiction in the 1930s: Language, Genre, History. London: Continuum International Publishing Group. p. 138. ISBN 0826489389.

Посилання[ред. | ред. код]