Обман (Цілком таємно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Секретних матеріалів»
«Обман»
англ. Humbug
Сезон № 2
Серія № 20 (2X20)
Перший показ 31 березня 1995
Сценарій Дерін Морган
Режисер(и) Кім Меннерс
Код виробника 2X20
Хронологія
Попередня Наступна
Тиха затока Калушари

Обман (англ. Humbug) — двадцята частина другого сезону серіалу «Цілком таємно» («Секретні матеріали»).

Зміст[ред. | ред. код]

У містечку Гібсонтон (штат Флорида) однієї ночі двоє малих братів грають у своєму домашньому відкритому басейні. Таємнича фігура підходить з лісу, що оточує їх будинок, і непомітно стрибає в басейн. Це Джерал Вейсбрук — «Людина-алігатор», батько хлопчиків, який лякає своїх синів жартома. Після веселощів і сміху в басейні «Людина-алігатор» каже своїм дітям повернутися в будинок, оскільки вже пізно і час лягати спати. Хлопчики залишають басейн, а батько залишається, щоб поплавати. Невідома таємнича фігура підходить до басейну з лісу, атакує та вбиває «людину-алігатора» в басейні.

На похованні безрукий пастор перегортає Біблію ногою. Фокс Малдер та Дейна Скаллі в Гібсонтоні намагаються розслідувати серію нападів невідомого нападника у спільноті колишніх виконавців циркового шоу. Вони відвідують похорон «людини-алігатора» (у якого був іхтіоз). Серед людей, яких вони зустрічають згодом — це «саморобні виродки», доктор Блокхед (який перервав похорон, вилізши із ями та забивши залізничний костур у власні груди) та його «вундеркіндський» попутник Блювотник — він будь-що з'їсть, але нічого не каже. Агенти також зустрічаються з колишнім виконавцем Джимом Джимом (Dogface Boy), який згодом став місцевим шерифом після того, як його обличчя пережило випадання волосся.

Шериф приводить агентів до місцевого художника Гефкетта де Гелма — він оповідає про «русалку з Фіджі». Малдер та Скаллі залишаються на майданчику для причепів, назва якого Gulf Breeze посилається на інцидент НЛО в Галф Бриз 1987 року (також згадуваний в епізоді 1 сезону). Вони зустрічають недовірливого менеджера містера Нутта та Ланні, алкоголіка з недорозвиненим поєднаним близнюком Леннардом. Агенти чують історію про легендарну русалку з Фіджі, звичайну історію з XIX століття, яка, як правило, виявлялася мавпою із прикріпленим риб'ячим хвостом — «хамбуг» (Humbug).

Попри звичний скептицизм Скаллі, Малдер заінтригований через те що схоже на сліди, залишені таємничим нападником.

Однієї ночі містер Натт смертельно атакований істотою з вікна. Фокс бачить поїдаючого зловлену рибу гравця місцевого цирку («Блювотник», людина-головоломка). Близнюк-носій повідомляє Скаллі про вбивство. Агенти виявляють, що нападник — близнюк Ланні, Леннард, який здатний відокремлюватися від його тіла. За словами Ланні, Леннард нападає на людей і намагається заритися в них, тому що він шукає нового брата, який замінить його — він вмирає від печінкової недостатності через роки зловживання алкоголем.

В Гібстонському музеї людей-химер Скаллі дізнається історію смерті сіамських близнюків; екскурсовод оповідає про «довбнів» і «блювотників» та «Хлопчика із собачим обличчям». Фокс перестріває коротуна під трейлером Скаллі. Скаллі оповідає про місцевого шерифа (знайденого 1943 року в Албанії хлопчика із собачим обличчям «Джим-Джима»). Агенти спостерігають за шерифом та роблять ексгумацію його картоплини. Шериф оповідає про своє попереднє життя. Тим часом відокремлений близнюк убиває коротуна.

Ланні замикається в місцевій в'язниці, намагаючись утримати Леннарда від втечі. Людина-довбня демонструє свої здатності і невдало намагається утекти. Уночі до Ланні пробирається близнюк. Агенти переслідують відокремленого близнюка в павільйоні сміху. Ланні вмирає протягом ночі. Вийшовши з кімнати сміху, агенти виявляють, як відповзає відокремлений близнюк. Відокремлений близнюк нападає на людину-головоломку. Переслідуючи агенти бачать Головоломку — він лежить на землі, розтираючи живіт.

Циркові артисти пакуються та повідомляють Нечутливій людині про деталі справи. Головоломка виглядає погано, і Малдер запитує, в чому справа. Головоломка відповідає — «Мабуть щось не те з'їв».

Знімались[ред. | ред. код]

Актор Роль
Девід Духовни Курець
Джилліан Андерсон Дейна Скаллі
Джим Роуз доктор Блокхед
Вейн Грейс шериф Джеймс Гамільтон
Майкл Джей Андерсон містер Натт
Енігма людина-загадка
Вінсент Скіавеллі Ланні
Алекс Дьякун куратор
Джон Пейн Глазеброк
Деніс Сімпсон офіціантка-гермафродит

Джерела[ред. | ред. код]