Повелитель мух (Цілком таємно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Цілком таємно»
«Повелитель мух»
Lord of the Flies
Сезон № 9
Серія № 187 (9X5)
Перший показ 16 грудня 2001
Сценарій Томас Шнауц
Режисер(и) Кім Меннерс
Код виробника 9ABX06
Хронологія
Попередня Наступна
4-D Не вір нікому

Повелитель мух (англ. Lord of the Flies) — 5-й епізод дев'ятого сезону серіалу «Цілком таємно». Епізод не належить до «міфології серіалу» — це монстр тижня. Прем'єра в мережі «Фокс» відбулася 16 грудня 2001 року.

У США серія отримала рейтинг Нільсена, рівний 6.2, це означає — в день виходу її подивилися 9.9 мільйона глядачів.

На зйомках реаліті-шоу для місцевого телеканалу під час виконання трюку гине каскадер-аматор. Скаллі, Доггетт і Рейс виявляють, що той був убитий роєм мух, що опинився в його голові.

«Володар мух» ознаменував повернення комедійних епізодів у серіал. Через це Патрік мав проблеми зі своєю грою, тому що спочатку він вважав свій текст занадто дурним. Агресивність мух в епізоді була натхненна реальними звичками Каліфорид.

Зміст[ред. | ред. код]

Істина поза межами досяжного

Група підлітків «Дурноверхі» з «Командиром Живчиком» знімають одного зі своїх друзів на прізвисько «Капітан Сміливчик», який виконує трюки для кабельного телешоу під назвою «Dumbass». Останній трюк передбачає перебування в туалеті що рухається на причепі за автомобілем і стрибок у візку з супермаркету через трамплін. Під час трюку Дейр відхиляється і випадає з візка, його знаходять мертвим після того, як частина його черепа руйнується.

Місцевий коронер Оушен-Сіті (Нью-Джерсі) викликає Джона Доггетта і Моніку Рейєс для розслідування смерті. Під час розтину з очних ямок Дейра вириваються мухи. Дейна Скаллі оглядає тіло і виявляє, що комахи так швидко виїли мозок Дейра і до такої міри, що він просто обвалився. Несподівано із підказками приходить доктор Рокі Бронзіно.

У місцевій середній школі Манагокін (Нью-Джерсі) Вінкі та його брат знімають панахиду за Дейром, чим роздратували його дівчину Наталі. Підлітки переслідують Ділана Локенсгарда, сина директорки та соціального вигнанця. Доггетт і Рейєс прибувають до школи, щоб поговорити з Вінкі. Під час їхнього інтерв'ю якісь істоти (згодом з'ясувалося — воші) таємничим чином нападають на нього і вигризають напис «Дурноверхий» в його плоті. Під час перегляду запису шоу, Доггетт помічає, що Ділан був на кожному з трюків, і вирішує допитати його. Поки агенти розмовляють з Діланом, вдома його мати намагається заговорити з ним — він включає музику і стіни ніби покриваються комахами. Під час розгляду справи Ділан покривається мухами; згодом Рейєс починає вірити, що за нападом стоїть Ділан. Бронзіно з Скаллі встановлюють зовні датчик феромонів — і виявляють високу концентрацію «каліфорину-13»; в цей час на ровері проїздить поруч Ділан. Ділан і Наталі розмовляють про події і пригадують минуле. Під час розмови з матір'ю Ділана цілком обсідають мухи. Рейєс вважає — Ділан спричинив на себе атаку мух аби бути жертвою а не злочинцем. Агенти беруть з допиту серветку, просочену потом Ділана, щоб Скаллі проаналізувала. Результати показують, що рідини тіла Ділана містять величезну кількість феромонів комах.

Тієї ночі Наталі пробирається в дім Ділана; вони розмовляють про Сіда Барретта і зникнення Діланового батька. Коли вони цілуються, щось, ніби ранить її вуста, через що вона вибігає в сльозах. Друзі Дейра, які вважають, що Ділан винен у його смерті, через якусь мить під'їжджають і викрадають його. Під час їзди з рота Ділана виходить комахоподібний виступ і розбризкує павутиння скрізь, через що автомобіль перекидається та розбивається.

Доггетт і Рейєс прибувають на місце події, і їм розповідають, що Ділан прогриз вихід через заднє вікно. Тим часом Скаллі та фахівець з комах обшукують дім Ділана. Скаллі йде після дзвінка Доггетта, щоб допомогти Рейєс знайти підлітка, а спеціаліст залишається в домі. Згодом на Бронзіно нападає мати Ділана — вона обплутує його павутиною.

Рейєс вистежує Наталі, але агентка атакована і загортається в кокон Діланом. Ділан намагається взяти автомобіль матері щоб виїхати з Наталі. Мати Ділана підходить до нього і каже, що він не такий, як інші діти, й ніколи не буде. Доггетт приходить до дому дівчини і знаходить Рейєс живою та витягує з кокона. Скаллі знаходить Наталі — однак Ділана та його матері ніде немає. Подальший обшук у будинку Локенсґарда виявив інші тіла, включаючи спеціаліста з комах, який замотаний в павутину і вижив, та батька Ділана, який імовірно загинув роками раніше. Після відходу з мамою Ділан надсилає Наталі останнє повідомлення у вигляді світлячків: «Я люблю тебе».

Я іноді читаю журнали

Зйомки[ред. | ред. код]

Епізод був написаний Томасом Шнауцем, режисер — Кім Меннерс. Це був перший сценарій Шнауца і друга режисерська робота Меннерса за сезон. Епізод, назва якого є перекладом імені семітського демона Вельзевула, ознаменував повернення «комедійного епізоду» для серіалу. За словами Метта Гурвіца та Кріса Ноулі у книзі «Повні файли X», цей епізод «переглядає теми експериментів генетичного прищеплення з „Мандрівників“ у гумористичному контексті». Роберту Патріку було важко з епізодом; пізніше він пояснив: «Я не міг впоратися з деякими матеріалами. Як актор, я вважав деякі з них трохи безглуздими». Відповідно, Маннерс допоміг Патріку пройти сценарій, та надав можливість йому досягти бажаного результату для своїх діалогів.[1]

Агресивність мух в епізоді була натхненна реальними звичками австралійських «мух-духів»[2]. За словами керівника спецефектів Джона Воша, деякі мухи на трупі «Cap'n Dare» були реальними, але решта були створені за допомогою CGI. І навпаки, під час зйомок сцени, де Ділан вкритий мухами, Генк Гарріс носив костюм, який був покритий 30 000 живих мух.[3] Початок епізоду знімали в парку «Cheviot Hills» у Лос-Анджелесі. Раніше сайт використовувався для різних кадрів в епізоді шостого сезону «Неприродний» та восьмого сезону «Три слова». Середня школа Гарфілда в Шерман-Оукс замінила середню школу Гранта[4].

В епізоді кілька посилань на британського співака і автора пісень Сіда Барретта, з яким персонаж Ділана сильно ідентифікує себе. Барретт був солістом рок-групи «Pink Floyd» до його відходу в 1968 році. В епізоді представлені дві пісні з сольного альбому Барретта 1970 року «The Madcap Laughs», «No Good Trying» і «Terrapin».[2]

Показ і відгуки[ред. | ред. код]

«Володар мух» вперше був показаний на телеканалі «Fox» у США 16 грудня 2001 року. «Володар мух» отримав рейтинг Нільсена 6,2, що означає — його побачили 6,2 % населення країни і переглянули 6,54 мільйона домогосподарств та 9,9 мільйона глядачів.[5][6] Цей епізод вийшов на «BBC Two» у Сполученому Королівстві 1 грудня 2002 року.

Епізод отримав неоднозначні відгуки телекритиків. Джессіка Морган з «Телебачення без жалю» поставила епізоду оцінку «C». Вона висміяла потребу серіалу розмістити логотип «Секретних матеріалів» у тизері, але зрештою прийшла до висновку, що цей епізод був «одним з гідних для перегляду».[7] Роберт Ширман і Ларс Пірсон у книзі «Хочемо вірити: путівник з Цілком таємно, Мілленіуму та Самотніх стрільців» оцінили епізод на 1.5 з п'яти. Вони стверджували, що епізод намагався «бути „Королем дощу“ або „Мовою ніжності“». Однак вони зазначили, що оскільки серіал перебував на іншій стадії — Малдер і Скаллі більше не були в центрі уваги — «той самий стиль лягає на обличчя». Крім того, Ширман і Пірсон скаржилися, що «Секретні матеріали знову виснажують русло підліткової увагии».[8] М. А. Кренг у книзі «Заперечуючи правду: перегляд „Секретних матеріалів“ після 11 вересня» вважав, що тизер «інтригує на мить», але конкуруючі елементи «химерного гумору, жахів тіла та історії кохання підлітків» швидко припиняють цю невтішну прогулянку".[9]

Знімалися[ред. | ред. код]

Актор Роль
Роберт Патрік Джон Доггетт Джон Доггетт
Джилліан Андерсон Дейна Скаллі Дейна Скаллі
Аннабет Гіш Моніка Рейєс Моніка Рейєс
Генк Гарріс Ділан Локенсгард Ділан Локенсгард
Саміра Армстронг Наталі Гордон Наталі Гордон
Майкл Вайзман Рокі Бронзіно Рокі Бронзіно
Джейн Лінч Енн Лукенстранд Енн Лукенстранд
Аарон Пол Девід Вінкль Девід Вінкль
Ерік Аварі Герб Фонтейн

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гурвіц і Ноулі, ст. 201
  2. а б Lord of the Flies - Research. XFiles.com. Fox Broadcasting Company. 16 грудня 2002. Архів оригіналу за 10 квітня 2002. Процитовано 21 червня 2012.
  3. Frank Spotnitz та ін. (2002). The Truth Behind Season 9: "Lord of the Flies" (DVD). The X-Files (season 9): 20th Century Fox Home Entertainment.
  4. Фрага, ст. 231
  5. The Associated Press (20 грудня 2001). Nielsen Ratings. St. Paul Pioneer Press. MediaNews Group. Процитовано 27 червня 2012.
  6. Canton, Maj. The X-Files – Series – Episode List – Season 9. TV Tango. Процитовано 24 лютого 2013.
  7. Morgan, Jessica. Lord of the Flies. Television Without Pity. NBC Universal. Архів оригіналу за 3 лютого 2013. Процитовано 27 червня 2012.
  8. Ширман і Пірсон, ст. 263—264
  9. Crang, M.A. (2015). Denying the Truth: Revisiting The X-Files after 9/11. Createspace. с. 147—148. ISBN 9781517009038.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Shearman, Robert; Pearson, Lars (2009). Wanting to Believe: A Critical Guide to The X-Files, Millennium & The Lone Gunmen. Mad Norwegian Press. ISBN 0-9759446-9-X
  • The X-Files and Literature: Unweaving the Story, Unraveling the Lie to Find…
  • Opening The X-Files: A Critical History of the Original Series
  • Lord of the Flies