Нічого особливого сьогодні не сталося II (Цілком таємно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Цілком таємно»
«Нічого особливого сьогодні не сталося II»
Nothing Important Happened Today
Сезон № 9
Серія № 184 (9X2)
Перший показ 18 листопада 2001
Сценарій Кріс Картер; Френк Спотніц
Режисер(и) Кім Меннерс
Хронологія
Попередня Наступна
Нічого особливого сьогодні не сталося Сатана

Нічого особливого сьогодні не сталося II (англ. Nothing Important Happened Today II) — 2-й епізод дев'ятого сезону серіалу «Цілком таємно». Епізод належить до «міфології серіалу» і надає змогу краще із нею ознайомитися. Прем'єра в мережі «Фокс» відбулася 18 листопада 2001 року.

У США серія отримала рейтинг Нільсена, рівний 5.9, це означає — в день виходу її подивилися 9.4 мільйона глядачів.

Шеннон повідомляє Доггетту, що вона, як і Ноул Рорер, є суперсолдатом, частиною армійської програми. Скаллі під час обстеження не виявляє в неї жодних патологій, а Моніка дізнається, що вона є агентом Міністерства Юстиції, а вбиті нею — її зв'язковими. Розслідування наводить Скаллі, Доггетта і Рейєс на судно, яке цілий рік перебуває у плаванні, але зараз стоїть у порту Балтимора.

Зміст[ред. | ред. код]

День минув без важливих подій

Капітан корабля за допомогою специфічних кодів допуску проникає в обхід інструкцій до охоронюваного приміщення та передає повідомлення доктору Нордлінгеру, який наказує повернути судно на базу.

Фолмер залишає водоочисню, не помітивши Доггетта, який все ще перебуває під водою; Макмегон підтримує життя Джона, видихаючи повітря з її легенів у його. Повернувшись у штаб-квартиру ФБР, Фолмер в присутності Скіннера попереджає Рейєс — дистанціюватися від Доггетта та його розслідування щодо Керша. Рейєс підозрює велику змову і вважає, що Фолмер просто хоче вигнати Доггетта з ФБР та покидає його кабінет на знак незгоди.

Доггетт прокидається у своєму будинку і бачить Макмегон, яка каже йому, що і вона, й Ноул Рорер є невразливими суперсолдатами, розробленими за допомогою військової програми. Макмегон зізнається — вона ненавидить себе — і просить Джона допомогти прикрити програму. Судно перебуває в Балтіморському порту і капітан сходить на берег попри заборону для зв'язку з кимось. Скіннер відвідує Дейну — він не міг повідомити інформацію по телефону. Скваллі оповідає йому — з її дитиною відбувається щось непоясне́нне. Капітан корабля з берега не додзвонюється до Карла Вормуса і підозрює що щось пішло не так. Доггетт кличе Скаллі до себе додому, і Макмегон розповідає їм, що програму опанування Землею розширюють, додаючи хлорамін у воду. Дейна не вірить — Макмегон демострує їй свій шийний гребінь. Рорер підходить до капітана, повідомляючи йому, що тепер він є заступником і вимагає інформації про місію судна. Тіло старпома Бенфорта знайдено у воді неподалік корабля.

Скаллі оглядає Макмегон і виявляє, що вона фізично здорова. Потім Керш і Фолмер відстороюють Доггетта. Рейєс намагається дізнатися більше про історію Макмегон і дізнається, що вона є співробітником міністерства юстиції, з яким зв'язалися Вормус і Макфарланд у їхніх спробах розкрити плани забруднення водопостачання. Самотні стрільці перехоплюють дзвінок капітана Вормусу із визнанням піступних планів, який підслуховує Рорер. Рейєс приходить до Фолмера і просить особову справу Шеннон.

Рейєс повідомляє — Шеннон не каже їм правду намагаючись знайти останнього із інформаторів зливу даних про проєкт — капітана корабля. Скаллі, Рейєс і Доггет йдуть на корабель, де їм протистоїть Рорер. Карітан пробирається до Нортлінгера і бере співробітника у заручники та вимагає допуску до бази даних лабораторних комп'ютерів; за його спиною виникає Рорер. Скаллі та Доггетт з Рейєс приходять на домовлене місце — але йде не капітан а Рорер. Доггетт вистрілює в Рорера усю обойму пістолета — без якогось ефекту. Коли Рорер збирається розтрощити череп Доггетта, Макмегон обезголовлює його. Рорер мертвий, але оживає і заколює Макмегон ударом руки через грудну клітину. Обидва тіла падають у воду. Троє агентів пробираються на покинутий корабель і знаходять обезголовлене тіло капітана. Скаллі отримує доступ до лабораторії і знаходить докази маніпуляцій з яйцеклітинами. Однак вона змушена піти, коли Доггетт знаходить бомбу уповільненої дії на мосту. Агенти ледве уникли вибуху.

Через 2 доби Доггетт протистоїть Кершу, який не був причетний до змови. Джон кидає на стіл свої посвідчення і службовий пістолет. Керш пояснює Доггетту, що він залишив докази, які допомогли Доггетту, і що він сказав Малдеру тікати, але в кінцевому підсумку саме Скаллі переконала Малдера зробити це. Доггетт повертається до роботи в ФБР.

Скаллі уві сні ніби бачить бездиханні тіла Макмегон і Рорера в гавані. Раптом вона бачить, як Макмегон відкриває очі. Скаллі прокидається, і намагається приспати Вільяма. Зірочки над його ліжечком починають рухатися самостійно.

Зйомки[ред. | ред. код]

Фраза «Сьогодні нічого важливого не відбулося» походить з апокрифічної історії про те, що король Георг III написав цю фразу у своєму щоденнику 4 липня 1776 року, того ж дня, коли США проголосили незалежність від Британії.[1][2] Слоган частини 2 — «Сьогодні нічого важливого не сталося» замінив сталу фразу «Правда за межами досяжного».[3]

П'ять різних акторів зобразили малюка Вільяма — Ріккі Хелд, Роуді Хелд, Ешлі Натсон, Джеймс Райкер і Тревіс Райкер.[3]

Дізнавшись про завершення в 2001 році «Ксени принцеси-воїна», до Лоулесс звернулися продюсери «Секретних матеріалів» з проханням взяти участь у серіалі. За словами Лоулесс, одна з причин, чому вона з'явилася в серіалі, полягала в тому, що її дочка була «божевільною фанаткою „Секретних матеріалів“». Вона прокоментувала, що знала про серіал і створила героїню Ксену на основі постаті Фокса Малдера.[4] Спочатку Шеннон Макмехон мала бути повторюваним персонажем і повинна була з'явитися у «Правді», фіналі серіалу «Секретних матеріалів». Однак Лоулесс, яка мала в анамнезі викидні, завагітніла незабаром після того, як була знята друга частина цих епізодів; її вагітність з високим ризиком не дозволила акторці повернутися до серіалу для майбутніх епізодів. Картер назвав Лоулесс «гарячою штучкою», сказавши, що було «весело» мати жінку-суперсолдата, чого ніколи не приходило в голову ні йому, ні продюсерській групі.[5]

У першій підводній сцені, більша частина якої була знята біля водного резервуара в «Universal Studios», Лоулесс довелося пристебнути ременем безпеки в машині, яка мала бути занурена на тринадцять футів. Насправді резервуар для води мав глибину чотири фути. Лоулесс, маючи шість футів зросту, довелося стати на коліна і дихати через кальян під час зйомки сцени. Для команди спецефектів однією з найважчих частин епізоду було приховати той факт, що Лоулесс була одягнена у купальник.[5]

Показ і відгуки[ред. | ред. код]

Частина 2 отримала рейтинг Нільсена 5,9; його переглянули 9,4 мільйона глядачів.[6] Друга частина епізоду отримала найнижчий рейтинг у ніч на 18 листопада, отримавши нижчі рейтинги та кількість глядачів, ніж «Сімпсони» та «Малькольм у центрі уваги».[7]

Пізніше епізод був включений до «The X-Files Mythology, Volume 4 — Super Soldiers», колекції DVD, яка містить епізоди, пов'язані із сюжетною лінією інопланетних суперсолдатів[8].

Епізод отримав неоднозначні відгуки критиків. Деріл Х. Міллер із «Лос-Анджелес Таймс» позитивно відгукнувся про нього, стверджуючи, що він «хитро написаний, добротно зіграв і похмуро сфотографований».[9] Майкл Р. Фаркаш із «Голлівуд-репортер» надав першій частині переважно позитивну рецензію. Фаркаш назвав його «розважальним і привабливим» та відзначив «напружені повороти сюжету й захоплюючі візуальні ефекти».[10] Оглядач «Airlock Alpha» здебільшого позитивно ставився до епізоду, за винятком Кері Елвіса в ролі Бреда Фолмера, і назвав дії Елвеса «вимушеними»[11]. Роб Лоуман з «Los Angeles Daily News» вважала, що Картер зміг «вдихнути нове життя» в міфологію серіалу та позитивно оцінив гру Люсі Лоулесс[12]. Кен Такер з «Entertainment Weekly» поставив епізоду оцінку B+[13]. «Starpulse» назвав змінені титри «Найбільш шокуючим моментом» у серіалі, написавши, що найбільш різкий момент «настав із початковими титрами дев'ятого сезону, повним переробленням, за яким Аннабет Гіш та Мітч Пілледжі додали до серіалу». Початкова послідовність і знайома графіка повністю вилучені. Ці титри виглядали так, ніби вони належали до іншої серії, і на той момент це було так".[14]

Емілі Вандерверф з «The A.V. Club» відзначила другу частину — «C–». Вона стверджувала, що серіал не зміг зрозуміти, як відновитися після подій 11 вересня, а також мати справу з відсутнім Духовни. Зрештою, вона написала, що епізоди в цілому являють собою «м'який фрагмент оповідання, який, можливо, має достатньо хороших ідей для трьох чвертей епізоду, але розтягнутий на дві без особливої ​​причини».[15] М. А. Кренг у книзі «Заперечення правди: перегляд „Секретних матеріалів“ після 11 вересня», дуже критично ставився до сценарію, стверджуючи, що було важко «визначити якісь важливі моменти, які відбуваються під час будь-якого епізоду», але похвалив виконання продюсерською командою «деяких вражаючих декорацій»[16]. Роберт Ширман і Ларс Пірсон у книзі «Хочемо вірити — критичний посібник з Цілком таємно, Мілленіуму та Самотніх стрільців» оцінили обидва епізоди на 1 зірку з п'яти.[1][17] Маріса Гатрі з «Boston Herald» вважала, що персонаж Джилліан Андерсон, Дейна Скаллі, стала «інтелектуально неплідною»[18].

Знімалися[ред. | ред. код]

Актор Роль
Роберт Патрік Джон Доггетт Джон Доггетт
Джилліан Андерсон Дейна Скаллі Дейна Скаллі
Аннабет Гіш Моніка Рейєс Моніка Рейєс
Мітч Піледжі Волтер Скіннер Волтер Скіннер
Джеймс Пікенс молодший Елвін Керш Елвін Керш
Люсі Лоулес Шеннон Макмагон Шеннон Макмагон
Адам Болдвін Нолі Рорер Нолі Рорер
Брюс Гарвуд Джон Фіцджеральд Байєрс Джон Фіцджеральд Байєрс
Том Брейтвуд Мелвін Фрогікі Мелвін Фрогікі
Дін Гаглунд Річард Ленглі Річард Ленглі
Раян Кутрона Капітан Капітан
Бен Рід Молодий офіцер Молодий офіцер
Кері Елвес Бред Фоллмер Бред Фоллмер

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ширман і Пірсон, ст. 260.
  2. Келлнер, ст. 154
  3. а б Kim Manners (Director, Part 1); Tony Wharmby (Director, Part 2); Chris Carter (screenwriter) and Frank Spotnitz (Writers). Nothing Important Happened Today. The X-Files. Сезон 9. Епізод 1 and 2. Fox.
  4. Hinman, Michael (21 жовтня 2001). From X(ena) to X(-Files). Airlock Alpha. Nexus Media Group Inc. Процитовано 27 липня 2009.
  5. а б Kim Manners (2002). Audio commentary for "The Truth" (DVD). Fox Broadcasting Company.
  6. The Associated Press (15 листопада 2001). NBC Race Gets Tighter with a Big Win by ABC. South Florida Sun-Sentinel. Tribune Company.
  7. Goodman, Tim (18 січня 2002). 'X-Files' creator ends Fox series. San Francisco Chronicle. Hearst Corporation. Процитовано 27 липня 2009.
  8. Kim Manners та ін. The X-Files Mythology, Volume 4 – Super Soldiers (DVD). FOX.
  9. Miller, Daryl H. (10 листопада 2001). X-Files Teasingly Opens Its Season. Los Angeles Times. Tribune Company. Архів оригіналу за 18 листопада 2010.
  10. Farkash, Michael R. (9 листопада 2001). The X-Files (Review). The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. Архів оригіналу за 23 січня 2014.
  11. Staff Writer (13 листопада 2001). A little too much X-skin?. Airlock Alpha. Nexus Media Group Inc. Процитовано 30 вересня 2009.
  12. Lowman, Rob (11 листопада 2001). Don't write off Files Just Yet. Los Angeles Daily News. MediaNews Group. Архів оригіналу за 2 листопада 2012. Процитовано 14 жовтня 2009.
  13. Tucker, Ken (16 листопада 2001). The X-Files Review. Entertainment Weekly. Time Inc. Архів оригіналу за 13 жовтня 2012.
  14. Payne, Andrew (25 липня 2008). 'X-Files' 10 Best Episodes. Starpulse. Media Holdings LLC. Архів оригіналу за 25 листопада 2015. Процитовано 16 листопада 2011.
  15. VanDerWerff, Emily (1 лютого, 2014). The X-Files: 'Nothing Important Happened Today'. The A.V. Club. The Onion. Процитовано 16 вересня 2019.
  16. Crang, M.A. (2015). Denying the Truth: Revisiting The X-Files after 9/11. Createspace. с. 146—147. ISBN 9781517009038.
  17. Ширман і Пірсон, ст. 261
  18. Guthrie, Marisa (11 листопада 2001). Television review; It's time to put X-Files in a drawer. Boston Herald. Herald Media Inc. Процитовано 14 жовтня 2009.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Shearman, Robert; Pearson, Lars (2009). Wanting to Believe: A Critical Guide to The X-Files, Millennium & The Lone Gunmen. Mad Norwegian Press. ISBN 0-9759446-9-X
  • The X-Files and Literature: Unweaving the Story, Unraveling the Lie to Find…
  • Opening The X-Files: A Critical History of the Original Series
  • Nothing Important Happened Today II