Обстріл Генуї (1940)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обстріл Генуї
Opération Vado
Bombardamento navale di Genova
Битва на Середземному морі
Італійське вторгнення у Францію
Берегові батареї Генуї
Берегові батареї Генуї

Берегові батареї Генуї
Дата: 14 червня 1940 року
Місце: Генуя, Савона
Результат:
Сторони
Союзники:
Франція Франція
Країни Осі:
Королівство Італія
Командувачі
Еміль Дюпла
Втрати
1 есмінець пошкоджено
12 моряків загинуло
9 цивільних осіб загинуло
34 поранено

Обстріл Генуї (італ. Bombardamento navale di Genova, також відома як Операція «Вадо» (фр. Opération Vado)) — військова операція з бомбардування Генуї, що проводилася 14 червня 1940 року силами ВМС Франції під час битви на Середземному морі.

Передумови[ред. | ред. код]

10 травня 1940 року Німеччина розпочала наступ на півночі Франції. Того ж дня Італія вступила у Другу світову війну, оголосивши війну Франції та Великій Британії, і розпочала наступ у Західних Альпах.

11 червня британська авіація бомбила Геную, 13 червня авіаналіт здійснили французькі літаки. Французький флот також почав готувати удар відповідь. Метою операції було знищення промислових підприємств Генуї та Савони.

Обстріли Генуї[ред. | ред. код]

Вночі 13 червня декілька французьких есмінців обстріляли лігурійське узбережжя. Вночі 14 червня французька ескадра, яка складалась з 4 крейсерів та 11 есмінців під командуванням адмірала Еміля Дюпла (фр. Émile Duplat), вирушила з Тулона до італійського узбережжя.

Ескадра непоміченою підійшла до узбережжя та розпочала обстріл. Берегові батареї Генуї відкрили вогонь у відповідь. Один 152-мм снаряд влучив у есмінець «Альбатрос», внаслідок чого загинуло 12 моряків. Єдиним італійським кораблем, що перебував у цьому районі, був есмінець «Калатафімі» під командуванням лейтенанта Джузеппе Бріньйоле. Він рішуче вступив у бій та випустив торпеди, які, щоправда, не влучили у ціль.

Згодом французькі кораблі були атаковані катерами MAS зі складу 13-го дивізіону. Ці атаки змусили французів відступити.

Наслідки[ред. | ред. код]

Внаслідок атаки був пошкоджений один французький есмінець, загинуло 12 моряків. Внаслідок обстрілів загинуло 9 цивільних, 34 було поранено.

Незважаючи на мужні атаки «Калатафімі» та катерів MAS, обстріл показав неефективність берегової оборони, що було використано британцями 9 лютого 1941 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]