Додеканеська кампанія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Додеканеська кампанія
Друга світова війна

Дата: 8 вересня — 22 листопада 1943
Місце: Додеканес, Італійські острови, Егейське море
Результат: Перемога Німеччини
Територіальні зміни: Німецька окупація Додеканес
Сторони
Велика Британія
Італія
Греція
Південна Африка
Третій Рейх
Командувачі
Роберт Тілні Фрідріх-Вільгельм Мюллер

Додеканеська кампанія (8 вересня — 22 листопада 1943) — військова кампанія Німеччини з окупації Додеканес та встановленню контролю над Егейським морем.

Після капітуляції Італії перед Собзниками, на початку вересня 1943 року її війська залишили архіпелаг Додеканес, який належав їй ще до війни. Велика Британія вирішила захопити острови, щоб використати їх як основу наступу на Балканський півострів. Військам Союзників вдалося захопити до середини місяця більшість островів, проте Родос зайняли німці. У наступні 2 місяці тривала боротьба за архіпелаг, в якій відзначилося Люфтваффе (як авіачастини, так і парашутисти). Британські сухопутні та морські сили зазнали великих втрат, армійські підрозділи були листопаді евакуйовані чи здалися. Це була одна з останніх великих перемог Німеччини у війні.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Viscount Cunningham of Hyndhope: A Sailor’s Odyssey. England: Hutchinson & Co. (Publishers) Ltd., 1951
  • Hans Peter Eisenbach: «Fronteinsätze eines Stuka — Fliegers, Mittelmeer und Ostfront 1943-44» Helios Verlag Aachen. In dem Buch werden die Stukaeinsätze im Rahmen des Dodekanes Feldzug detailliert beschrieben.
  • Verlauf des Feldzuges