Олбані-стріт (Мангеттен)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олбані-стріт
 США
Населений пункт Нью-Йорк
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap 175905 ·R (Нью-Йорк)
Мапа
CMNS: Олбані-стріт у Вікісховищі

Олбані-стріт (англ. Albany Street) — коротка вулиця у фінансовому районі Нижнього Мангеттена, в Нью-Йорку. Вулиця тягнеться із заходу на схід від еспланади Беттері-Парк-Сіті вздовж річки Гудзон до Грінвіч-стріт, проходячи по дорозі через Саут-Енд-авеню та Вест-стріт. Вулиця має сполучення з мостом Ректор-стріт, який перетинає Вест-стріт.

Історія[ред. | ред. код]

Згідно з картами, намальованими Девідом Валентином, вулиці не існувало до 1782 року.[1] До 1789 року це було невелике продовження Темза-стріт. У 1797 році був побудований перший пірс на західній стороні острова. Пірс використовувався як причал для поромів між Нью-Йорком і Олбані, тому вулиця, що веде до пірсу, була названа «Олбані-стріт».

На початку 1850-х років було запропоновано продовжити вулицю через двір біля церкви Трійці, щоб з'єднати вулицю з Бродвеєм.[2][3] Ця пропозиція стала центром гарячих дебатів між Муніципальною корпорацією Нью-Йорка та Релігійною корпорацією церкви Трійці.[4][5]

Коли у 1980-х роках було побудовано Баттері-Парк-Сіті на намивних землях в річці Гудзон, вулицю було продовжено на захід від Вест-стріт у нові забудови.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Valentine, David Thomas (1785). Plan of the City of New York and its Environs Surveyed in 1782 and Drawn 1785 (Карта). Scale not given. New York: New York Common Council. Процитовано 15 березня 2017 — через New York Public Library.
  2. Staff (21 грудня 1853). City Improvements; Proposed Extension of Albany-street - Report of the street Committee of the Board of Aldermen. The New York Times.
  3. Staff (1 червня 1858). News of the Day (PDF). The New York Times.
  4. Staff (11 лютого 1854). Desecration of Trinity Church-Yard.; Copy of a letter from his Honor the Recorder to Alderman Francis (PDF). The New York Times.
  5. Staff (29 березня 1858). Law Intelligence: The Continuation of Albany Street (PDF). The New York Times.