Олександро-Невський собор (Феодосія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександро-Невський собор (Феодосія)
45°01′ пн. ш. 35°23′ сх. д. / 45.017° пн. ш. 35.383° сх. д. / 45.017; 35.383Координати: 45°01′ пн. ш. 35°23′ сх. д. / 45.017° пн. ш. 35.383° сх. д. / 45.017; 35.383
Тип споруди православний храм і втрачена церкваd
Розташування  Російська імперіяФеодосія
Початок будівництва 1871
Належність православ'я
Єпархія Сімферопольська і Кримська єпархія Української православної церкви
Епонім Олександр Невський
Олександро-Невський собор (Феодосія). Карта розташування: Автономна Республіка Крим
Олександро-Невський собор (Феодосія)
Олександро-Невський собор (Феодосія) (Автономна Республіка Крим)
Мапа

Олександро-Невський собор — втрачений православний храм у Феодосії, Україна. Розташовувався на території нинішнього Матроського саду.

Історія[ред. | ред. код]

Побудований на місці стародавнього візантійського храму, що існував з IV століття і перебудований турками в мечеть султана Селіма. Указом російського імператора Олександра I 1817 року було прийнято рішення про будівництво на історичному місці православного собору. При розбиранні старого фундаменту була виявлена стародавня кам'яна плита із зображенням святого Миколи Чудотворця з Євангелієм, поміщена пізніше у вівтарі собору.

Реально будівництво храму розпочалося лише в 1871 році і завершилося в 1873, коли храм був освячений у присутності єпископа Гурія (Карпова). Собор був побудований у вигляді трьохнефної базиліки, всередині він був прикрашений мармуровими колонами, що збереглися від стародавнього візантійського храму. У плані будівля являла собою хрест. У храмі знаходився образ Ісуса Христа, що йде по воді, пензля Івана Айвазовського. У 1875 року в соборі був похований командир лінкора «Чесма» віце-адмірал Віктор Матвійович Мікрюков, герой оборони Севастополя під час Кримської війни і учасник Синопської битви.

Собор став одним з головних прикрас міста і центром його суспільного життя. Ні одна важлива подія в місті не починалося без богослужіння в головному храмі. У соборі зберігалася ікона Божої Матері «Знамення», що вважалася покровителькою Феодосії, передана йому в 1876 році.

Під час Першої світової війни храм був пошкоджений, коли в жовтні 1914 року на його куполі пробили дірку три снаряди. Проте загибель храму припала на радянський час. Він був зруйнований у 1933 році.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]