П'ять спецій (суміш)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'ять спецій
Загальною сумішшю меленого порошку з п'яти спецій (у центрі) є (за годинниковою стрілкою зверху зліва) кориця, насіння фенхелю, бодян, сичуанський перець і гвоздика.
Походження Китай

Суміш із п'яти спецій (кит. трад.: 五香粉; піньїнь: wǔxiāng fěn) — суміш спецій із п'яти або більше спецій, яка використовується переважно майже у всіх регіонах китайської кухні. П'ять смаків спецій (солодкий, гіркий, кислий, солоний і пікантний) відносяться до п'яти традиційних китайських елементів.[1] Додавання восьми інших спецій створює порошок із тринадцяти спецій (十三香), який використовується рідше.

Інгредієнти[ред. | ред. код]

Хоча існує багато варіантів, поширеною сумішшю є:[2]

Інші рецепти можуть містити насіння анісу, корінь імбиру, мускатний горіх, куркуму, стручки Amomum villosum (shārén 砂仁), стручки кардамону Amomum (báidòukòu 白豆蔻), солодки, цедри мандарина або калгану.

У Південному Китаї Cinnamomum loureiroi і цедра мандарина зазвичай використовуються як замінники Cinnamomum cassia і гвоздики відповідно. Разом ці інгредієнти створюють характерний дещо інший смаковий профіль південних порошків із п'ятьма спеціями. В одному дослідженні чотирма стандартними методами досліджувалася потенційна антиоксидантна здатність китайського порошку з п'яти спецій (що складається з сичуанського перцю, насіння фенхелю, кориці, зірчастого анісу та гвоздики) з різним співвідношенням окремих інгредієнтів спецій. Результати показують, що гвоздика є основним фактором високої антиоксидантної здатності порошку з п'яти спецій, тоді як інші чотири інгредієнти сприяють смаку.[3]

Використання[ред. | ред. код]

П'ять спецій можна використовувати з жирним м'ясом, таким як свинина, качка або гуска. Використовується як спеція для натирання курки, качки, свинини та морепродуктів, у рецептах приготування червоних страв або додається до паніровки для смажених страв[2] П'ять спецій використовується в рецептах смаженої качки по-кантонськи, а також тушкованої яловичини. Велику популярність мають і консерви зі свинини зі спеціями. П'ять спецій використовується як маринад для смаженої курки по-в'єтнамськи. Порошкова суміш із п'яти спецій наслідувала китайську діаспору та була включена в інші національні кухні по всій Азії.

На Гаваях деякі ресторани ставлять шейкер зі спеціями на стіл кожного клієнта. Приправлену сіль можна легко приготувати шляхом сухого обсмажування звичайної солі з порошком п'яти спецій на слабкому вогні на сухій сковороді, доки спеції та сіль добре не змішаються.

Порошок із п'яти спецій також може додати складності та пікантності як солодощам, так і солоним стравам.[4] Він традиційно використовується як антисептик і використовується для лікування травлення.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jampel, Sarah. The Spice Blend That's Great on Pork Ribs (and Also in Cookies). Bon Appétit (en-us) . Процитовано 21 вересня 2020.
  2. а б Chinese Five Spice [Архівовано 2020-06-21 у Wayback Machine.] at The Epicentre
  3. а б Bi, Xinyan; Soong, Yean Yean; Lim, Siang Wee; Henry, Christiani Jeyakumar (3 квітня 2015). Evaluation of antioxidant capacity of Chinese five-spice ingredients. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 66 (3): 289—292. doi:10.3109/09637486.2015.1007452. ISSN 0963-7486. PMID 25666419.
  4. The 5-Flavor Profile of Chinese Five-Spice Powder. The Spruce Eats (англ.). Процитовано 21 вересня 2020.