Перекрут яєчка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перекрут яєчка
1. Епідидиміс 2. Головка придатка яєчка 3. Часточки придатка яєчка 4. Тіло придатка яєчка 5. Хвостик придатка яєчка 6. Протока придатка яєчка 7. Сім’явиносна протока (ductus deferens або vasim deferens)
1. Епідидиміс 2. Головка придатка яєчка 3. Часточки придатка яєчка 4. Тіло придатка яєчка 5. Хвостик придатка яєчка 6. Протока придатка яєчка 7. Сім’явиносна протока (ductus deferens або vasim deferens)
1. Епідидиміс 2. Головка придатка яєчка 3. Часточки придатка яєчка 4. Тіло придатка яєчка 5. Хвостик придатка яєчка 6. Протока придатка яєчка 7. Сім’явиносна протока (ductus deferens або vasim deferens)
Спеціальність Урологія
Симптоми Сильний біль у яєчках, підняте яєчко[1]
Ускладнення Infertility[2]
Початок Sudden[1]
Типи Інтравагінальний заворот, екстравагінальний заворот[1]
Фактори ризику «Деформація дзвоника», тестикулярна пухлина, низька температура[1]
Метод діагностики На основі симптомів[1]
Диференціальна діагностика[en] Епідидиміт, пахова грижа, перекрут придатка яєчка[2]
Лікування Фізичне розкручування яєчка, операція[1]
Прогнози Загалом добре при швидкому лікуванні[1]
Частота ~1 з 15 000 на рік (віком до 25 років)[2][3]
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 GB01.0
OMIM 187400
DiseasesDB 12984
MeSH D013086
SNOMED CT 81996005
CMNS: Testicular torsion у Вікісховищі

Перекрут яєчка відбувається, коли сім'яний канатик (до якого підвішено яєчко) перекручується, перекриваючи кровопостачання яєчка.[3] У дітей найпоширенішим симптомом є раптовий сильний біль у яєчках.[1] Яєчко може бути вище, ніж зазвичай, у мошонці, і може виникнути блювота.[2] У новонароджених біль часто відсутня, замість цього мошонка може змінити колір або яєчко може зникнути зі свого звичайного місця.

Більшість постраждалих не мають явних попередніх проблем зі здоров'ям. Пухлина яєчка або попередня травма можуть збільшити ризик. Інші фактори ризику включають вроджену ваду розвитку, відому як «деформація дзвоника», коли яєчко неадекватно прикріплене до мошонки, що дозволяє йому рухатися вільніше та, таким чином, потенційно скручуватися. Низькі температури також можуть бути фактором ризику. Діагноз зазвичай ставиться на основі наявних симптомів, але вимагає своєчасної діагностики та лікування, щоб уникнути втрати яєчок.[4]  Коли діагноз неясний може бути корисним ультразвукове обстеження.

Лікування полягає у фізичному розкручуванні яєчка, якщо це можливо, з подальшим хірургічним втручанням. Біль можна лікувати опіоїдами. Результат залежить від часу на корекцію. Хвороба потребує оперативного втручання протягом 6 годин. Однак, якщо затримка на 12 або більше годин, яєчко, як правило, неможливо врятувати. Близько 40% людей з таким діагнозом потребують видалення яєчка.

Це найчастіше трапляється відразу після народження та під час статевого дозрівання. Статистично такі випадки бувають приблизно у 1 з 4000 до 1 з 25 000 чоловіків віком до 25 років щороку. У дітей із швидким болем у яєчках перекрут яєчка є причиною приблизно 10% випадків. Серед ускладнень може бути нездатність мати дітей. Захворювання вперше було описано в 1840 році Луїсом Деласйовем.[5]

Ознаки та симптоми[ред. | ред. код]

Перекрут яєчка зазвичай проявляється сильним болем у яєчках або болем у паху та нижній частині живота. Біль, як правило, починається раптово і зазвичай охоплює лише одну сторону.[6] Часто супроводжується нудотою і блювотою. Яєчко може розташовуватися вище в мошонці внаслідок скручування та подальшого вкорочення сім'яного канатика або може бути розташоване в горизонтальній орієнтації. Можуть спостерігатися легке потепління та почервоніння прилеглої ділянки. Підняття яєчка може посилити біль. Біль при сечовипусканні та почастішання сечовипускання відсутні.[7] Симптоми часто виникають після фізичної активності травми яєчок або мошонки. Діти з перекрутом яєчка можуть прокидатися від болю в яєчках або животі серед ночі або вранці.[8] В анамнезі можуть бути попередні подібні епізоди болю в мошонці через попередній транзиторний перекрут яєчка зі спонтанним вирішенням.

Ускладнення[ред. | ред. код]

  • Інфаркт яєчка: пошкодження яєчка виникає внаслідок зниження кровотоку, а отже, зменшення надходження кисню та поживних речовин до яєчка. Якщо яєчко нежиттєздатне під час хірургічного дослідження, його необхідно видалити, щоб запобігти подальшому некрозу або відмиранню тканини.
  • Безпліддя :[9] Вплив перекруту яєчка на довгострокову фертильність ще не повністю вивчений.[10] Однак перекрут яєчка може спричинити порушення функції сперматозоїдів під час аналізу сперми, хоча ці відхилення частіше зустрічаються у підлітків і дорослих. Перекрут, здається, не впливає на довгострокову функцію сперми у новонароджених .[11] Вважається, що причиною порушення функції сперматозоїдів є такі механізми:
    • Імунологічна теорія, також відома як «симпатична орхідопатія»: вважається, що після пошкодження яєчка імунна система організму активується для очищення пошкоджених клітин. У процесі він створює антитіла до клітин яєчок або білки, які перетинають ушкоджений бар'єр крові та яєчок і пошкоджують як уражене, так і контралатеральне яєчко.
    • Порушення мікроциркуляції в яєчку[12]
    • Реперфузійне пошкодження: цей тип пошкодження спостерігається в тканинах, які були позбавлені кровопостачання протягом тривалого періоду.
  • Гангрена або вид пошкодження тканин яєчка, викликаний недостатнім кровопостачанням.
  • У надзвичайно рідкісних випадках (0,03 %) сепсис, якщо його не лікувати протягом тривалого періоду часу, може призвести до сепсису та спричинити серйозні небезпечні для життя інфекції та травми через кров та органи, що може призвести до смерті.
  • Рецидив перекруту може виникнути навіть після хірургічної фіксації, хоча це дуже малоймовірно.[13][14]
  • Психологічний вплив втрати яєчка.[15]

Фактори ризику[ред. | ред. код]

Більшість тих, хто постраждав від перекруту яєчок, не мають попередніх проблем зі здоров'ям або станів, що сприяють цьому. Однак існують певні фактори, які можуть збільшити ризик перекруту яєчка. Більше яєчко внаслідок нормальних змін або пухлини яєчка підвищує ризик перекруту. Подібним чином наявність новоутворення або злоякісного новоутворення в сім'яному канатику також може спричиняти перекрут.

Вік також є важливим фактором ризику перекруту. Перекрут найчастіше виникає або у новонароджених, або безпосередньо перед або під час статевого дозрівання. Перекрут яєчка часто виникає до або під час статевого дозрівання, до повного опущення яєчка. Епідидиміт частіше є постпубертатним станом.

Кілька вроджених анатомічних вад розвитку або змін яєчка або навколишніх структур можуть призвести до посиленого обертання мошонки та підвищити ризик перекруту яєчка. Вроджена вада розвитку вагінального процесу, відома як «деформація дзвоника», становить 90 % усіх випадків.[16] У цьому стані замість того, щоб яєчка прикріплювалися ззаду до внутрішньої оболонки мошонки за допомогою мезорхіуму, мезорхіум закінчується рано, а яєчко вільно плаває у вагінальній оболонці . Інші анатомічні фактори ризику включають горизонтальне положення яєчка або сім'яного канатика з довгою внутрішньомошонковою частиною. Крипторхідізим також є фактором ризику перекручування, деякі дослідження свідчать про підвищення ризику в 10 разів.[17] Перекрут яєчка також може бути викликаний травмою мошонки або фізичним навантаженням (зокрема, їздою на велосипеді); однак лише близько 4–8 % випадків є результатом травми. Вважається, що існує можлива генетична основа схильності до перекруту яєчка, яка базується на багатьох опублікованих повідомленнях про сімейний перекрут яєчка. Існують суперечки щодо того, чи холодні місяці пов'язані з підвищеним ризиком.

Патофізіологія[ред. | ред. код]

Перекрут яєчка виникає, коли відбувається механічне скручування сім'яного канатика, який підвішує яєчко в мошонці та містить тестикулярну артерію та вену. Перекручування пуповини зменшує або припиняє приплив крові до яєчка. Ступінь артеріальної та венозної обструкції залежить від тривалості та тяжкості перекруту. Як правило, спочатку порушується венозний кровотік. Підвищення венозного тиску згодом спричиняє зниження артеріального кровотоку, що призводить до зменшення постачання яєчка киснем і, якщо не лікувати, до інфаркту яєчка.

Також вважається, що перекрут, який виникає під час внутрішньоутробного розвитку, може призвести до так званого неонатального перекруту або зникнення яєчка, і є однією з причин народження дитини з монорхізмом (одне яєчко).[18]

Переривчастий перекрут яєчка[ред. | ред. код]

Переривчастий перекрут яєчка (ІТТ) є менш серйозним, але хронічним варіантом перекруту. Він характеризується періодичним болем у мошонці або яєчку з подальшим спонтанним деторсуванням і зникненням болю. Також можуть виникати нудота і блювота. :150Незважаючи на меншу нагальність, такі особи мають значний ризик повного перекруту та можливої наступної орхіектомії, тому рекомендованим лікуванням є планова двостороння орхіопексія . Дев'яносто сім відсотків пацієнтів, які пройшли таку операцію, відчувають повне полегшення симптомів.[19] :316

Екстравагінальний перекрут яєчка[ред. | ред. код]

Перекрут, який виникає за межами піхвової оболонки, коли яєчко і яєчко можуть вільно обертатися, називається екстравагінальним перекрутом яєчка. Цей тип зустрічається виключно у новонароджених, однак у новонароджених можуть бути й інші варіанти перекруту яєчка. У новонароджених, у яких спостерігається такий перекрут, зазвичай спостерігаються безболісні набряки мошонки, зміна кольору та тверде, безболісне утворення в мошонці. Такі яєчка, як правило, некротичні від народження і повинні бути видалені хірургічним шляхом. :315Точна причина або специфічні фактори ризику екстравагінального завороту в цій популяції залишаються неясними.

Інтравагінальний перекрут яєчка[ред. | ред. код]

Інтравагінальний перекрут яєчка виникає, коли яєчко обертається на сім'яному канатику в піхвовій оболонці. Цей варіант частіше зустрічається у дітей старшого віку та дорослих. «Деформація дзвоника», при якій спостерігається невідповідно високе прикріплення вагінальної оболонки над сім'яним канатиком і недостатність нормального заднього прикріплення яєчка до внутрішньої частини мошонки, що дозволяє яєчку вільно рухатися в піхвовій оболонці та Схиляє до інтравагінального перекруту яєчка.

Перекрут придатка яєчка[ред. | ред. код]

Придаток яєчка розташований у верхньому полюсі яєчка. Це ембріональний залишок, який не має відомої функції, але піддається ризику торсійних явищ. Цей тип перекруту є найчастішою причиною гострого болю в мошонці у хлопчиків 7–14 років. Його зовнішній вигляд подібний до перекруту яєчка, але початок болю зазвичай більш поступовий. Пальпація виявляє невеликий твердий вузлик у верхній частині яєчка з характерною «синьою точкою». Це апендикс яєчка, який змінив колір і помітно синіє через шкіру. Проте, на відміну від інших перекрутів, кремастеричний рефлекс все ще активний. Типове лікування передбачає використання безрецептурних анальгетиків, і стан зникає протягом 2–3 днів. :316

Перекрут неопущеного яєчка[ред. | ред. код]

Неопущене яєчко має підвищений ризик перекруту яєчка. Механізм перекруту неопущеного яєчка до кінця не вивчений, хоча це може бути пов'язано з ненормальними скороченнями кремастерного м'яза, який покриває яєчко та сім'яний канатик і відповідає за підняття та опускання яєчка для регулювання температури мошонки. Неопущене яєчко також має більш високий ризик пухлини яєчка, яка через збільшену вагу та розмір порівняно зі здоровим яєчком може спричинити перекрут.

Діагностика[ред. | ред. код]

Діагноз, як правило, повинен ставитися на основі наявних симптомів. УЗД може бути корисним, коли діагноз неясний. Однак візуалізація не повинна відкладати хірургічне втручання, оскільки при тривалій ішемії розвиваються ускладнення. Негайне хірургічне втручання рекомендується незалежно від результатів візуалізації, якщо є високий ступінь підозри на основі анамнезу та фізикального обстеження.

Враховуючи наслідки лікування перекруту яєчка, важливо відрізняти перекрут яєчка від інших причин болю в яєчках, таких як епідидиміт, який може проявлятися подібним чином. Хоча обидва захворювання можуть викликати біль у яєчках, біль при епідидиміті зазвичай локалізується в придатку яєчка на задньому полюсі яєчка. Епідидиміт також може характеризуватися зміною кольору та набряком яєчка та лихоманкою . Кремастеричний рефлекс при епідидиміті зазвичай присутній. Перекрут яєчка або, ймовірніше, інфаркт яєчка, що загрожує, також може спричинити субфебрильну температуру. Часто спостерігається відсутність або зниження кремастеричного рефлексу .

Клінічний огляд[ред. | ред. код]

Відсутність кремастеричного рефлексу при гострому болючому яєчку найбільше свідчить про перекрут яєчка (перекручування сім'яного канатика яєчка робить рефлекторні відповіді майже неможливими). Кремастеричний рефлекс зазвичай викликає підняття яєчка шляхом погладжування внутрішньої частини стегна. Особливо часто абсанс зустрічається у дітей, але його наявність не виключає діагнозу перекруту яєчка.

Під час фізикального огляду яєчко може бути набряклим, чутливим, високо піднятим і мати аномальне поперечне розташування.[20]

Симптом Прена, класичний результат фізикального обстеження, не був надійним у відрізненні перекруту від інших причин болю в яєчках, таких як епідидиміт .[21] У людини зазвичай не буде лихоманки, хоча нудота є поширеним явищем.

Зображення[ред. | ред. код]

Ультразвукове доплерівське сканування мошонки може визначити відсутність кровотоку в перекрученому яєчку та дає майже 90 % точності в діагностиці. Це також може допомогти відрізнити перекрут від епідидиміту .[22]

Радіонуклідне сканування (сцинтиграфія) мошонки є найточнішим методом візуалізації, але воно не завжди доступне, особливо в терміновості, яка може знадобитися.[23] Агентом вибору для цієї мети є пертехнетат технецію-99m .[24] Спочатку він забезпечує радіонуклідну ангіограму, а потім статичне зображення після того, як радіонуклід перфузує тканину. У здорового пацієнта початкові зображення показують симетричний кровотік до яєчок, а сповільнені зображення показують рівномірно симетричну активність. При перекруті яєчка зображення можуть показувати гетерогенну активність ураженого яєчка.

Лікування[ред. | ред. код]

Перекрут яєчка — це невідкладна хірургічна операція, яка вимагає негайного втручання для відновлення кровопостачання яєчка. Якщо лікування вручну або хірургічним шляхом протягом шести годин, є високий шанс (приблизно 90 %) зберегти яєчко. На 12 годині показник знижується до 50 %; через 24 години він падає до 10 %, а через 24 години здатність зберегти яєчко наближається до 0, хоча повідомлялося про врятування яєчка після 24 годин.[25] Близько 40 % випадків призводить до втрати яєчка.

При своєчасній діагностиці та лікуванні яєчко часто вдається врятувати. Як правило, коли відбувається перекрут, поверхня яєчка повертається до серединної лінії тіла. Нехірургічну корекцію іноді можна здійснити, обертаючи яєчко вручну в протилежному напрямку (тобто назовні, до стегна); якщо це спочатку не вдається, примусове ручне обертання в іншому напрямку може вирішити проблему. :149Рівень успіху ручної деторсії достовірно невідомий.

Коли врятувати яєчко, довготривале пошкодження яєчка є поширеним явищем. Розміри яєчок часто зменшуються, і пошкодження неураженого яєчка є поширеним явищем. Вплив торсійної події на довгострокову фертильність до кінця не вивчений.

Повторне доплерівське ультразвукове сканування може підтвердити відновлення кровотоку до яєчка після ручного деторзування. Однак для оцінки здоров'я та життєздатності яєчка часто проводять хірургічне дослідження. Щоб запобігти рецидиву, проводять орхіопексію як уражених, так і неуражених яєчок. Якщо яєчко нежиттєздатне, його видаляють (орхіектомія).[26]

Епідеміологія[ред. | ред. код]

Перекручування найчастіше зустрічається у підлітків, приблизно 65% випадків припадає на вік від 12 до 18 років. Це найпоширеніша причина швидкого появи болю та набряку яєчок у людей віком до 18 років.[27] Це трапляється приблизно у 1 з 4000 до 1 на 25 000 чоловіків на рік до 25 років;, але це може статися в будь-якому віці, включаючи дитинство.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Епідидиміт — може викликати біль у яєчках і проявлятися подібно до перекруту яєчка.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Ludvigson, AE; Beaule, LT (June 2016). Urologic Emergencies. The Surgical Clinics of North America. 96 (3): 407—24. doi:10.1016/j.suc.2016.02.001. PMID 27261785.
  2. а б в г Sharp, VJ; Kieran, K; Arlen, AM (15 грудня 2013). Testicular torsion: diagnosis, evaluation, and management. American Family Physician. 88 (12): 835—40. PMID 24364548. Архів оригіналу за 4 листопада 2016.
  3. а б Wampler SM, Llanes M (September 2010). Common scrotal and testicular problems. Prim. Care. 37 (3): 613—26, x. doi:10.1016/j.pop.2010.04.009. PMID 20705202.
  4. Gomella, Leonard G., ред. (2015). The 5-minute urology consult (вид. 3rd). Philadelphia, PA: Wolters Kluwer Health. ISBN 978-1-4511-8998-8. LCCN 2014037959.
  5. Schill, Wolf-Bernhard; Comhaire, Frank H.; Hargreave, Timothy B. (2006). Andrology for the Clinician. Springer Science & Business Media. с. 134. ISBN 9783540337133. Архів оригіналу за 10 вересня 2017.
  6. Gordhan, Chirag G (Jan 2015). Scrotal pain: Evaluation and management. Korean Journal of Urology. 56 (1): 3—11. doi:10.4111/kju.2015.56.1.3. PMC 4294852. PMID 25598931.
  7. Uribe, Juan F. (1 січня 2008). Potts, Jeannette M. (ред.). Genitourinary Pain and Inflammation: Diagnosis and Management. Totowa, New Jersey: Humana. с. 149–. ISBN 978-1-60327-126-4. Процитовано 8 липня 2013.
  8. Koester, Michael C (Jan–Mar 2000). Initial Evaluation and Management of Acute Scrotal Pain. Journal of Athletic Training. 35 (1): 76—79. PMC 1323443. PMID 16558613.
  9. Abdel Raheem, Amr; Ralph, David; Minhas, S. (September 2012). Male infertility. British Journal of Medical and Surgical Urology. 5 (5): 254—268. doi:10.1016/j.bjmsu.2012.06.003. ISSN 1875-9742.
  10. DaJusta, Daniel (Oct 2012). Contemporary Review of Testicular Torsion: New Concepts, Emerging Technologies and Potential Therapeutics. Journal of Pediatric Urology. 9 (6): 723—30. doi:10.1016/j.jpurol.2012.08.012. PMC 3566290. PMID 23044376.
  11. Nistal, Manuel; Paniagua, Ricardo; González-Peramato, Pilar; Reyes-Múgica, Miguel (September 2016). Perspectives in Pediatric Pathology, Chapter 19. Testicular Torsion, Testicular Appendix Torsion, and other Forms of Testicular Infarction. Pediatric and Developmental Pathology. 19 (5): 345—359. doi:10.2350/14-06-1514-pb.1. ISSN 1093-5266. PMID 25105275.
  12. Karaguzel, Ersagun; Kadihasanoglu, Mustafa; Kutlu, Omer (17 червня 2014). Mechanisms of testicular torsion and potential protective agents. Nature Reviews Urology. 11 (7): 391—399. doi:10.1038/nrurol.2014.135. ISSN 1759-4812. PMID 24934447.
  13. O'Brien, Mike; Chandran, Harish (July 2008). The acute scrotum in childhood. Surgery (Oxford). Elsevier. 26 (7): 279—282. doi:10.1016/j.mpsur.2008.05.001. ISSN 0263-9319.
  14. Sells, Henry; Moretti, Kim L.; Burfield, Geoffrey D. (January 2002). Recurrent torsion after previous testicular fixation. ANZ Journal of Surgery. 72 (1): 46—48. doi:10.1046/j.1445-2197.2002.02295.x. ISSN 1445-1433. PMID 11906424.
  15. Ta, Anthony; D'Arcy, Frank T.; Hoag, Nathan; D'Arcy, John P.; Lawrentschuk, Nathan (June 2016). Testicular torsion and the acute scrotum. European Journal of Emergency Medicine. 23 (3): 160—165. doi:10.1097/mej.0000000000000303. ISSN 0969-9546. PMID 26267075.
  16. Ringdahl E, Teague L (November 2006). Testicular torsion. Am Fam Physician. 74 (10): 1739—43. PMID 17137004.
  17. Naouar, Sahbi (Jun 2016). Testicular torsion in undescended testis: A persistent challenge. Asian Journal of Urology. 4 (2): 111—115. doi:10.1016/j.ajur.2016.05.007. PMC 5717970. PMID 29264215.
  18. Callewaert PR, Kerrebroeck PV (June 2010). New insights into perinatal testicular torsion. Eur J Pediatr. 169 (6): 705—12. doi:10.1007/s00431-009-1096-8. PMC 2859224. PMID 19856186.
  19. Kavoussi, Parviz K.; Costabile, Raymond A. (2011). Disorders of scrotal contents: orchitis, epididimytis, testicular tortion, tortion of the appendages, and Fournier's gangrene. У Chapple, Christopher R.; Steers, William D. (ред.). Practical urology: essential principles and practice. London: Springer-Verlag. ISBN 978-1-84882-033-3. Архів оригіналу за 5 липня 2014.
  20. Liu, Deborah R. (2020). 136. Pediatric Urologic and Gynecologic Disorders. У Tintinalli, Judith E.; Ma, O. John; Yealy, Donald M.; Meckler, Garth D.; Stapczynski, Joseph Stephan; Cline, David M.; Thomas, Stephen H. (ред.). Tintinalli's emergency medicine: a comprehensive study guide (вид. 9th). New York, NY: McGraw Hill. с. 874—880. ISBN 978-1-26-001994-0.
  21. Lavallee ME, Cash J (April 2005). Testicular torsion: evaluation and management. Curr Sports Med Rep. 4 (2): 102—4. doi:10.1097/01.CSMR.0000306081.13064.a2. PMID 15763047.
  22. Arce J, Cortés M, Vargas J (2002). Sonographic diagnosis of acute spermatic cord torsion. Rotation of the cord: a key to the diagnosis. Pediatr Radiol. 32 (7): 485—91. doi:10.1007/s00247-002-0701-z. PMID 12107581.
  23. Workowski, Kimberly A.; Bachmann, Laura H.; Chan, Philip A.; Johnston, Christine M.; Muzny, Christina A.; Park, Ina; Reno, Hilary; Zenilman, Jonathan M.; Bolan, Gail A. (23 липня 2021). Kent, Charlotte K. (ред.). Sexually Transmitted Infections Guidelines (PDF). Morbidity and Mortality Weekly Report. Atlanta, GA: Centers for Disease Control and Prevention, U.S. Department of Health and Human Services. 70 (RR-4): 99. ISSN 1057-5987.
  24. Modi, Roshan Y.; Paushter, David M. (17 серпня 2020). Lin, Eugene C. (ред.). Testicular Torsion Imaging. Medscape. Архів оригіналу за 27 June 2012.
  25. Mellick, Larry Bruce; Sinex, James E.; Gibson, Robert W.; Mears, Kim (25 вересня 2017). A Systematic Review of Testicle Survival Time After a Torsion Event. Pediatric Emergency Care (англ.) (12): 821—825. doi:10.1097/PEC.0000000000001287. ISSN 0749-5161. PMID 28953100.
  26. Manjunath, Adarsh S.; Hofer, Matthias D. (1 березня 2018). Urologic Emergencies. Medical Clinics of North America. 102 (2): 373—385. doi:10.1016/j.mcna.2017.10.013. ISSN 0025-7125. PMID 29406065.
  27. Edelsberg JS, Surh YS (August 1988). The acute scrotum. Emerg. Med. Clin. North Am. 6 (3): 521—46. doi:10.1016/S0733-8627(20)30545-9. PMID 3292226.
Класифікація