Планетарне товариство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Планетарне товариство
Оригінальна назва The Planetary Society
Дата заснування 1980
Тип Недержавна організація, неприбуткова фундація, організація типу 501(c)(3)
Мета діяльності адвокація космічної експансії
Засновники Брюс Мюррей, Луїс Фрідман, Карл Саган
Ключові особи Білл Най, Ніл Деграсс Тайсон
Кількість членів 60 000
Адреса Пасадіна
Офіційний сайт planetary.org(англ.)
planetary.org
CMNS: Планетарне товариство у Вікісховищі
Засновники Планетарного товариства в 1980 році. За годинниковою стрілкою від низу зліва: Брюс Мюррей, Луїс Фрідман, Гаррі Ашмор (радник); Карл Саган

Планетарне товариство (англ. The Planetary Society) — це американська міжнародно-активна неурядова некомерційна організація[1]. Вона бере участь у дослідженнях, інформаційно-роз’яснювальній роботі та політичній космічній пропаганді інженерних проектів, пов’язаних з астрономією, планетологією та дослідженням космосу. Товариство було заснований у 1980 році Карлом Саганом, Брюсом Мюрреєм і Луїсом Фрідманом[2] і налічує близько 60 000 членів із понад 100 країн світу[3].

Товариство займається дослідженням Сонячної системи, пошуком навколоземних об'єктів і пошуком позаземного життя[4]. Місія товариства сформульована так: «Розширення можливостей громадян світу для розвитку космічної науки та досліджень»[5]. Планетарне товариство є рішучим прихильником фінансування дослідження космосу та дослідницьких місій в рамках NASA.

Історія[ред. | ред. код]

Планетарне товариство було засновано в 1980 році Карлом Саганом, Брюсом Мюрреєм і Луїсом Фрідманом як лідерська організація громадської підтримки дослідження космосу та пошуку позаземного життя. До смерті Карла Сагана в 1996 році Товариство очолював Саган, який використовував свою знаменитість і політичний вплив, щоб вплинути на політичний клімат того часу, зокрема захистивши SETI в 1981 році від скасування фінансування Конгресом США. До 2001 товариство очолював інший співзасновник Брюс Мюррей, з 2001 до 2006 головою був Візлі Хантресс (Wesley Huntress) дослідник Сонячної системи із NASA. В 2010 році президентом став Джеймс Ф. Белл ІІІ, планетарний геолог що теж працював в NASA. В 2023 президентом є Bethany Ehlmann, професорка планетарних наук в Калтеху.

Протягом своєї історія діяльність товариства була націлена на адвокування дослідження космосу в політиці США, зокрема в Конгресі США. Також Планетарне товариство довготривало сприяло і опікувалось деякими науковими програмами, наприклад, окрім згаданого проекту SETI - суміжним до нього SETI@home, проектом LightSail та іншими.

Напрямки діяльності[ред. | ред. код]

Товариство є активним і підтримує проекти в семи напрямках діяльності, пов'язаних з космосом:

Структура організації[ред. | ред. код]

Планетарним товариством наразі керує рада директорів із 12 волонтерів, обраних за їхню пристрасть до дослідження космосу та досвід в цій галузі. Рада має голову, президента, віце-президента та виконавчий комітет, і зазвичай збирається двічі на рік, щоб визначити політику Товариства та майбутні напрямки роботи. Кандидатури шукаються та розглядаються періодично з різних джерел, у тому числі від членів правління та консультативної ради, членів товариства, персоналу та експертів у космічній спільноті[6]. 7 червня 2010 року Товариство оголосило, що американський інженер та популяризатор наук Білл Най стане новим виконавчим директором товариства[7].

Склад консультативної ради[ред. | ред. код]

Дорадча рада консультує Товариство в його діяльності. До неї входять чимало знаменитостей: Баз Олдрін, Дейвід Брін, Ніл Деграсс Тайсон та інші ентузіасти космосу та науки.

Проєкти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. About Us. The Planetary Society (англ.). Процитовано 30 жовтня 2020.
  2. Spangenburg, Ray; Moser, Diane (2004), Carl Sagan: a biography, Greenwood Publishing Group, с. 107, ISBN 978-0-313-32265-5
  3. Lakdawalla, E. (23 липня 2018). Hello from the new editor of The Planetary Report. planetary.org/blogs. The Planetary Society. Процитовано 8 серпня 2018.
  4. The Planetary Society encourages exploration of the universe to find extraterrestrial life, Los Angeles Times, 1 травня 1983
  5. The Planetary Society (2022). About Us. planetary.org. The Planetary Society. Процитовано 20 листопада 2022.
  6. "Board of Directors", The Planetary Society webpage. Retrieved 2015-05-13.
  7. "Bill Nye Signs on as Planetary Society's New Executive Director" [Архівовано November 28, 2010, у Wayback Machine.], press release, The Planetary Society website, June 7, 2010. Retrieved 2011-03-15.

Посилання[ред. | ред. код]