Плегріді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Плегріді (Plegridy) - являє собою молекулу інтерферону бета-1a[1], пов'язану з похідною поліетиленгліколю, що має противірусну дію і впливає на імунну систему. Кон'югований по N-кінцевому амінокислотному залишку альфа-аміногрупи з однією лінійною молекулою метоксіполіетіленгліколя (20 кДа). Фармакологічні властивості пегінтерферона бета-1а узгоджуються з властивостями інтерферону бета-1а і, як вважається, зв’язуються білковою частиною цієї молекули. Належить до сімейства білків природного походження, індукованих клітинами у відповідь на біологічні та хімічні стимули. Інтерферони опосередковують численні клітинні реакції, що класифікуються як противірусні, антипроліферативні, імуномодулюючі.

Будова та функції[ред. | ред. код]

Діючою речовиною препарату Плегріді є кон'югат інтерферону бета-1а[2], який виділяють генно-інженерним шляхом з клітин яєчників китайського хом'ячка, і однією лінійною молекулою метоксіполіетіленгліколь-О-2-метілпропіональдегіда (МПЕГ) з молекулярною масою 20 кДа, в співвідношенні, 1 моль білка/1 моль полімеру. Середня молекулярна маса кон'югату становить приблизно 44 кДа, з яких білок становить близько 23 кДа. Не містить консервантів.

Активність даного препарату не слід порівнювати з активністю інших пегілірованних або непегільованих білків того ж терапевтичного класу.

Механізм дії[ред. | ред. код]

При розсіяному склерозі[3] імунна система організму не функціонує належним чином і атакує певні частини центральної нервової системи (що складається з головного та спинного мозку), викликаючи запалення, що пошкоджує оболонки нерва. Механізм дії препарату Плегріді у РС ще не повністю відомий, але активний інгредієнт, що міститься в препараті, пегінтерферон бета 1-а, знижує активність імунної системи (природні захисні сили організму) і запобігає рецидивам РС. Інтерферон бета 1-а є формою білка, який у природі виробляється організмом. Інтерферон, присутній у Плегріді, отримують методом, відомим як "технологія рекомбінантної ДНК": тобто, він отримується з клітин, в які введений ген (ДНК), що дозволяє їм продукувати людський інтерферон. Інтерферон потім "пегілірований" (тобто пов'язаний з хімічним речовиною, який називається "поліетиленгліколь"). Це лікування знижує швидкість виведення речовини з організму[4] і дозволяє призначати ліки рідше.

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Концентрація пегінтерферона бета-1а в плазмі крові залежала від дози в діапазоні доз від 63 до 188 мкг. Параметри фармакокінетики, які визначаються у пацієнтів з розсіяним склерозом, узгоджувалися з параметрами у здорових добровольців. Після п/к пегінтерферона бета-1а пацієнтам з РС Cmax досягалася через 1-1,5 днів. Після багаторазового введення (кожні 2 тижні) дози 125 мкг Cmax становила 280 ± 79 пг/мл. Після багаторазового п/к введення в дозах 125 мкг кожні 2 тижні пацієнтам з розсіяним склерозом Vd пегінтерферона бета-1а без корекції на біодоступність склав 481 ± 105 л.

Нирковий кліренс визначений як основний шлях виведення пегінтерферона бета-1а. Ковалентно зв'язаний з білком (інтерфероном бета-1а) фрагмент поліетиленгліколю (PEG) може змінювати in vivo властивості немодифікованого білка, включаючи зниження ниркового кліренсу і зменшення протеолізу, тим самим продовжуючи T1/2 з кровотоку.

У пацієнтів з розсіяним склерозом T1/2 пегінтерферона бета-1а в рівноважному стані склав 78 ± 15 ч. Середнє значення кліренсу в рівноважному стані пегінтерферона бета-1a склало 4.1 ± 0.4 л / год.

У пацієнтів, які знаходяться на гемодіалізі, концентрація пегінтерферона бета-1а знижувалася приблизно на 24% після кожного сеансу гемодіалізу, з чого можна зробити висновок, що гемодіаліз сприяє частковому виведенню пегінтерферона бета-1а з системного кровотоку.

Застосування в медицині[ред. | ред. код]

Комітет Агентства з лікарських засобів для лікування людини[5] (CHMP) вирішив, що переваги Плегріді більші, ніж його ризики, і рекомендував, щоб вони були схвалені для використання в ЄС. CHMP вважає, що застосування препарату Плегріді кожні два тижні, як було показано, викликає зменшення кількості рецидивів у пацієнтів з рецидивуючим РС порівняно з плацебо приблизно на 30%, що є порівнянним з таким, який спостерігається з іншими лікарськими засобами, що використовуються для лікування РС, що містить непегільований бета-інтерферон, і тому вважається клінічно значущим. Крім того, CHMP вважає, що Плегріді пропонує пацієнтам більші переваги при введенні кожні два тижні у порівнянні з менш частою терапією, яка була перевірена в дослідженні. Коли Плегріді вводили кожні чотири тижні, його позитивний ефект був нижчим, і було неможливо визначити групу пацієнтів, у яких цю менш часту дозу можна вважати адекватною. Що стосується профілю безпеки, найбільш поширені побічні явища, що спостерігаються під час лікування препаратом, вважаються керованими і, загалом, узгоджуються з подіями, що спостерігаються при використанні непегільованих препаратів на основі інтерферону.

18 липня 2014 року Європейська Комісія видала дозвіл на продаж для компанії Plegridy, що діє на всій території Європейського Союзу.

Побічні ефекти[ред. | ред. код]

Поширені побічні ефекти Plegridy включають:[6] реакції на місці ін'єкції (почервоніння, свербіж, біль, набряк, тепло, висип, синці), грипоподібні захворювання, лихоманка, головний біль, біль у м’язах або суглобах, озноб, слабкість, нудота і блювота. Періодичність цих симптомів з часом знижується. Рідко – біль у грудях, зниження маси тіла.

Печінка і жовчні протоки: іноді - підвищення активності ACT, AЛT. Рідко - підвищення активності гама-глутамілтранспептидази, рівня білірубіну, гепатит.

Взаємодія з іншими препаратами[ред. | ред. код]

Інтерферони знижували активність ферментів системи цитохрому Р450 печінки у людини і тварин. Слід з обережністю застосовувати Плегріді в комбінації з лікарськими препаратами з вузьким терапевтичним індексом[7], у яких кліренс істотно залежить від системи цитохрому Р450 печінки, наприклад, з деякими класами протиепілептичних засобів та антидепресантами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Plegridy (Peginterferon Beta-1a Injection for Subcutaneous Use): Uses, Dosage, Side Effects, Interactions, Warning. RxList (англ.). Процитовано 23 червня 2020.
  2. Hoy, Sheridan M. (1 лютого 2015). Peginterferon Beta-1a: A Review of Its Use in Patients with Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis. CNS Drugs (англ.). Т. 29, № 2. с. 171—179. doi:10.1007/s40263-015-0227-1. ISSN 1179-1934. Процитовано 23 червня 2020.
  3. Medical Definition of Multiple sclerosis Written by Doctors. RxList (англ.). Процитовано 23 червня 2020.
  4. Additional Considerations – PLEGRIDY® (peginterferon beta-1a). www.plegridy.com. Процитовано 23 червня 2020.
  5. Плегриди - пегінтерферон бета-1а. uk.fashionbeautytopics.com (укр.). Процитовано 23 червня 2020.
  6. Плегриди - официальная инструкция по применению, аналоги, цена, наличие в аптеках. medi.ru (рос.). Процитовано 23 червня 2020.
  7. Архівована копія. medrakurs70.ru. Архів оригіналу за 23 червня 2020. Процитовано 23 червня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)