Поле Бродмана 5

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Brodmann area 5
Розташування поля 5 Бродмана (виділено червоним)
Розташування поля 5 Бродмана (виділено помаранчевим)
Деталі
Ідентифікатори
Латина Area praeparietalis
NeuroNames 1015
NeuroLex ID birnlex_1736
FMA 68601
Анатомічна термінологія

Поле 5 Бродмана є однією з визначених Корбініаном Бродманом цитоархітектонічних ділянок головного мозку. Відповідає за соматосенсорну інформацію.

У людини[ред. | ред. код]

Поле Бродмана № 5 - частина тім'яної кори в мозку людини. Розташоване позаду від первинної соматосенсорної кори (поля Бродмана 3, 1 і 2), і попереду від поля Бродмана № 7.

У мавп[ред. | ред. код]

У мавп поле 5 Бродмана є структурним підрозділом тім'яної частки з огляду на цитоархитектоніку. Він займає в першу чергу ,тім'яну часточку. Бродман у 1909 р. зазначав, що топологічно й цитоархітектонічно зона 5 гомологічна препарієтальному полю 5 людини. Відмінні особливості (Бродман, 1905): порівняно з полем 4 (Бродман, 1909), поле 5 має достатньо густий внутрішній зернистий шар (IV ст.); не вистачає окремого внутрішнього пірамідного шару (V); має виражений підшар 3б пірамідних клітин у зовнішньому пірамідному шарі (III), є чітка межа між внутрішнім пірамідальним п'ятим шаром (V) і мультиформним шостим шаром (VI); а також має гангліозні клітини в шарі V і під його кордоні з шаром IV, який відокремлюють від шару VI широкою чітко вираженою зоною.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. [url=http://braininfo.rprc.washington.edu/centraldirectory.aspx?type=a&ID=1050 Детальніше про поле Бродмана 5]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]