Помічниця в пологах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ікона Богородиці «Помічниця в пологах». Сіверщина, кінець XVIII ст. Музей української домашньої ікони в «Замку Радомисль»

Помічниця в пологах — ікона, де зображена Пресвята Діва, перед якою фігурка маленького Ісуса в золотому овальному медальйоні. Діва Марія склала руки над фігуркою Ісуса в молитовному жесті, водночас немовби прагнучи захистити його. Ісус може або також скласти руки в молитовному жесті, або тримати праву руку піднятою в жесті благословення.

Інколи Ісус тримає в руках сферу і хрест — по типу «пантократора» («Вседержителя»), однак можуть бути і інші варіанти; нерідко руки Христа складені в молитовному жесті.

Відомі варіанти, коли Богородиця тримає новонародженого Ісуса в пелюшці, тримаючи її за два кінці.

Історія[ред. | ред. код]

Хоча ця ікона вважається православною, але в ній явно простежується вплив католицької традиції.

По-перше, Богородиця зображена з непокритою головою і розпущеним волоссям. У католиків це був один із способів ілюстрації догмату пріснодівства.

По-друге, руки Діви Марії, складені на грудях долоня до долоні — також типова католицька деталь, характерна для сюжету Immaculata, себто «Непорочне зачаття Діви Марії». Сюжет цей зародився в Західній Європі з XV століття, коли в 1476 році папа Сикст IV встановив Свято Непорочного Зачаття Пресвятої Діви — щоправда, без затвердження відповідного догмату.

В Україні ця ікона зустрічається в Криму, на Південному Сході (Запоріжжя), на Полтавщині і Чернігівщині.

Відомі варіанти, коли ікону ще більше «оправославлювали» — Богородицю зображували з головою, покритою мафорієм або убрусом, і з руками, складеними на грудях хрест-навхрест.

Інколи до ікони з цим же візуальним рядом була застосовувана інша назва — «Блаженне (благодатне) чрево» — хоча відома ікона з цією ж назвою, але з іншою композицією, коли маленький Ісус напівлежить на руках Богородиці головою в лівий бік, причому його корпус трохи піднятий.

До ікони Богоматері «Помічниця в пологах» зверталися жінки, які мали от-от народити, а також із надією на вилікування від безпліддя.

День вшанування ікони — 8 січня.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гукова С. «Знаки приснодевства Богоматери»//Byzantinoslavica Vol. LXIII, — Prague, 2005. — pp. 225–258.
  • Поселянин Е. «Богоматерь. Описание Ее земной жизни и чудотворных икон». — М. АНО "Православный журнал «Отдых христианина». — 2002.