Пісняр-лісовик блакитний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пісняр-лісовик блакитний
Самець
Самець
Самиця
Самиця
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Піснярові (Parulidae)
Рід: Пісняр (Setophaga)
Вид: Пісняр-лісовик блакитний
Setophaga cerulea
(Wilson, 1810)
     Гніздовий ареал      Міграції      Зимовий ареал
     Гніздовий ареал

     Міграції      Зимовий ареал

Синоніми
Sylvia cerulea Wilson, 1810[2]

Dendroica cerulea (Wilson, 1810)
Dendroica caerulea (Wilson, 1810) (unjustified emendation)
Dendroica coerulea (Wilson, 1810) (unjustified emendation)
Sylvia rara (Wilson, 1811)[3]
Dendroica rara (Wilson, 1811)
Sylvia azurea[4]

Посилання
Вікісховище: Setophaga cerulea
ITIS: 950032
МСОП: 22721740
NCBI: 294742

Пісняр-лісовик блакитний[5] (Setophaga cerulea) — вид горобцеподібних птахів родини піснярових (Parulidae). Поширений в Північній Америці.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид гніздиться від Квебеку та Онтаріо (Канада) на захід до Небраски та на південь до Техасу, Луїзіани, Міссісіпі, Алабами та Джорджії (США). У цьому широкому ареалі його поширення дуже неоднорідне. Хоча значні популяції можна знайти по всьому ареалу розмноження, приблизно 80 % популяції розмножуються в горах Аппалачі. На зимівлю мігрує на південь через південний схід США, Багамські острови, Кубу, Ямайку, карибське узбережжя Мексики, Беліз, Гватемалу, Гондурас, Коста-Рику та Панаму до Південної Америки, і зимує з Колумбії та Венесуели на південь, переважно на схід від Анд, до східної частини Еквадору, південно-східного Перу та північної частини Болівії.

Опис[ред. | ред. код]

Дорослі самці мають світло-блакитний верх і білий низ з чорним намистом на грудях; вони також мають чорні смуги на спині та боках. У самиць і незрілих птахів верхня частина більш сіра або зеленувата, бліда смужка над оком і відсутність смуг на спині та відсутність намиста.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Вони активно добувають їжу високо на деревах, іноді ловлять комах на польоті. Харчуються ці птахи переважно комахами. Їхні гнізда мають чашоподібну форму і розташовані на горизонтальній гілці високого дерева твердих порід.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2021). Setophaga cerulea: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 28 липня 2023
  2. Wilson, Alexander; Ord, George; Lawson, Alexander; Warnicke, John G.; Murray, George; Tanner, Benjamin (1808). American ornithology, or, The natural history of the birds of the United States : illustrated with plates engraved and colored from original drawings taken from nature. Т. 2. Philadelphia: Published by Bradford and Inskeep, Printed by Robert Carr. с. 141—142.
  3. Wilson, Alexander; Ord, George; Lawson, Alexander; Warnicke, John G.; Murray, George; Tanner, Benjamin (1808). American ornithology, or, The natural history of the birds of the United States : illustrated with plates engraved and colored from original drawings taken from nature. Т. 1. Philadelphia: Published by Bradford and Inskeep, Printed by Robert Carr. с. 119.
  4. Wilson, Alexander; Lawson, Alexander; Ord, George (1829). American ornithology; or, The natural history of the birds of the United States... By ALexander Wilson. With a sketch of the author's life, by George Ord, F. L. S. & c. Т. 3. New York: Harrison Hall.
  5. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.