Пістрява стрічка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Пістрява стрічка»
«The Adventure of the Speckled Band»
Елен Стоунер розповідає про свою проблему Шерлоку Холмсу та доктору Вотсону
Жанр Детектив
Форма оповідання
Автор Артур Конан Дойл
Мова англійська
Опубліковано 1892 р.
Країна  Сполучене Королівство
Переклад Миколи Дмитренка
Ілюстратор Сідні Педжет
Цикл Пригоди Шерлока Холмса і Бібліографія Шерлока Холмса
Попередній твір Блакитний карбункул
Наступний твір Інженерів палець
У «Гутенберзі» 1661

CMNS: Цей твір у Вікісховищі
S:  Цей твір у  Вікіджерелах

«Пістрява стрічка» або «Строката бинда» (англ. «The Adventure of the Speckled Band») — детективна розповідь англійського письменника Артура Конан-Дойля, яка входить до збірки «Пригоди Шерлока Холмса». Уперше «Пістряву стрічку» видали в «Strand Magazine», у лютому 1892 року.

Один із найкращих творів про Шерлока Холмса.

Сюжет[ред. | ред. код]

До Шерлока Холмса звертається по допомогу Елен Стоунер. Вона розповіла, що кілька років тому, всього за два тижні до свого весілля, за загадкових обставин померла її сестра Джулія. Перед смертю Джулія лише встигла прошепотіти: «Пістрява стрічка».

Справа полягала в тому, що у разі одруження якоїсь із сестер Стоунер їхній вітчим Ройлотт повинен був виплатити кожній певну суму грошей. А це коштувало б йому фінансових втрат.

Детектив та його компаньйон приїхали до Сток-Морен

І от саме зараз, коли й Елен збирається вступити в шлюб, вночі вона теж чує (як і її покійна сестра) тихий свист. Стоунер відчуває, що відбувається щось дивне і страшне, тому й просить допомоги у Холмса.

Шерлок уважно її вислухав і погодився вести цю справу. Він домовився з дівчиною, що ввечері він прибуде до маєтку Грімсбі Ройлотта разом із доктором Вотсоном.

Тільки-но Елен пішла, до квартири Шерлока увірвався її вітчим Грімсбі Ройлотт. Погрозами він намагається відмовити Холмса та Вотсона від цієї справи, однак у нього нічого не виходить і він дуже розлючений залишає будинок.

Ввечері Холмс та доктор Вотсон прибувають до будинку Ройлотта й оглядають його, доки сам власник відсутній. У кімнаті вітчима Елен вони знаходять дивний сейф, а також маленьке блюдце з молоком. Після цього Шерлок просить міс Стоунер сьогодні переночувати в кімнаті її сестри, а вони з доктором Вотсоном залишаться в її кімнаті, щоб розгадати таємницю свисту.

Вотсон і Холмс бачать мертвого Грімсбі Ройлотта

Коли Холмс та Вотсон залишилися в кімнаті Елен, вони почули, що Ройлотт повернувся додому. Через деякий час чоловіки почули тихий свист, а слідом за ним з вентиляційної віддушини почала виповзати змія. Шерлок почав бити палицею змію, яка, злякавшись, поповзла назад до кімнати доктора Грімсбі Ройлотта.

Коли Холмс та Вотсон побігли до кімнати вітчима, то почули несамовитий крик. Вибивши двері, Холмс побачив мертвого Ройлотта, якого вкусила змія. Вбивця став жертвою свого ж знаряддя вбивства.

Виявилося, що Ройлотт використовував болотяну змію для вбивства Джулії, а потім так само намагався вбити й Елен. Безжальний убивця направляв її до вентиляційного отвору, щоб та спустилася по мотузці і вкусила дівчину.

Помилки[ред. | ред. код]

  • Артур Конан-Дойл при написанні «Пістрявої стрічки» допустив кілька серйозних помилок. У розповіді доктор Ройлотт використовував для вбивства власної падчерки болотяну змію, яка виповзала з вентиляційної віддушини, а потім спускалася і піднімалася назад по мотузці для дзвінка, яким викликали слуг. Але справа в тому, що змії не зможуть повзти по вільно висячій мотузці, тому що їм потрібна тверда основа. Інакше кажучи, такий трюк у житті неможливий.
  • Також у книзі згадувалося про те, що Ройлотт кликав змію свистом, однак у ХХ столітті науковці довели, що змії глухі, тому це теж вважається помилкою автора[1].

Екранізації[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Конан Дойл А. Людина з Бейкер-стріт: Повісті та оповідання. — К.:Дніпро,2001

Посилання[ред. | ред. код]