Рудницький В'ячеслав Броніславович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудницький В'ячеслав Броніславович
Народився 22 червня 1940(1940-06-22) (83 роки)
Долиняни, Мурованокуриловецький район, Вінницька область, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність викладач університету, науковець
Alma mater ЛНУ ім. І. Франка
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук, доктор технічних наук і Honoris causa
Вчене звання професор
Заклад Хмельницький національний університет
Нагороди
Заслужений працівник освіти України

Рудницький В'ячеслав Броніславович (нар. 22 червня 1940 року в с. Долиняни Мурованокуриловецького району Вінницької області) — український науковець, доктор фізико-математичних наук (1972-Польща), доктор технічних наук (1988-Україна), професор, академік Академії наук вищої школи України, Української академії економічної кібернетики, академік Нью-Йоркської академії наук, член європейської Міжнародної асоціації з обчислювальної механіки (м. Ґетеборг, Швеція), член Міжнародної академії інформатизації, член методичної комісії з прикладної математики і обчислювальної механіки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України; почесний доктор наук Токійського університету, заслужений працівник народної освіти України, завідувач кафедри вищої математики та комп'ютерних застосувань Хмельницького національного університету, видатний представник наукової еліти України.

Життєпис

[ред. | ред. код]

В'ячеслав Броніславович Рудницький народився 22 червня 1940 року в селі Долиняни Мурованокуриловецького району Вінницької області в сім'ї колгоспників. У 1957 році закінчив Снітковецької середню школу. Після закінчення школи, працював у колгоспі та шахтах Донбасу, служив у лавах Радянської армії. 3 1962 р. — студент механіко-математичного факультету Львівського державного університету. У 1967 р. - достроково закінчив університет за спеціальністю «Механіка деформованого твердого тіла».

Професійна діяльність

[ред. | ред. код]
  • 1969 р. — ступив до аспірантури Львівського державного університету.
  • 1972 р.- старший викладач Хмельницького національного університету.
  • 1988 - завідувач кафедри вищої математики у Хмельницькому національному університеті.

Наукові ступені та вчені звання

[ред. | ред. код]

1972 — доктор фізико-математичних наук

1988 — доктор технічних наук

1976 — присвоєно вчене звання доцента

1990 — отримав вчене звання професора.

Нагороди

[ред. | ред. код]
  • Нагороджений нагрудним знаком Міністерства освіти і науки;
  • Грамоти Міністерства освіти і науки України;

Наукова діяльність

[ред. | ред. код]

Науковий доробок В'ячеслава Броніславовича становить близько 450 наукових публікацій. За його редакцією і співавторством видано 55 методичних посібників та підручників з курсу «Вища математика», 18 підручників та 3 монографії.

Основні наукові результати Рудницький В. Б. отримав в теорії контактної взаємодії деформованих твердих тіл з початковими (залишковими) напруженнями. Запропоновані В. Б. Рудницьким В. Б. розв'язки плоских та просторових задач контактної взаємодії пружних тіл стали основою для створення інженерної методики розрахунку контактних характеристик у тілах з початковими напруженнями.

В'ячеслава Броніславови представляв Україну з науковими доповідями на всесвітніх конгресах, конференціях та інших міжнародних наукових форумах у США, Англії, Франції, Німеччині, Японії, Китай, Австралії, Ізраїлі, Швейцарії, Норвегії, Фінляндії, Іспанії, Італії, Канаді, Чехії, Бразилії, Аргентині, Болгарії, Єгипті й інших країнах. В'ячеслав Броніславович отримував особисті гранти в підтримку своєї наукової діяльності від США, Єврокомісії, НАТО, Швейцарії, Австрії, Норвегії, Японії, NASА, Англії, Канади. Професор В. Б. Рудницький займається громадською роботою, член Європейської Міжнародної асоціації з обчислювальної механіки, спеціалізованої вченої ради по захисту кандидатських та докторських дисертацій ХНУ, керівник кафедрального наукового семінару з механіки та прикладної математики[2].

Джерела

[ред. | ред. код]

1. Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

2. Хмельницький національний університет

3. Книга педагогічної слави

4. «Люди твої, Мурованокуриловеччино», збірка. Математики, економісти

Примітки

[ред. | ред. код]