Сайракс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сайракс (англ. Cyrax; кодове ім'я — LK-4D4) — персонаж серії Mortal Kombat, вперше з'явився в третій частині. За сюжетом є другим прототипом кіборгів клану Лін Квей. Сайракс був запрограмований на пошук та знищення Саб-Зіро, проте пізніше став боротися на боці добра за Земне Царство.

Створення[ред. | ред. код]

Спочатку Mortal Kombat 3 мав з'явитися один персонаж Кібер-ніндзя, але потім творці вирішили збільшити кількість роботів у грі і перефарбували початковий спрайт в різні кольори[1]. До того як Сайракс отримав своє остаточне ім'я, розробники прозвали його «Гірчицею» через жовте забарвлення[2].

Поява[ред. | ред. код]

Сайракс дебютував у Mortal Kombat 3 як член Лін Квей разом із Саб-Зіро, Сектором та Смоуком. Клан проводить програму кібернетизації, перетворюючи своїх членів на кіборгів-вбивць. Саб-Зіро відмовляється ставати роботом, за що старійшини доручили його вистежити і вбити. На завдання відправляють Сайракса разом із Сектором та Смоуком, проте під час вторгнення імператора Зовнішнього світу Шао Кана до Земного Царства Саб-Зіро захоплює жовтого кіборга та перепрограмує його[3]. У Mortal Kombat Gold (2000) після поразки Шинока Соня та Джакс приводять Сайракса до своєї штаб-квартири, де відновлюють його людяність. На знак подяки колишній кіборг приєднується до загону як розвідник Земного Царства[4]. У відеогрі Mortal Kombat: Deadly Alliance Сайракс зустрічає вампіра Нітару, яка пропонує допомогти йому повернутися додому в обмін на пошук яйця Короля Драконів. Герой виконує свою частину угоди і вирушає назад у Земне Царство[5].

У перезавантаженні серії 2011 року Сайракс бере участь у турнірі Mortal Kombat (з англ. — «Смертельна битва»), організатором якого виступає Шан Цзун. Чаклун щедро платить за те, щоб члени Лін Квей змагалися та вбивали бійців Земного Царства. Сектор палко підтримує план клану з роботизації своїх членів, а Сайракс навпаки, оскільки не хоче відмовлятися від своєї людяності. Вони б'ються після того, як Сайракс відмовляється вбити Джонні Кейджа у бою. Проте пізніше жовтого бійця насильно трансформують[6]. Коли Шао Кан починає вторгнення в Земне Царство, Сайракс та інші кіборги клану Лін Квей допомагають йому, але згодом зазнають поразки від Нічного Вовка[7].

Сайракс з'являється у Mortal Kombat 11 як неігровий персонаж, проте бере участь у сюжеті. Кроніка перенесла померлих персонажів у нову тимчасову шкалу. Сайракс намагається перешкодити Саб-Зіро та Скорпіонові проникнути на фабрику Кібер-Лін Квей, але його старання закінчуються провалом і його програма відключається. Повернувши собі подобу людини, Сайракс з жахом усвідомлює, що став машиною, через що згодом пожертвував собою задля знищення фабрики[8].

У Mortal Kombat 1 з'являється як камео-персонаж, у сюжеті не бере участі.

Сайракс з'являється в одному з епізодів веб-серіалу 2011 року Mortal Kombat: Legacy, його грає Шейн Воррен Джонс. Він та Сектор трансформуються в секретній штаб-квартирі Лін Квей під керівництвом Кано[9].

Критика та відгуки[ред. | ред. код]

У 2011 році Смоук та Сектор зайняли перше місце в списку сайту Games Radar «Найбільш смертоносних ігрових машин»[10]. Журнал Complex поставив його на четверте місце серед «Найкрутіших роботів у відеоіграх» від 2012 року[11]. У тому ж році сайт UGO[en] помістив його на 25-е місце у списку п'ятдесяти найкращих персонажів серії[12].

Див. також[ред. | ред. код]

  • Сектор — перший кіборг-вбивця з клану Лін Квей. Його кодове ім'я LK-9T9. На відміну від двох інших кіборгів, залишився вірним програмі і бився на боці зла.
  • Смоук — третій кіборг-вбивця з клану Лін Куей. Його кодове ім'я LK-7T2. Як і Сайракс, він почав битися на боці добра.
  • Саб-Зіро — тільки в MK2011 серед персонажів з'явився також Кібер Саб-Зіро із клану Лін Куей. Його кодове ім'я LK-520.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Video Games The Ultimate Gaming Magazine № 75 (апрель 1995), стр.48.
  2. Mortal Kombat II Leads a Kombat Krossover (69). IDG. апрель 1995: 24.
  3. Midway Games (1995). Mortal Kombat 3. Рівень: Биография Сайракса.
  4. Midway Games (1999). Mortal Kombat Gold. Рівень: Концовка Сайракса.
  5. Midway Games (2002). Mortal Kombat: Deadly Alliance. Рівень: Тренировочный режим.
  6. NetherRealm Studios. Mortal Kombat. Рівень: 4. Сайракс.
  7. NetherRealm Studios. Mortal Kombat. Рівень: 15. Ночной Волк.
  8. Помилка шаблону: не вказані параметри title і developer
  9. Couch, Aaron (16 червня 2021). Animated ‘Mortal Kombat Legends’ Sequel Arriving This Summer (Exclusive). The Hollywood Reporter (англ.). Процитовано 5 жовтня 2023.
  10. Page 2 of Gaming's most malicious machines, Mortal Kombat (2011) Xbox 360 Features. GamesRadar. Архів оригіналу за 19 грудня 2013. Процитовано 23 жовтня 2011.
  11. 4. Cyrax — The 25 Coolest Robots in Video Games. Complex. 13 липня 2012. Архів оригіналу за 24 липня 2012. Процитовано 20 липня 2012.
  12. Top 50 Mortal Kombat Characters - Mortal Kombat. UGO.com. 28 лютого 2012. Архів оригіналу за 29 вересня 2012. Процитовано 4 жовтня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]