Святий Филип Агіра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святий Филип Агіра
Святкування на честь св. Філіпа в Ліміне, Сицилія 19.05.2013
Народився бл. 40 р. або бл. 396 р.
Фракія
Помер 12.05.103 р. або бл. 453 р.
Шанується в католицтві і православії
У лику святі
День пам'яті 12 травня
Атрибути Просвітитель Сицилії
Подвижництво диякон

Філіп з Агіри (італ. Filippo d'Agira; 40 або бл. 396, Фракія — 12 травня 103 або бл. 453, Агіра) — «апостол Сицилії», святий католицької та православної церков, пам'ять 12 травня.

Біографія

[ред. | ред. код]
Процесія на честь святого Філіппа Агірського, святкування якого відбувається 11, 12 і в третю неділю травня в Ліміні, Сицилія

Згідно з монахом Євсебієм, його супутником і агіографом, Філіпп був навчений християнській вірі з юних років і вивчив сирійську мову. Перебравшись до Рима разом з тим самим Євсебієм, він отримав священницьке рукоположення та доручення вирушити на Сицилію, щоб допомагати місцевому населенню у вірі. Спочатку він оселився у печері на горі в сучасному Сан'Анджело-ді-Броло, печері, яка існує і досі, а потім в стародавньому місті Агірум (яке пізніше стало Сан-Філіппо д'Агіра, а нині це Агіра в провінції Енна). Він жив, здійснюючи екзорцизми і чуда. Після його смерті на його могилі спочатку була зведена церква, а згодом і монастир. Його тіло було ексгумовано і досліджено в 1625 році.

Альтернативна агіографія

[ред. | ред. код]

Однак існує інша версія про життя цього святого, відомого також як святий Філіпп Сирійський. Попри характеристики священника і чудотворця, згадані вище, він нібито народився в Сирії близько 40 року за часів імператора Нерона і помер близько 103 року, саме 12 травня. Між 63 і 66 роками він прибув до Рима, де був освячений тодішнім папою Петром апостолом, який незабаром після цього доручив йому вирушити до Сицилії для проповіді слова Христа, де язичництво було широко поширене. Першим містом, яке він відвідав, було Фаро-Суперіоре; згодом він відвідав Ліміну, Монжюффі-Мелія, щоб продовжити уздовж узбережжя Іонічного моря. У Мессіні також є район, названий на честь святого Філіппа, неподалік від сучасного футбольного стадіону, з монастирем базиліян, присвяченим святому, збудованим поблизу печери, де за традицією він перебував. Пізніше він прибув до Калатаб'яно, де був добре прийнятий населенням і уважно вислуханий під час проповіді Євангелія. Після того, як він залишив Калатаб'яно, він вирушив до Агіри, де продовжував проповідувати слово Христа до самої смерті.[1]

Вшанування

[ред. | ред. код]

Його культ досить поширений на острові. Його святкування відбувається 12 травня.[2]

Незалежно від того, в яку епоху він жив, вшановується як покровитель у:

також він вшановується в:

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Філіппо Марія Провітіна підтримує тезу про те, що він жив у першому столітті, і представляє його іконографічно-статуарний збір у 36 вівтарях у 32 місцях Сицилії, Калабрії, Кампанії та Мальти (див. Agira e i suoi Santi, вид. CPR, Палермо 2009, стор. 322—365, частково у кольорах, у Storia universale di Agira e del suo Santo, вид. Abbadessa, Палермо 2006, другий том). Святому присвячені чудові вірші агірського поета Еміліо Моріна, чия біографія представлена у книзі Філіппо Марії Провітіни Agira nella storia della Sicilia, вид. SPES, Палермо 1983, стор. 287—289, та у Agira e i suoi Santi, вид. CPR, Палермо 2009, стор. 171—173.
  2. Святий Філіпп з Агірського на Santi, beati e testimoni