Синдбад: Легенда семи морів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Синдбад: Легенда семи морів
Sinbad: Legend of the Seven Seas
Жанр анімація, пригоди, фентезі
Режисер Патрік Гілмор
Тім Джонсон
Продюсер Джеффрі Катценберг[1] і Мірей Соріяd[1]
Сценарист John Logand[1]
Композитор Гаррі Ґреґсон-Вільямс
Кінокомпанія DreamWorks Animation SKG і DreamWorks[2][1]
Дистриб'ютор DreamWorks Pictures
Тривалість 01:25:06
Мова англійська, італійська і юе
Країна США
Рік 2003
Кошторис $60 млн.
Касові збори $80.8 млн.[3]
IMDb ID 0165982
dreamworks.com/movies/sinbad-legend-of-the-seven-seas
CMNS: Синдбад: Легенда семи морів у Вікісховищі

Синдбад: Легенда семи морів — мультфільм 2003 року. Як і попередній фільм студії, «Спірит: Душа прерій» (2002), фільм поєднує традиційну анімацію з комп'ютерною. Фільм, що розповідає про Синдбада-мореплавця, був знятий Тімом Джонсоном і Патріком Гілмором (у його повнометражному режисерському дебюті) за сценарієм Джона Лоґана й озвучений Бредом Піттом, Кетрін Зета-Джонс, Мішель Пфайффер і Джозефом Файнзом. Фільм розповідає історію Синдбада (Пітт), пірата, який подорожує морем зі своїм собакою та вірною командою разом з Мариною (Зета-Джонс), нареченою його друга дитинства принца Протея (Файнс), щоб повернути вкрадену Книгу Миру від Еріс (Пфайффер) і врятувати Протея від смертного вироку Синдбадові. Фільм поєднує елементи «Тисячі і однієї ночі» та класичної міфології.

Синдбад вийшов на екрани 2 липня 2003 року й отримав змішані відгуки від критиків, які хвалили анімацію, екшн-сцени та озвучення, але критикували сюжетну лінію і поляризовану CGI. Зібравши 80,8 мільйона доларів при бюджеті в 60 мільйонів доларів, «Синдбад» став касовою бомбою, внаслідок чого компанія DreamWorks зазнала збитків у 125 мільйонів доларів від низки фільмів, що ледь не призвело до її банкрутства. На сьогодні цей фільм став останнім фільмом DreamWorks Animation, в якому використовувалася традиційна анімація, оскільки ця студія відмовилася від неї на користь комп'ютерної анімації[4]. Однак у 2018 році DreamWorks повернула 2D-анімацію для 5-хвилинного короткометражного фільму «Пташина карма».

Сюжет[ред. | ред. код]

Мультфільм розповідає про одну з численних пригод відомого аравійського моряка Синдбада. Пригода починається тоді, коли Еріс, богиня Хаосу, краде Книгу Миру, підставивши тим самим Синдбада і зробивши з нього злочинця. Маючи намір довести свою невинність, а також врятувати життя свого кращого друга Протея, моряк вирушає до царства Еріс, що кишить жахливими монстрами, такими як гігантські скорпіони, змії й 40-футові птахи, зроблені з льоду і снігу. Навіть якщо Синдбад зможе знешкодити всіх цих чудовиськ, йому також доведеться мати справу з магією Еріс, що володіє ефектом Яблука Розбрату, яке має здатність перетворити друзів на ворогів, коли воно кинуте посеред них. Чим же закінчиться ця подорож?

Ролі озвучили[ред. | ред. код]

Актор Роль
Бред Пітт Синдбад Синдбад
Мішель Пфайффер Ерида Ерида
Кетрін Зета-Джонс Марина Марина
Джозеф Файнз принц Протей принц Протей
Тімоті Вест король Даймас король Даймас
Денніс Хейсберт Кейл Кейл
Джим Каммінгс Лука Лука

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г http://www.bcdb.com/bcdb/cartoon.cgi?film=41598
  2. http://stopklatka.pl/film/sindbad-legenda-siedmiu-morz
  3. Sinbad: Legend of the Seven Seas. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 27 лютого 2012. Процитовано 24 жовтня 2012.
  4. Eller, Claudia; Hofmeister, Sallie (17 грудня 2005). DreamWorks Sale Sounds Wake-Up Call for Indie Films. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 11 вересня 2013. The company nearly went bankrupt twice, Geffen said during a panel discussion in New York this year, adding that when the animated film "Sinbad: Legend of the Seven Seas" flopped in 2003, the resulting $125-million loss nearly sank his company.

Посилання[ред. | ред. код]