Сицилійський захист

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шаховий дебют
Назва Сицилійський захист
abcdefgh
8
a8 чорна тура
b8 чорний кінь
c8 чорний слон
d8 чорний ферзь
e8 чорний король
f8 чорний слон
g8 чорний кінь
h8 чорна тура
a7 чорний пішак
b7 чорний пішак
d7 чорний пішак
e7 чорний пішак
f7 чорний пішак
g7 чорний пішак
h7 чорний пішак
c5 чорний пішак
e4 білий пішак
a2 білий пішак
b2 білий пішак
c2 білий пішак
d2 білий пішак
f2 білий пішак
g2 білий пішак
h2 білий пішак
a1 біла тура
b1 білий кінь
c1 білий слон
d1 білий ферзь
e1 білий король
f1 білий слон
g1 білий кінь
h1 біла тура
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Початкові ходи 1. e4 c5
ECO B20–B99
Розробник Семен Алапін, Луї Паульсен, Мігель Найдорф, Пауль Керес, Арон Німцович, Михайло Таль, Михайло Чигорін, Гаррі Каспаров
Перше застосування XVI століття, трактат з шахів Луїса Лусени
Категорія дебюту Напіввідкритий дебют

Сицилійський захист — шаховий дебют, що розпочинається ходами:
1. e2-e4 c7-c5.
Належить до напіввідкритих початків.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше про дебют згадано в трактаті Луіса Лусени (XVI століття) і в пізніших рукописах Джуліо Полеріо та Джоакіно Ґреко. 1842 року свій аналіз дебюту опублікував Карл Яніш. У XIX столітті цей дебют вважали несприятливим для чорних. Надалі до цього початку зверталися і зробили великий внесок у розвиток теорії практично всі чемпіони світу (крім Вільгельма Стейніца). Сицилійський захист входить в дебютний репертуар практично всіх найсильніших шахістів світу. На сьогодні сицилійський захист — найпоширеніша відповідь на 1. e2-e4 і один із найпопулярніших дебютів взагалі.

Основні ідеї[ред. | ред. код]

У даному дебюті чорні дещо обмежують свої можливості для розвитку в обмін на додаткового пішака в центрі та тиск на білих по вертикалі С. Гросмейстер Ріхард Реті відзначав, що це в майбутньому дає надію на отримання позиційної переваги. Адже в разі ранішого чи пізнішого просування білого пішака d вперед на поле d4 чорні розмінюють його на свого пішака с (c5:d4), що залишає останнім більше пішаків у центрі. Також звична стратегія чорних передбачає зайняття вертикалі С (тиск чорної тури по ній на білого пішака с та ін.).

Статистика дебюту[ред. | ред. код]

Згідно бази даних Chess Informant[en], сицилійський захист  — це найпопулярніший хід чорних на початок білих 1.e4. 17 % зареєстрованих ігор між гросмейстерами та близько 25 % усіх ігор розпочинаються саме сицилійським захистом.

Також сицилійський захист  — це ще й найвдаліша відповідь, а хід 1.d4 є статистично найуспішнішим початком для білих саме через успіх сицилійського захисту проти 1.e4. Шаховий журнал New in Chess[en] зазначає у своїй Yearbook 2000 року, що, відповідно їхньої бази даних ігор, білі мають 56.1 % перемог у 296 200 іграх з початком 1.d4 і 54.1 % у 349 855 іграх з початком 1.e4, і, в основному, через сицилійський захист, який знижує відсоток перемог білих до 52.3 % у 145 996 іграх.

Відгуки сучасних гросмейстерів[ред. | ред. код]

Англійський гросмейстер Джон Нанн[ru] пояснює популярність сицилійського захисту його «бойовим характером; у багатьох рядках чорні грають не на рівність на дошці, а на перевагу. Недоліком є те, що білі часто отримують ранню ініціативу, тож чорні мають подбати про те, щоб не стати жертвою ранньої атаки».

На думку шотландського гросмейстера Джонатана Роусона[ru], сицилійський захист є найуспішнішою відповіддю на 1.e4 і, хоча 1…c5 не розвиває фігур, платою білих за першочерговість ходу і можливість першими атакувати після відкриття позиції шляхом пішакового обміну є втрата одного з центральних пішаків.

Варіанти[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Р.Рети. Современный учебник шахматной игры (Ein Lehrbuch des Schachspiels), 3-є видання / пер. з нім. А.Смирнова. М., 1981
  • Шаховий журнал New In Chess