Ставропігія Вселенського патріарха в Києві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Місія «Ставропігія Вселенського
патріархату в Україні»
грец. Αποστολή «Σταυροπηγία του Οικουμενικού
Πατριαρχείου στην Ουκρανία»

Емблема Ставропігії
Ставропігія розташована в Андріївській церкві Києва
Дата заснування 1592 (засновано)
11 жовтня 2018 (відновлено)
Статус ставропігія
У складі Вселенського патріархату Константинополя
Чинний предстоятель Михаїл Аніщенко
Центр Фенер, Істанбул
Кафедральний собор Андріївська церква
Основна юрисдикція  Україна
Літургічна мова англійська, койне, грецька мова, українська, церковнослов'янська
Церковний календар новоюліанський
Офіційний сайт stavropigiainua.org

Місія «Ставропігія Вселенського патріархату в Україні» (грец. Αποστολή «Σταυροπηγία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία», трансліт. Apostoli «Stavropigia tou Oikoumenikou Patriarcheiou stin Oukrania») — постійне представництво Вселенського патріархату Константинополя в Києві.

Історія[ред. | ред. код]

З 1592 по 1686 рр. Києво-Печерська лавра була ставропігією Вселенського патріархату Константинополя.

Хіротесія архімандрита Михаїла на екзарха Вселенського патріархату в Києві (2 лютого 2019)

Відновлена в жовтні 2018 року, виходячи зі скасування грамоти від 1686 року про надання дозволу Московському патріарху звершувати хіротонії Київських митрополитів.

9 січня 2019 Священний синод Вселенського патріархату Константинополя призначив главою ставропігії в Києві архімандрита (з 8 листопада 2020 року — єпископа Команського) Михайла (Аніщенка), який служив до цього в храмі святого Аліпія Стовпника в Антальї, в Пісідійській митрополії.

2 лютого 2019 року в Андріївській церкві відбулася хіротесія архімандрита Михаїла (Аніщенка) в екзарха Вселенського патріархату в Києві, яку очолив митрополит Галльський Еммануїл (Адамакіс) у співслужінні грецьких єрархів.

13 грудня 2020 року в Андріївській церкві відбулась урочиста Літургія з нагоди відкриття храму.[1]

27 січня 2023, у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні презентували перше богослужбове Євангеліє-апракос в перекладі українською з грецької[2], видане завдяки допомозі УПЦ США.

Того ж року, завдяки фінансовій підтримці української діаспори з США, особливо митрополита Антонія (Щерби), предстоятеля УПЦ США та архиєпископа Даниїла (Зелінського), у Ставропігії Вселенського Патріарха в Україні було організовано пункт незламності, який був забезпечений електрогенератором, духовною літературою, місцем для перебування під час повітряних тривог. Там люди могли зігрітись, побесідувати із священнослужителем, зарядити мобільні пристрої та бути на зв’язку з близькими та колегами завдяки доступу до інтернету[3].  

Канонічний статус[ред. | ред. код]

Рішення про відновлення своєї ставропігії в Києві було прийнято Синодом Константинопольської православної церкви під головуванням патріарха Варфоломія 11 жовтня 2018 року[4]. Ставропігія існує на постійній основі і є свого роду «церковним посольством» на зразок ватиканської нунціатури.

Ставропігія (грец. «Σταυροπήγιο» – «εμπηγνύω έναν Σταυρό», трансліт. «Staeropeyio» — «empeynύo enan Staero») означає «забивати [в землю] (або встановлювати) Хрест». Хронологічно термін належить до епохи Юстиніана, або й ще раніше. Хрест надавався Патріархом (Вселенським Константинопольським) або Священним Синодом певної Автокефальної Церкви, для розміщення у місці заснування монастирів. Цей факт був свідченням того, що будова, яка буде зведена цьому місці, перебуває у їхньому (Патріарха чи Синоду) безпосередньому підпорядкуванні. Ставропігійні монастирі не підпадають під владу місцевого єпископа, натомість напряму залежать від Священного Синоду місцевої Автокефальної Церкви, або Вселенського Патріарха. Вселенський Патріарх реалізує свою владу, як правило, через свого представника (Екзарха). Водночас місцевий єпископ не вмішується в управління монастирем, не відвідує його як керуючий, та  присутній під час постригу монахів лише на запрошення ігумена монастиря.

Екзарх (грец. Ο Έξαρχος, ο «εκ της αρχής», трансліт. O Έxarchos, o «ek tes arches») — це представник Патріарха та його особистий посланник, який здійснює у ставропігійних монастирях або церквах звичайну пастирську діяльність.

Розташування[ред. | ред. код]

18 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника „Софія Київська“», згідно з яким Андріївська церква передана в постійне і безоплатне користування Вселенському патріархату[5].

Богослужіння[ред. | ред. код]

Доки тривала реставрація головного храму, регулярні богослужіння відбувалися в стилобатному приміщенні Андріївської церкви. Наприкінці липня 2021 року ставропігія отримала дозвіл на звершення богослужіння в основному храмі.

У головному храмі Андріївської церкви богослужіння відбуваються за юліанським календарем, а в нижньому храмі Андріївської церкви, каплиці на честь святого апостола Вартоломія (стилобатна частина), за новоюліанським календарем.

Голови Ставропігії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Андріївській церкві в столиці відбулась урочиста Літургія з нагоди відкриття храму. Духовний Фронт України (укр.). 13 грудня 2020. Процитовано 28 липня 2021.
  2. У Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні презентували перше в новітній історії Євангеліє-апракос українською. Духовний Фронт України (укр.). 27 січня 2023. Процитовано 29 січня 2023.
  3. adm (22 лютого 2023). В столиці в Андріївській церкві запрацював «Пункт незламності». Духовний Фронт України (укр.). Процитовано 19 липня 2023.
  4. Ecumenical Patriarchate, the 11th of October, 2018(англ.)
  5. Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України // Верховна Рада України, 18.10.2018
  6. Представництво Константинополя в Києві очолив архімандрит Михаїл (Аніщенко)

Посилання[ред. | ред. код]