Стурдза (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стурдза (рід)
Герб роду
Рід Стурдза (рід)
Титул бояри, господарі, князі
Місце походження Московія
Держава  Молдовське князівство і  Російська імперія
Ім'я на сайті Родовід Стурдза
CMNS: House of Sturdza у Вікісховищі


Замок Стурдза під Яссами (кінець ХІХ століття)

Сту́рдза ( Sturdza ) — древній дворянський і князівський рід, походження якого можна простежити до 1540-х років і члени якого відіграли важливу політичну роль в історії Молдови , Росії та пізніше Румунії .

Історія роду[ред. | ред. код]

Ведуть своє походження від воєводи трансільванського Івана Турзо, який жив у 1-й половині XIV століття. Дмитро Стурдза логофет, одружений на князівні Роксані Ґіка, дочці господаря Григорія Гіка.

Родоначальником дворянського роду боярин і великий ворник Молдавського князівства Ілля Стурдза, зведений з потомством у дворянську гідність грамотою трансільванського князя Михая I Апафі ( 29 лютого 1679).

Стурдза Скарлат Дмитрович, за прихильність до Росії, мав після Яського світу (1791) залишити вітчизну і переселитися із сімейством до Росії. Сандо Стурдза, вестиар, одружений з княжною Катериною Мурузі, донькою господаря Костянтина Мурузі. Іоніце Санду Стурдза, господар молдавський (1823-1828), нащадки його носять титул князів та княжон. Княжна Олена, одружена з князем Григорієм Гіка, гетьманом, згодом господарем молдавським.

Гагаріни-Стурдза[ред. | ред. код]

Імператор Микола I, указом (31 березня 1848) дозволив Олександру Стурдзе заснувати заповідний маєток для того, щоб онуку його князю Григорію Гагаріну і нащадкам його іменуватися князями Гагаріними-Стурдзами і прийняти об'єднаний герб обох прізвищ. Означений князь Григорій Гагарін - син князя Євгена Григоровича і княжни Марії Олександрівни Стурдза, володарки майорату Мансира в Бессарабії (Герб. Частина ХІ. № 4) [1] .

Представники роду[ред. | ред. код]


 

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сост. граф Александр Бобринский.  Дворянские роды, внесенные в Общий Гербовник Всероссийской Империи: в 2-х т. – СПб,  тип. М. М. Стасюлевича, 1890 г. Автор: Бобринский, Александр Алексеевич (1823—1903). Господари и князья Стурдза. Часть I. стр. 319.ISBN 978-5-88923-484-5