Сумах оцтовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сумах волосистий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сумах оцтовий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Фісташкові (Anacardiaceae)
Рід: Сумах (Rhus)
Вид:
Сумах оцтовий (R. typhina)
Біноміальна назва
Rhus typhina
Синоніми

Rhus hirta

Сума́х оцтовий[2], сумах коротковолосий[3], сумах волосистий, оленерогий[4] або оцтове дерево[3] (Rhus typhina) — вид квіткових рослин родини анакардієвих (Anacardiaceae).

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною рослини є східні райони Канади та США. Поширений від острова Принца Едуарда, Квебеку, Онтаріо та Вісконсину, на південь через Мічиган та Іллінойс, до південних штатів Теннессі, Алабами та Джорджії. Як декоративна рослина, вид широко культивується у помірних регіонах по всьому світі.

Опис[ред. | ред. код]

Невелике дерево (9-12 м заввишки). Пагони світло-бурого кольору, товсті, пориті густими м'якими червонуватими залозками. Листки темно-зеленого кольору. Розташування листків почергове, довжина до 50–60 см; непарноперисті — складаються з 10–30 листочків, продовгувато-лацентної форми, до верху загострені, по краю дрібнопильчаті, розташовані на коротких опушених черешках. Дводомна рослина. Маточкові квітки зеленувато-жовті, в густих волотях, завдовжки 10–20 см, тичинкові — у більших, але менш густих волотях, червоного кольору. Плоди — кулясті кістянки, густо покриті червоними волосками.

Росте на узліссях лісів і пустирях. Цвіте в червні-липні. Плоди дозрівають в серпні-вересні та залишаються на кущах у червонувато-коричневих волотях до весни. Починає цвісти та плодоносити на четвертому-п'ятому році життя. Через 15–20 років рослина відмирає.

Використання[ред. | ред. код]

Дерево вирощують як декоративну рослину. Культивують у садах і парках. Деревина щільна, з гарним візерунком, іде на столярні та токарні вироби. Плоди раніше використовувались для підкислення виноградного оцту (звідки й назва дерева); використовують для виготовлення напоїв. У листках і корі містяться таніни.

Охорона[ред. | ред. код]

В Україні, як декоративна рослина, інколи охороняється. Наприклад, створено ботанічні пам'ятки природи місцевого значення у м. Золотоноша: «Оцтові дерева, школа № 6», «Оцтові дерева, вулиця Благовіщенська».

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stritch, L. (2018) Rhus typhina: інформація на сайті МСОП (версія 2020.2) (англ.) 9 серпня 2020
  2. Rhus typhina // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 18 листопада 2016. Процитовано 9 серпня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Сумах пухнастий (Оцтове дерево) з сайту ІЕЕ НАН України

Посилання[ред. | ред. код]