Shigatsu wa Kimi no Uso

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Твоя квітнева брехня)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Shigatsu wa Kimi no Uso
四月は君の嘘
Shigatsu wa Kimi no Uso
Твоя квітнева брехня
Жанрромантична драма[1]
Аудиторіясьонен
Манґа
АвторАракава Наоші[en]
ВидавецьKodansha
Інші видавціПА: Kodansha USA
ІмпринтMonthly Shōnen Magazine Comics
ЖурналMonthly Shōnen Magazine
Період випуску6 квітня 2011 — 6 лютого 2015
Кількість томів11 (Список томів)
Телевізійний аніме-серіал
РежисерІсіґуро Кьохей
СценаристЙосіока Такао
КомпозиторЙокояма Масару
СтудіяA-1 Pictures
МережаFuji TV (Noitamina)
Період показу9 жовтня 2014 — 19 березня 2015
Кількість серій22
Ранобе
АвторТокіумі Юї
ВидавецьKodansha
Дата публікації17 листопада 2014
Кількість томів1
Манґа
Shigatsu wa Kimi no Uso: Coda
АвторАракава Наоші
Дата публікації17 серпня 2016
Кількість томів1
OVA
Moments
РежисерІвата Казуя
СценаристЙосіока Такао
КомпозиторЙокояма Масару
СтудіяA-1 Pictures
Дата виходу15 травня 2015
Тривалість23 хв.
Ігровий фільм
Мюзикл

Shigatsu wa Kimi no Uso (яп. 四月は君の嘘, Шіґацу ва Кімі но Усо, укр. Твоя квітнева брехня) — японська манґа у жанрі романтична драма, написана та проілюстрована Наоші Аракавою[en]. Розділи виходили в журналі Monthly Shōnen Magazine видавництва Kodansha з квітня 2011 по лютий 2015 року. Історія розповідає про молодого піаніста на ім'я Косей Аріма, який втрачає здатність грати на піаніно після смерті матері, та його переживання після знайомства зі скрипалькою Каорі Міядзоно.

Серія манґи виникла з ван-шоту, який Аракава подав на конкурс; він заснував серіал на його основі та черпав натхнення з музичної манґи, як-от Бек і Nodame Cantabile. A-1 Pictures адаптувала Shigatsu wa Kimi no Uso в аніме-серіал, який транслювався в блоці Noitamina на телеканалі Fuji TV з жовтня 2014 року по березень 2015 року, а в травні 2015 року був випущений епізод оригінальної відеоанімації (OVA). У вересні 2016 року вийшов однойменний повнометражний фільм-адаптація. Також були створені різні театральні адаптації.

У 2013 році манґа здобула 37-му премію манґи Коданся у категорії Сьонен. Станом на червень 2017 року Shigatsu wa Kimi no Uso мала тираж понад 5 мільйонів примірників. Манґа отримала неоднозначні відгуки; деякі критики високо оцінили її сюжет і персонажів, але розкритикували художнє оформлення та емоційний аспект. Натомість аніме-адаптацію здебільшого хвалили: за сюжет, анімацію та саундтрек.

Сюжет[ред. | ред. код]

Чотирнадцятирічний піаніст-вундеркінд Косей Аріма стає відомим після перемоги в кількох музичних конкурсах. У Косея стається психічний зрив під час виступу на фортепіанному концерті, коли його мати Сакі помирає; це призводить до того, що він втрачає здатність чути звуки свого фортепіано, хоча в інших відношеннях його слух не постраждав.

Наступні два роки Косей не торкається фортепіано і дивиться на світ в монохромі. Він не зосереджений на досягненні успіхів у будь-якій діяльності та часто проводить час зі своїми друзями Цубакі Савабе та Рьотою Ватарі. Косей зустрічає Каорі Міядзоно, сміливу й волелюбну чотирнадцятирічну скрипальку, чий стиль гри відображає її маніакальну особистість. Каорі допомагає Косею повернутися до гри на піаніно та показує, що його стиль гри може бути вільним і новаторським. Коли Каорі продовжує підіймати дух Косея, він швидко розуміє, що любить її, проте вона, здається, цікавиться лише Рьотою.

Під час виступу Каорі, яка згодом пояснює, що у неї анемія і їй потрібне звичайне обстеження, втрачає свідомість і потрапляє до лікарні. Пізніше вона запрошує Косея зіграти з нею на гала-концерті, але сама не приходить, тож Косей грає на концерті сам. Здоров'я дівчини погіршується, і вона стає пригніченою. Косей грає дуетом із другом, що спонукає Каорі спробувати ризиковану та потенційно смертельну операцію, щоб вона, можливо, знову змогла зіграти з Косеєм. Граючи у фіналі конкурсу піаністів Східної Японії, Косей бачить дух Каорі, який супроводжує його, і розуміє, що вона померла під час операції.

На похоронах Каорі батьки передають Косею листа від неї, в якому вона розповідає про те, що усвідомлювала свою неминучу смерть і тому стала вільнішою духом, як людина, так і в музиці, щоб не брати свої жалі на Небеса. Вона також зізнається, що була закохана в гру Косея на фортепіано з п'яти років, з моменту коли побачила його виступ на концерті. Тоді це надихнуло Каорі грати на скрипці, тож одного дня вона змогла б зіграти разом з ним. Каорі фабрикувала свої почуття до Рьоти, аби наблизитися до Косея, але не завдавати при цьому шкоди Цубакі, якій подобався Косей. Далі вона зізнається йому в коханні. Цубакі втішає Косея і каже йому, що буде поруч з ним. Каорі також залишає свою дитячу фотографію, на якій вона повертається з концерту, що надихнув її, з Косеєм на задньому плані. Пізніше Косей вставляє цю фотографію в рамку.

Персонажі[ред. | ред. код]

Косей Аріма (яп. 有馬 公生, Arima Kōsei)
Сейю: Нацукі Ханае
Косей, в минулому вундеркінд у грі на фортепіано, був відомий як «людський метроном» через свою механічну точність — результат суворого методу навчання його матері Сакі. Коли Сакі помирає, Косей втрачає здатність чути звук своєї гри на піаніно і кидає музику. Але через два роки він знову береться за фортепіано, коли Каорі Міядзоно переконує його стати її акомпаніатором. Під впливом емоційного та нестримного стилю гри дівчини Косей закохується в неї.
Каорі Міядзоно (яп. 宮園 かをり, Miyazono Kawori)
Сейю: Ріса Танеда
Каорі — однокласниця Цубакі, волелюбна скрипалька, яку критикують судді за небажання суворо дотримуватися партитури, але яка користується популярністю серед глядачів. Каорі знайомиться з Косеєм, коли просить Цубакі познайомити її з Рьотою. Коли їхня дружба з Косеєм міцнішає, вона врешті-решт переконує його знову грати на фортепіано: спочатку як акомпаніатор, а згодом і на конкурсі піаністів. В середині аніме-серіалу з'ясовується, що дівчина має хворобу, через яку вона перенесла кілька операцій. Пізніше Каорі робить ще одну надзвичайно ризиковану операцію і помирає під час неї.
Цубакі Савабе (яп. 澤部 椿, Sawabe Tsubaki)
Сейю: Аяне Сакура
Цубакі — подруга дитинства і сусідка Косея, яка ставиться до нього, як до молодшого брата. Стурбована тим, що Косей не може пережити смерть матері, Цубакі намагається повернути його до гри на фортепіано. Спочатку вона заперечує свої почуття до Косея, але з часом розуміє, що закохана в нього.
Рьота Ватарі (яп. 渡 亮太, Watari Ryōta)
Сейю: Рьота Осака
Рьота — друг дитинства Косея і Цубакі. Каорі була його дівчиною, через що Косей відчуває ревнощі. Пізніше Косей розповідає йому про свої почуття до Каорі, а Рьота приймає це і дає йому пораду.
Такеші Айза (яп. 相座 武士, Aiza Takeshi)
Сейю: Юкі Каджі
Такеші — піаніст того ж віку, що й Косей. Він з юного віку, з часу коли вперше почув гру Косея на піаніно, прагнув перевершити його в цьому.
Емі Іґава (яп. 井川 絵見, Igawa Emi)
Сейю: Саорі Хаямі
Емі — піаністка того ж віку, що й Косей. Вона вирішила стати піаністкою після того, як почула гру Косея у віці п'яти років. ЇЇ метою було досягти Косея через свій емоційний стиль гри.
Наґі Айза (яп. 相座 凪, Aiza Nagi)
Сейю: Ай Каяно
Наґі — молодша сестра Такеші, яка прикидається, що просить Хіроко навчати її музиці, щоб розвідати про суперника брата — Косея. Зрештою вона стає ученицею Косея.
Сакі Аріма (яп. 有馬 早希, Arima Saki)
Сейю: Маміко Ното
Сакі — мати Косея, яка колись сама була піаністкою. Ще за життя вона вимагала від Косея абсолютної досконалості у вивченні партитури і часто жорстоко била його за помилки чи поганий виступ на концертах. Її методи навчання доходили до того, що вона не дозволяла синові грати з друзями. Спочатку Сакі не планувала робити з сина піаніста, але після того, як дізналася про його талант, а згодом і про свою невиліковну хворобу, вона вирішила дати Косею сувору основу гри на фортепіано, щоб він міг заробляти на життя після її смерті.
Хіроко Сето (яп. 瀬戸 紘子, Seto Hiroko)
Сейю: Міе Сонодзакі
Хіроко — всесвітньо відома піаністка і близька подруга Сакі з коледжу. Хіроко відкриває талант Косея і пропонує Сакі навчати його гри на піаніно попри те, що Сакі спочатку не погоджується. Звинувачуючи себе у жорстокому поводженні Сакі з Косеєм та його психологічній травмі після смерті Сакі, Хіроко дистанціюється від Косея. Коли ж Косей повертається до гри на фортепіано, Хіроко стає його опікуном і наставником.
Кохару Сето (яп. 瀬戸 小春, Seto Koharu)
Сейю: Інорі Мінасе
Молодша донька Хіроко, яка зазвичай тримається поруч з матір'ю і яку обожнюють як Косей, так і її мати.
Сайто (яп. 斎藤, Saitō)
Сейю: Кадзуюкі Окіцу
Сайто — старший товариш Цубакі, який грає в бейсбол і є об'єктом її захоплення. Сайто зізнається Цубакі в коханні і зустрічається з нею, але пропонує розлучитися після того, як дізнається про почуття Цубакі до Косея.
Нао Кашіваґі (яп. 柏木 奈緒, Kashiwagi Nao)
Сейю: Шідзука Ішіґамі
Кашіваґі — одна з найкращих подруг Цубакі, яка часто дає їй поради. Кашіваґі вдається зламати впертість Цубакі і переконати її усвідомити та визнати свої почуття до Косея.

Медіа[ред. | ред. код]

Манґа[ред. | ред. код]

Манґа Shigatsu wa Kimi no Uso, написана та ілюстрована Аракавою Наоші, виходила у журналі Kodansha Monthly Shōnen Magazine з 6 квітня 2011[2] по 6 березня 2015[3].

Список томів[ред. | ред. код]

Дата виходу ISBN
1 16 вересня 2011[4]ISBN 978-4-06-371301-5
2 17 січня 2012[5]ISBN 978-4-06-371317-6
3 17 травня 2012[6]ISBN 978-4-06-371327-5
4 14 вересня 2012[7]ISBN 978-4-06-371345-9
5 17 січня 2013[8]ISBN 978-4-06-371359-6
6 17 травня 2013[9]ISBN 978-4-06-371375-6
7 17 вересня 2013[10]ISBN 978-4-06-371387-9
8 17 січня 2014[11]ISBN 978-4-06-371405-0
9 16 травня 2014[12]ISBN 978-4-06-371418-0
10 17 жовтня 2014[13]ISBN 978-4-06-371435-7
11 15 травня 2015[14]ISBN 978-4-06-371467-8
ISBN 978-4-06-358752-4[15] (ЛВ)

Аніме[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pineda, Rafael Antonio (15 липня 2016). Your Lie in April Live-Action Film's New Poster, Stills Unveiled. Anime News Network. Архів оригіналу за 5 травня 2017. Процитовано 5 квітня 2019.
  2. 「さよならフットボール」新川、月マガで恋物語スタート. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 6 квітня 2011. Архів оригіналу за 8 березня 2016. Процитовано 20 квітня 2024.
  3. Ressler, Karen (26 грудня 2014). Your Lie in April Manga to End in February. Anime News Network. Архів оригіналу за 29 листопада 2020. Процитовано 20 квітня 2024.
  4. 四月は君の嘘(1) (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 27 січня 2016.
  5. 四月は君の嘘(2) (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 27 січня 2016.
  6. 四月は君の嘘(3) (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 27 січня 2016.
  7. 四月は君の嘘(4) (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 27 січня 2016.
  8. 四月は君の嘘(5) (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 27 січня 2016.
  9. 四月は君の嘘(6) (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 27 січня 2016.
  10. 四月は君の嘘(7) (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 27 січня 2016.
  11. 四月は君の嘘(8) (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 27 січня 2016.
  12. 四月は君の嘘(9) (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 29 вересня 2015. Процитовано 27 січня 2016.
  13. 四月は君の嘘(10) (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 27 січня 2016.
  14. 四月は君の嘘(11)<完> (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 27 січня 2016.
  15. DVD付き 四月は君の嘘(11)限定版<完> (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 21 вересня 2015. Процитовано 27 січня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]