Том Гарді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Том Гарді
англ. Tom Hardy
Гарді на San Diego Comic-Con у 2018 році
Гарді на San Diego Comic-Con у 2018 році
Гарді на San Diego Comic-Con у 2018 році
Ім'я при народженні Едвард Томас Гарді
Народився 15 вересня 1977(1977-09-15) (46 років)
Лондон, Англія
Національність наполовину Англієць наполовину Ірландець
Громадянство  Велика Британія
Релігія Католицизм
Діяльність сценарист, актор театру, кіноактор, модель, виконавчий продюсер, кінопродюсер, телеактор, актор
Alma mater Tower House Schoold, Richmond and Hillcroft Adult Community Colleged, Драматичний центр Лондонаd і Reed's Schoold
Роки діяльності з 2001 року
У шлюбі з Шарлотта Райлі
Батьки Chips Hardyd
Провідні ролі Імс у фільмі Початок
IMDb nm0362766
Автограф
Нагороди та премії

CMNS: Том Гарді у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Едвард Томас Гарді (англ. Edward Thomas Hardy) (нар. 15 вересня 1977, Гаммерсміт, Лондон, Велика Британія), знаніший як Том Гарді (англ. Tom Hardy) — британський актор театру та кіно, відомий за головною роллю у фільмі «Бронсон» (2009), а також завдяки участі в голлівудських блокбастерах «Зоряний шлях: Відплата» (2002), «Початок» (2010), «Воїн» (2011) та «Темний лицар повертається» (2012), «Шалений Макс: Дорога гніву» (2015), «Легенда Г'ю Гласса» (2015)

Біографія[ред. | ред. код]

Том Гарді, єдина дитина в сім'ї, народився в Гаммерсміті[2] і виріс у Лондоні. Його мати Енн була із сім'ї ірландських католиків і працювала художником, а батько Едуард Гарді писав комедії.[3][4][5] Гарді навчався у школах Рідс, Тавер-Гаус та Річмондській театральній школі, після чого вступив до Drama Centre London (тут Том займався під керівництвом викладача, що навчав Ентоні Гопкінса).

Він починав свою кар'єру у військових драмах, зігравши рядового армії США Джона Яновеча у серіалі «Брати по зброї» (2001). Його дебют у кіно відбувся у військовому трилері Рідлі Скотта Падіння «Чорного яструба» (2001).

Том Гарді одружився із Сарою Гарді у 1999 році. Через деякий час вони розлучилися. У нього є син Луї Гарді від колишньої подруги Рейчел Спід.[6] У липні 2010 за рік після знайомства він освідчився Шарлотті Райлі.[7]

У Гарді були наркотична та алкогольна залежність, але у 2003 році він відмовився від цього.[8] 2010 року актор зізнався, що мав любовні стосунки з чоловіками.[9]

Кар’єра[ред. | ред. код]

В 2002 році Гарді з'являється в незалежній стрічці «Крапки над І», де його партнером по знімальному майданчику був Гаель Гарсія Берналь. Потім він переїжджає у Північну Африку, де знімається в картині «Саймон: Англійський легіонер» (2002), що розповідає історію Французького Іноземного легіону. У тому ж році він зіграв першу помітну роль у своїй кар'єрі, з'явившись в образі Ремана Претора Шинзона, клону капітана «Ентерпрайза» Жана-Люка Пікара (Патрік Стюарт), у фільмі «Зоряний шлях: Відплата». Він повернувся в Англію, щоб знятися в трилері «LD50: Смертельна доза» (2003).

У 2003 році Гарді був нагороджений театральною премією London Evening Standard Theatre Award за видатний дебют на сцені у виставах за п'єсами Кров і В Аравії ми б стали королями, поставлених театрами Royal Court Theatre та Hampstead Theatre. Цього ж року він був номінований на Премію Лоуренса Олів'є за найбагатонадійніший дебют 2003 року за гру у виставі В Аравії ми б стали королями.

Гарді з'являється в серіалі каналу BBC 2005 року «Королева-діва», виконавши роль Роберта Дадлі, друга дитинства Єлизавети I. Серіал зображує їх відносини як платонічні, хоча і дуже романтичні. Гарді зіграв Джона Флемінга у телефільмі А значить Андромеда (2006), заснованому на однойменному науково-фантастичному серіалі Фелла Річарда 1960-х років.

Том Гарді на лондонській прем'єрі фільму «Шпигун, вийди геть!», вересень 2011

У 2007 році він знімається у теледрамі Stuart: A Life Backwards, заснованій на реальних подіях. Гарді грає головного героя фільму, бездомного Стюарта Шортера, над яким багато років знущалися, і чия смерть, можливо, була самогубством. У вересні 2008 року він з'являється в гангстерської комедії Гая Річі «Рок-н-рольник», зігравши бандита нетрадиційної орієнтації Красеня Боба, одного з членів злочинного угруповання «Дика зграя», очолюваної персонажем Джерарда Батлера на ім'я Раз-Два.

На початку 2009 Гарді знявся у фільмі «Бронсон», що розповідає про життя в'язня Чарльза Бронсона, який більшу частину свого дорослого життя провів в одиночній камері. Для фільму він набрав 19 кілограмів м'язової маси.[10]

У червні того ж року Гарді знявся в телесеріалі «Прикуп», зігравши гангстера Фредді, який займається наркотиками та алкогольними напоями. Роль принесла йому номінацію на премію Crime Thriller Awards в категорії «Найкращий актор» за 2009 рік.[11]

У серпні 2009 року він з'являється в екранізації роману Емілі Бронте «Буремний перевал», виконавши роль Гіткліфа, класичного символу любові, який закохується в подругу свого дитинства Кетрін (Шарлотта Райлі). У таблоїді The Sun навіть писали, що після закінчення роботи над фільмом вони почали зустрічатися, заради чого він кинув дружину, із якою разом жив два роки, і маленького сина. Райлі через інтерв'ю заперечувала ці чутки.[12]

На початку 2010 року в чиказькому Goodman Theatre Гарді зіграв у виставі Філіпа Сеймура Гоффмана The Long Red Road за п'єсою Бретта Сі Леонарда.[13] Гарді отримав схвальні відгуки від критиків за роль алкоголіка Сема, який намагається пропити своє минуле.[14][15]

У 2010 році вийшов один із найуспішніших фільмів за участі Тома Гарді — науково-фантастичний трилер Крістофера Нолана «Початок», у якому він виконав роль Імса. У червні 2010 року Гарді в програмі «П'ятничний вечір з Джонатаном Россом» оголосив, що зіграє головну роль у ремейку фільму «Божевільний Макс».[16]

Гарді постав в образі сина Педді Конлон (Нік Нолті) у стрічці про старого майстра бойових мистецтв «Воїн» (2011).[17]. У цьому ж році вийшов фільм Шпигун, вийди геть за його участі.

У 2012 Гарді знявся у трьох фільмах: комедії Отже, війна, історичній драмі Найп'янкіший округ у світі та в блокбастері Темний лицар повертається, де виконав роль злодія Бейна.

У 2014 році вийшли дві картини з Томом Гарді в головних ролях: «Лок» і «Общак». У грудні того ж року Гарді отримав роль Ріка Прапора у фільмі «Загін самогубців», але в на початку 2015 року покинув проєкт.

У 2014 році стало відомо, що Гарді приєднається до акторського складу серіалу «Гострі картузи», де в головній ролі виступив Кілліан Мерфі. До слова, це вже не перша спільна робота артистів. Вони зустрічалися на знімальних майданчиках «Початку» і «Темного лицаря».

«Гострі картузи» - історія братів Шелбі, жорстокої гангстерської угруповання, яка орудувала в Бірмінгемі після закінчення Першої світової війни. Її знаком стали зашиті в картузи леза. Гарді дісталася роль ватажка лондонській злочинної єврейської угруповання на ім'я Алфі Соломонс. При цьому його герой поєднує в собі найтемніші сторони представника кримінального світу і в той же час - порядність і людяність.

У 2015 році Гарді втілив на екрані образи братів-близнюків в кримінальному трилері «Легенда». Він зіграв у фільмі двох гангстерів, які тероризували столицю Великої Британії протягом декількох років. Час дії картини переносить глядачів у 60-ті роки 20-го століття. У кінострічці також знялися Емілі Браунінг і Пол Андерсон. За роботу в ній актор був номінований на премію «Супутник» в категорії «Кращий виконавець головної ролі».

На початку 2017 року на екрани вийшов драматичний телесеріал «Табу» завдяки дистриб'ютору Hardy, Son & Baker спільно зі Стівом Найтом, в якому Гарді виконав головну роль.

Актор зіграв епізодичну роль в восьмий частини «Зоряних воєн».

В травнем 2017 року було оголошено, що Гарді зіграє роль Едді Брока / Венома у фільмі «Веном», заснованому на коміксах видавництва Marvel Comics. Знімання стартувало 23 жовтня 2017 року Атланті і Нью-Йорку. «Веном» вийшов на екрани 5 жовтня 2018 року в Північній Америці.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Особисте життя Тома Гарді до деякого часу було бурхливим. Як він сам стверджує, в цьому житті потрібно спробувати все. Актор зізнається в тому, що заводив відносини і з жінками, і з чоловіками, але суто заради експерименту.

Під час навчання в Лондоні Гарді зустрівся з актрисою Сарою Уорд. Яскравий тритижневий роман завершився весіллям. Дівчина взяла прізвище чоловіка. Але союз незабаром розпався: Сара Гарді пішла від Тома, дізнавшись, що він потрапив в реабілітаційний центр, де лікувався від наркотичної залежності.

Деякий час знаменитий британець зустрічався з телеведучою Ліндою Пак. Коли і ці відносини вичерпалися, почалися інші - з актрисою Рейчел Спід. Вона народила Тому сина Луї, але відносини пара так і не зареєструвала.

У пресі також з'являлася інформація про те, що Емілі Браунінг стала новою дівчиною Тома, але самі вони цього не підтверджували. Раніше знаменитості разом брали участь в зніманні фільму «Легенда». Відомо, що у Гарді теплі дружні стосунки з Нумі Рапас, актрисою театру і кіно зі Швеції. Колеги разом знялися в кримінальній драмі «Общак».

У 2009 році на зніманні «Грозового перевалу» Том познайомився з Шарлоттою Райлі. За сценарієм між їх героями Хіткліфф і Кеті спалахує роман. Закохані були єдиним цілим, в результаті почуття заполонило їх і в реальному житті. Гарді зробив пропозицію Райлі, і в 2014 році вона стала його дружиною. З дітьми пара не стала затягувати - в жовтні 2015 го народився син.

Відомо, що знаменитий актор любить собак. 2015 року Том разом зі своїм псом по кличці Вудсток, якого він одного разу підібрав на вулиці, знявся в рекламній кампанії PETA, а урна з прахом першого вихованця Макса досі перебуває в його будинку.

У липні 2018 роки актор з'явився на червоній доріжці під руку з дружиною. Журналісти не могли не помітити вільної сукні Шарлотти. Виявилося, Гарді незабаром стане батьком втретє. Том ніяк цю новину не прокоментував. У січні 2019 го стало відомо про народження третього сина актора, якого Том назвав на честь головного героя фільму «Форрест Гамп».

Фільмографія[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
2001 ф Падіння «Чорного яструба» Black Hawk Down фахівець Ленс Твомблі
2002 ф Саймон: Англійський легіонер Deserter Паскаль Дюпон
2002 ф Зоряний шлях: Відплата Star Trek: Nemesis Претор Шинзон, лідер ромуланців
2003 ф День розплати The Reckoning Строу
2003 ф Крапки над і Dot the i Том
2003 ф LD50: Летальна доза LD 50 Lethal Dose Метт
2004 ф Електромагнітне випромінювання EMR Генрі
2004 ф Листковий торт Layer Cake Кларк
2006 ф Мінотавр Minotaur Тео
2006 ф Марія-Антуанетта Marie Antoinette Рамон
2006 ф Сцени сексуального характеру Scenes of a Sexual Nature Ноель
2007 ф Потоп Flood Зак
2007 ф Камера тортур w Delta z П'єр Джексон
2007 ф Спадкування The Inheritance тато
2008 ф Бронсон Bronson Чарльз Бронсон
2008 ф Рок-н-рольник RocknRolla Красунчик Боб
2010 ф Початок Inception Імс
2011 ф Шпигун, вийди геть Tinker, Tailor, Soldier, Spy Ріккі Тарр
2011 ф Воїн Warrior Том Конлон
2012 ф Отже, війна This Means War Так
2012 ф Темний лицар повертається The Dark Knight Rises Бейн[18]
2012 ф Найп'янкіший округ у світі Lawless Форрест Бондурант
2013 ф Лок Locke Іван Лок
2014 ф Брудні гроші The Drop Боб Саґіновскі
2014 ф Номер 44 Child 44 Лев Демидов
2015 ф Шалений Макс: Дорога гніву Mad Max: Fury Road Макс Рокатанскі
2015 ф Легенда Legend Рональд Крей і Реджинальд Крей
2015 ф Легенда Г’ю Ґласса The Revenant Джон Фіцджеральд
2015 ф вул. Лондонська London Road Марк
2017 ф Дюнкерк Dunkirk Фар’єр
2017 ф Зоряні війни: Останні джедаї Star Wars: The Last Jedi FN-926
2018 ф Веном Venom Едді Брок / Веном
2020 ф Капоне Capone Аль Капоне
2021 ф Веном 2: Карнаж Venom: Let There Be Carnage Едді Брок / Веном
2021 ф Людина-павук: Додому шляху нема Spider-Man: No Way Home Едді Брок / Веном
2023 ф Байкери The Bikeriders Джонні
2024 ф Веном 3 Venom 3 Едді Брок / Веном
2024 ф Руйнування Havoc Волкер
ф Mad Max: The Wasteland Макс Рокатанскі

Телебачення[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
2001 с Брати по зброї Band of Brothers рядовий Джон А. Яновеч
2005 тф Втеча з замку Колдіц Colditz другий лейтенант Джек Роуз
2005 с Королева-діва The Virgin Queen Роберт Дадлі, граф Лестер
2005 тф Дочка Гідеона Gideon's Daughter Ендрю
2006 тф Свіні-Тодд Sweeney Todd Меттью
2006 тф А значить Андромеда A for Andromeda Джон Флемінг
2007 с Медоуленд Cape Wrath Джек Доннеллі
2007 тф Стюарт: Минуле життя Stuart: A Life Backwards Стюарт Шортер
2007 тф Олівер Твіст Oliver Twist Білл Сайкс
2009 тф Грозовий перевал Wuthering Heights Хіткліфф
2009 с Прикуп The Take Фредді Джексон
20142022 с Гострі картузи Peaky Blinders Алфі Соломонс
2017 с Табу Taboo Джеймс Дилейні

Театр[ред. | ред. код]

Рік Вистава Роль Примітки
2003 В Аравії ми стали б королями Скенк Hampstead Theatre[19]
2007 The Man of Mode Дорімант British National Theatre[20]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. An Interview with Tom Hardy (англійською). movies.ign.com. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 21 липня 2010. 
  3. A tough life for Bronson actor Tom Hardy (англійською). entertainment.timesonline.co.uk. Процитовано 21 липня 2010. 
  4. Tom Hardy: the rake's progress (англійською). guardian.co.uk. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 21 липня 2010. 
  5. Article: hardy perennial (англійською). highbeam.com. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 21 липня 2010. 
  6. Davies, Serena. Interview: Tom Hardy, from East End gangster to romantic hero. The Daily Telegraph (UK: Telegraph Media Group Limited). Процитовано 21 липня 2010. 
  7. This time Heathcliff and Cathy will marry (англійською). dailymail.co.uk. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 21 липня 2010. 
  8. McLean, Gareth. 'I want adulation'. The Guardian (England: Guardian News and Media Limited). с. 13. Процитовано 21 липня 2010. 
  9. Звезда фильма "Начало" признался, что спал с мужчинами (російською). kp.ru. Процитовано 5 серпня 2010. 
  10. Actors Who've Gone Big. Empire. Bauer Consumer Media. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 21 июля 2010. 
  11. Allen, Kate. Coben, Cole, Atkinson vie for crime awards. The Bookseller. Архів оригіналу за 10 вересня 2009. Процитовано 21 июля 2010. 
  12. Wigg, David. Heathcliff and Cathy reach such passionate Heights in ITV adaptation — is it for real?. Daily Mail (UK: Associated Newspapers Ltd). Процитовано 21 июля 2010. 
  13. Jones, Kenneth. Tom Hardy Journeys Goodman's Long Red Road, a World Premiere, Starting Feb. 13. Playbill Web site. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 21 июля 2010. 
  14. Potempa, Phillip. OFFBEAT: Goodman Theatre's 'The Long Red Road' is brilliant masterpiece. nwi.com. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 21 июля 2010. 
  15. Hieggelke, Brian. Review: The Long Red Road/Goodman Theatre. Newcity Stage. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 21 июля 2010. 
  16. Tom Hardy In Talks For Mad Max 4 (англійською). empireonline.com. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 21 липня 2010. 
  17. Plot Summary for Warrior (англійською). IMDB.com. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 21 липня 2010. 
  18. 'The Dark Knight Rises' scoop: Anne Hathaway, Tom Hardy join cast (англійською). insidemovies.ew.com. Архів оригіналу за 22 березня 2012. Процитовано 20 січня 2011. 
  19. Billington, Michael (28 квітня 2003). The Guardian: In Arabia, We'd All Be Kings. Guardian. Процитовано 2 серпня 2012. 
  20. The Man of Mode. [недоступне посилання з травня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]