Трощенко Валерій Трохимович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трощенко Валерій Трохимович
Народився 15 травня 1929(1929-05-15)
Скрипливо
Помер 30 листопада 2022(2022-11-30) (93 роки)
Київ
Країна  СРСР
 Україна
Національність росіянин
Діяльність mechanician
Alma mater Київський політехнічний інститут
Галузь опір матеріалів
Заклад Інститут проблем міцності імені Г. С. Писаренка Національної академії наук України
Науковий ступінь доктор технічних наук
Членство НАН України
Нагороди

СРСР:

Державна премія СРСР Державна премія УРСР у галузі науки і техніки — 1969 Державна премія України в галузі науки і техніки — 1997
Орден Трудового Червоного Прапора Орден «Знак Пошани» Орден Жовтневої Революції

Україна:

Орден Князя Ярослава Мудрого V ступеня
Орден Князя Ярослава Мудрого V ступеня
академік НАН України

Вале́рій Трохи́мович Тро́щенко (* 15 травня 1929, Скрипливо - 30 листопада 2022 Київ) — вчений у галузі механіки, доктор технічних наук1966 року), академік НАН України26 грудня 1979 року), директор Інституту проблем міцності імені Г. С. Писаренка НАН України.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 15 травня 1929 року в селі Скрипливому (тепер Монастирщенського району Смоленської області Росії). У 1952 році закінчив механічний факультет Київського політехнічного інституту за спеціальністю «тракторобудування» і був рекомендований в аспірантуру при кафедрі опору матеріалів цього ж навчального закладу. Після закінчення аспірантури й захисту кандидатської дисертації в 1955 році працює в Інституті металокераміки і спецсплавів АН УРСР (з 1964 року — Інститут проблем матеріалознавства).

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Праці з питань міцності матеріалів при високих температурах і конструктивних елементів при повторно-змінному навантаженні в умовах нормальних і низьких температур.

Учений був академіком-секретарем Відділення механіки, членом Президії АН УРСР (1988–1993), різних наукових і науково-технічних рад АН УРСР і СРСР, Виконавчого і Номінаційного комітету Європейського товариства цілісності конструкцій (ESIS). Нині він входить до складу Бюро Відділення механіки НАН України, є членом Наукової ради Російської академії наук з проблеми «Надійність, ресурс і безпека технічних систем», Національних комітетів з теоретичної і прикладної механіки України і Російської Федерації.

В. Т. Трощенко — головний редактор Міжнародного науково-технічного журналу «Проблемы прочности», член редакційної ради журналу «Промислове будівництво та інженерні споруди» (Україна), редакційних рад провідних міжнародних журналів: «Structural Integrity» (Велика Британія), «International Journal of Fatigue» (спільний англо-американо-японський журнал), який виходить друком у видавництві «Elsevier Scince LND» (Велика Британія), а також журналів «Journal of Protection Materials» (Китай), «Journal of Materials Science and Technology» (Болгарія), «Mechanika» (Литва), «Механика машин, механизмов и материалов» (Білорусь).

Педагогічна діяльність[ред. | ред. код]

В. Т. Трощенко підготував 11 докторів і 38 кандидатів наук, які працюють як в Інституті проблем міцності, так і в інших наукових організаціях, установах і вищих навчальних закладах України та за кордоном.

Відзнаки та нагороди[ред. | ред. код]

Заслужений діяч науки і техніки України (1998), лауреат Державних премій УРСР (1969), СРСР (1982) та України (1997). Лауреат премії НАН України імені Г. С. Писаренка 2007 р. цикл праць «Втома матеріалів і деякі підходи до її діагностування» (спільно з академіком В. В. Матвєєвим). Премії АН СРСР і Чехословацької АН (1987). В. Т. Трощенко — почесний доктор Національного технічного університету України «КПІ».

За видатні заслуги в науці В. Т. Трощенко нагороджений орденами «Знак Пошани» (1971), «Трудового Червоного Прапора» (1979), «Жовтневої революції» (1991), Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР (1982), орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня (2004), численними медалями.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]