Тункинський національний парк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тункинський національний парк
рос. Тункинский национальный парк
Річка Іркут, краєвид на Східний Саян
Річка Іркут, краєвид на Східний Саян
Річка Іркут, краєвид на Східний Саян
51°40′ пн. ш. 102°07′ сх. д. / 51.667° пн. ш. 102.117° сх. д. / 51.667; 102.117Координати: 51°40′ пн. ш. 102°07′ сх. д. / 51.667° пн. ш. 102.117° сх. д. / 51.667; 102.117
Країна  Росія
Розташування Росія
Найближче місто Іркутськ
Площа 11 836,62 км²
Засновано 27 травня 1991
Оператор Федеральна державна установа «Національний парк „Тункінський“»
Вебсторінка tunkapark.ru
Тункинський національний парк. Карта розташування: Росія
Тункинський національний парк
Тункинський національний парк (Росія)
Мапа

CMNS: Тункинський національний парк у Вікісховищі

Тункинський національний парк (рос. Тункинский национальный парк) — природоохоронна територія у Республіці Бурятія. Цей парк існує з 1991 року і був створений створений для охорони природи озера Байкал, Тункинської долини, хребтів Східний Саян і Хамар-Дабан.

Географія[ред. | ред. код]

Загальна площа парку становить 1 118 662 га, 1025 тис. га, з яких — національний парк і 158,7 тис. га — землі інших користувачів і власників.

Тункинський національний парк характеризується гірським і сильно пересіченим рельєфом місцевості. На просторих долинах річок і в міжгірських западинах земної поверхні розташовані окремі рівнини. Головною водною артерією парку є річка Іркут з декількома притоками.

Рослинний світ[ред. | ред. код]

Рослинність парку представлена ​​гірсько-луговими, гірсько-тундровими, тайговими і гірсько-тайговими спільнотами. Флора даного регіону відрізняється винятковою різноманітністю. На території Тункінського парку зростає понад 900 видів судинних рослин, найбільш численними з яких лугові і лісові трав'янисті рослини.

Тваринний світ[ред. | ред. код]

Досить різноманітний і тваринний світ парку. Тут мешкає більше 40 видів тварин. З великих і середніх за розмірами представників фауни слід виділити: білку-літягу, ховраха довгохвостого, соболя, тхора степового, ласку, лося, зайця-біляка, бурундука, ондатру, борсука, горностая, бурого ведмедя, благородного оленя, козулю, кабана, кабаргу тощо.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

На території парку розташовано багато дивовижних і унікальних пам'яток природи. Наприклад, Мармурове дно — це ділянка русла річки Кингаргі, на якому дно складається з гладко відполірованого водою рожево-жовтого мармуру. Цікаве і мінеральне джерело Хонгор-Уула, поруч з яким відкриті кілька пансіонатів. Не можна пройти повз Хобокського озера, яке розташоване біля підніжжя Тункінських гольців і має правильну круглу форму. Варто відвідати так само буддійський дацан «Тушіта», бурятське село Хойтогол і унікальний етнографічний музей історії цього села. Чи не малий інтерес для туристів традиційно представляють згаслі вулкани Коврижка і Черський. Так як Тункінський національний парк розташований на кордоні з Монголією, приїхавши туди, можна відвідати мальовниче озеро Хубсугул.

Посилання[ред. | ред. код]