Улай (художник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Улай
нім. Uwe Laysiepen
При народженні Франк Уве Лайсінен
Народження 30 листопада 1943(1943-11-30)
Золінген, Німеччина
Смерть 2 березня 2020(2020-03-02) (76 років)
 
(лімфома[1])
Країна  Німеччина[2]
Жанр художник
Навчання Kölner Werkschulend (1969)
Діяльність фотограф, викладач університету, сценарист, режисер, професійний фотограф, фотокореспондент, перформер, video artist, художник-концептуаліст, актор, педагог, митець
Роки творчості 1968[3]2020[3]2020[3]
Відомі учні Melanie Wiorad
Член Abramović/Ulayd
У шлюбі з Lena Pislakd[4] і Марина Абрамович
Роботи в колекції Штедель, Національний музей «Центр мистецтв імені королеви Софії», Фінська національна галерея, Тейт, Національна галерея Канади, Культурно-мистецька агенція зібрання мистецтва Нідерландівd[5][6], Музей ван Аббе, Museum Arnhemd, Міський музей (Амстердам)[7][8][…], Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско[10], LIMAd[11][12][…], De Appeld[14][15], Національна служба з питань культурної спадщиниd, Національний музей сучасного мистецтва і ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe[d][16]
Сайт ulay.si

CMNS: Улай у Вікісховищі

Улай (нім. Ulay), справжнє ім'я Франк Уве Лайсіпен (нім. Frank Uwe Laysiepen); (30 листопада 1943(1943-11-30), Золінген, Вільна держава Пруссія — 2 березня 2020(2020-03-02), Любляна) — німецький художник-концептуаліст, перформансист.

Дитинство та початок творчого шляху[ред. | ред. код]

Більша частина дитинства Уве збіглася з повоєнним часом. Оскільки мати не могла утримувати сім'ю, хлопчикові довелося працювати нарівні з дорослими, щоб відновити країну після розрухи.

Ще в шкільні роки Улай зацікавився світовою культурою та історією мистецтва, особливо театральною справою. Після школи Уве ухвалив рішення виїхати з рідного міста та вирушити до Європи. Деякий час він мандрував містами та країнами, вивчав життя і шукав самого себе, доки не оселився в Амстердамі.

Крім перформансу, Улай займався також фотомистецтвом, використовуючи фотографії як концептуальні жести.

З 1968 по 1971 р. Улай працював консультантом у компанії «Polaroid». У цей час він почав активно займатися фотографією, вивчаючи теоретичну частину та проводячи власні експерименти щодо створення нових візуальних образів.

Прикладом є його рання робота S'He (1973-1974). На знімках знято самого Улая відразу у двох образах: правий бік тіла зображує чоловіка, лівий — жінку. Кордон між статями чітко розділена, і якщо подивитися на людину у профіль, то можна побачити лише одну її частину: чоловічу чи жіночу. Фотографії також підписані складовим ім'ям PA-ULA-Y.[17][18]

У 1976 році в художньому музеї De Appel в Амстердамі Улай організував два перформанси-фотосесії під назвою «FOTOTOT (Photo Death)». Тут він уперше почав працювати над розвінчуванням міфу про об'єктивність фотографії. Улай демонструє, що фотографування — це теж процес, певний алгоритм дій, що складається з набору операцій, що мають технічний характер і необхідні безпосередньо для створення зображення, але об'єкти, зафіксовані в результаті на знімку, ілюзорні і як будь-яка ілюзія вони не відповідають дійсності.

12 грудня 1976 року в ході акції «Злочинний дотик до мистецтва» Улай виніс із Нової національної галереї картину Карла Шпіцвега «Бідний поет» (хрестоматійний зразок німецького бідермайєра) та повісив її у квартирі турецьких заробітчан. Перформанс, який символізував зустріч мистецтва з тими верствами народу, які не можуть потрапити до музеїв, документувався оператором Йоргом Шмідтом-Райтвайном. Наступного дня Улай повернув викрадену картину в музей і здався поліції.[19]

Співпраця з Мариною Абрамович[ред. | ред. код]

Найбільшу популярність набув у роки творчої співпраці із сербською художницею Мариною Абрамович, з якою Улай познайомився у 1976 році в Амстердамі. В їх спільній творчості особливо була важлива ідея «колективної істоти», яку вони самі називали як «Інше».

Вони проводили серію перформансів, серед яких найбільш відомими були:

— «Відносини у просторі» (1976, показаний на Венеціанській бієнале) — під час перформансу оголені Марина та Улай біжать назустріч один одному і з силою стикаються, перформанс демонстрував ідею злиття двох початків — чоловічого та жіночого та ідею вільних стосунків.

— «Відносини в часі» (1977), Марина та Улай сплели своє волосся і просиділи спиною один до одного в подібному положенні 17 годин, причому публіка була допущена до зали лише в останню годину. Ідея полягала в акцентуванні уваги на тому, що підживлюючись енергією публіки людина підвищує рівень своїх можливостей.

— «Енергія спокою / Залишкова енергія» (1980), перформанс триває 4 хвилини, в ході яких Абрамович тримає лук, тоді як Улай тримає стрілу, націлену на її серце, і натягнуту тятиву. Серцебиття партнерів відслідковувалося, і кожен із них чув серцевий ритм іншого. Ідея перформансу полягала у показі безмежної довіри.

1980-го Улай і Марина вирішили одружитися, зустрівшись на середині Великої Китайської стіни. За сценарієм Улай мав розпочати свій шлях із пустелі, а Марина — з боку моря, що означало злиття стихій, чоловічого та жіночого початку. Але за ті вісім років, що вони чекали дозволу від китайської влади, зміст перформансу «Закохані» змінився: наслідували численні зради, Улай одружився з перекладачкою-китаянкою, яка завагітніла від нього під час поїздки[20] — стосунки в парі ставали все більш напруженими І подорож по Великій китайській стіні стала не весіллям, а розставанням: вирушивши в дорогу з протилежних кінців, вони зустрілися посередині, щоб попрощатися один з одним. «Цей похід перетворився на закінчену особисту драму. Улай стартував із пустелі Гобі, я — від Жовтого моря. Після того, як кожен з нас пройшов 2500 кілометрів, ми зустрілися і попрощалися назавжди».[21]

Втім, художники зустрілися у 2010 році на перформансі Марини «У присутності художника» у Нью-Йоркському музеї сучасного мистецтва.[22]

Влітку 2017-го, через 30 років після розлучення, пара досягла примирення. Возз'єднання відбулося на сцені Музею сучасного мистецтва «Луїзіана», де відбулася найбільша виставка Марини Абрамович у Європі.[23][24]

В інтерв'ю Улай сказав: «Все брудне та потворне між нами залишилося позаду. Насправді, це гарна історія». "Прекрасна робота, яку ми колись проробили разом, — ось що тепер має значення", — додала Марина.[20]

Подальша творчість[ред. | ред. код]

На початку 90-х Лейсіпен знову сфокусував свою увагу на фотографії. Він поринув у європейську історію, аналізував символіку націоналізму та імперіалізму та зібрав знімки у нову серію Berlin Afterimages (1994—1995).

Також займався проектами, присвяченими воді, зокрема тому, яку важливу роль вона відіграє в житті людини і як нерівнозначно до неї ставляться в африканських, арабських країнах та Нідерландах. В останні роки Улай жив у Любляні.[19]

В інтерв'ю Brooklyn Rail у травні 2011 Улай сказав: «Нещодавно я вирішив, що тепер, коли питатимуть моє ім'я, я говоритиму — Вода (…) просто подумайте: наш мозок на 90 % складається з води, тіло — на 68 %. Це навіть не водна людина, а просто Вода: людей це бентежить, вони питають: „що, вибачте? ", А я знову кажу — "Вода". Це одразу ж дозволяє розпочати розмову на цю тему. Нове ім'я передає моє глибоке занепокоєння з цього питання».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://elpais.com/cultura/2020/03/02/actualidad/1583165786_009581.html
  2. https://rkd.nl/nl/explore/artists/78716
  3. а б в RKDartists
  4. https://www.monopol-magazin.de/performancekuenstler-ulay-gestorben
  5. Fototot
  6. Light / Dark (Cologne)
  7. AAA - AAA
  8. Tuesday - Saturday
  9. Fotosequentie Performance 8 'Relation in Time'
  10. Artists + Artworks
  11. The Metamorphosis of a Canal House
  12. Talking about Similarity
  13. Ulay in Photography
  14. FOTOTOT (Identity Analysis)
  15. FOTOTOT (Exchange of Identity)
  16. https://zkm.de/en/person/ulay
  17. artifex (23 грудня 2017). Франк Уве Лейсипен aka Улай | Artifex.ru (англ.). Творческий альманах ARTIFEX.RU — Современное искусство и музыка, стрит-арт и граффити, живопись и татуировка в HD. Архів оригіналу за 14 серпня 2020. Процитовано 24 вересня 2019.
  18. Помер співавтор перфомансів Марини Абрамович, художник-концептуаліст Улай, Гордон.юа, 3 березня 2020
  19. а б Толстова, А. (27 января 2017). Отречение как прием. Коммерсантъ-Weekend. Архів оригіналу за 3 березня 2020. Процитовано 3 березня 2020.
  20. а б Марина Абрамович и Улай помирились 30 лет спустя. https://www.tatler.ru. Архів оригіналу за 24 вересня 2019. Процитовано 24 вересня 2019.
  21. Новик. Д. Вся Абрамович // Искусство. — 2010. — № 2—3 (27 квітня). — С. 34—37.
  22. Пішов з життя Улай — художник-концептуаліст, експартнер Марини Абрамович, Громадське 2 березня 2020
  23. Партнер Марини Абрамович. Помер художник-концептуаліст Улай, nv.ua, 2 березня 2020
  24. Колишні закохані зустрілися за 30 років: ось чим усе закінчилося (відео), Уніан, 15 квітня 2023