Фартушняк Дмитро Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Іванович Фартушняк
Народився 7 жовтня 1922(1922-10-07)
с. Давидівка Голованівського району Кіровоградської області
Помер 9 січня 2007(2007-01-09) (84 роки)
с. Підвисоке Новоархангельського району Кіровоградської області
Країна Україна Україна
Діяльність педагог
Галузь Краєзнавство
Заклад Підвисоцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Тараса Шевченка Новоархангельського району Кіровоградської області

Фартушняк Дмитро Іванович  (7.10.1922-9.01.2007) — краєзнавець, педагог-дослідник, музейник, громадський діяч, Заслужений працівник культури України.

Біографія[ред. | ред. код]

Д.І. Фартушняк народився у с.Давидівка Голованівського району Кіровоградської області. Після закінчення Підвисоцької середньої школи в 1939—1941 роках навчався в Одеському індустріальному інституті на хіміко-технологічному факультеті.

У липні 1941 року був призваний до лав Червоної Армії, ставши бійцем розвідувального батальйону Приморської армії Південного фронту. Брав участь в обороні Одеси, отримав поранення у ногу і був захоплений у полон румунськими військами. Ув'язнений у таборі військовополонених, що знаходився у селищі Індепеденца (Румунія), звідки у квітні 1944 року здійснив втечу. З 15 квітня 1944 року — боєць 22-ї танкової бригади 6-ї гвардійської танкової армії, в складі якої брав участь у бойових діях на 2-му та 3-му Українських фронтах (Молдова, Румунія, Угорщина, Австрія, Чехословаччина, зокрема, у Яссько-Кишинівській, Будапештській, Празькій та Віденській військових операціях). У серпні 1945 року воював у складі 18-ї гвардійської танкової армії на Забайкальському фронті. 6 грудня 1945 року був демобілізований з лав Радянської Армії. Нагороджений трьома орденами — орденом Слави ІІІ ступеня, Вітчизняної війни ІІ ступеня, За мужність ІІІ ступеня та 17-ма медалями[1]

У 1948 році Д.І. Фартушняк закінчив у Москві Центральні курси заочного вивчення іноземних мов, а в 1952 з відзнакою — історичний факультет Одеського державного університету. У повоєнний час працював учителем математики і німецької мови Семидубської семирічної школи; учителем історії, математики та англійської мови Полонинської семирічної школи, а згодом — учителем історії Перегонівської середньої школи. З 1953 по 1994 рік він трудився у загальноосвітній школі села Підвисоке.

Разом з однодумцями-колегами та учнями збирав матеріали з місцевої історії. На основі цієї збірки у 1967 році було створено історичний музей, експозиції якого розповідають про участь односельчан у Другій світовій війні (увічнено пам'ять про 296 воїнів-земляків).

Д.І. Фартушняк вперше дослідив історію Зеленобрамської битви - кровопролитних боїв у районі Умані, Новоархангельська, Підвисокого, Копенкуватого у серпні 1941 року, де були оточені та розгромлені 6-а і 12-а радянські армії. На основі зібраних ним документальних матеріалів учасник цих подій Євген Долматовський написав історико-публіцистичний нарис «Зелена брама», який неодноразово перевидавався. [2]

1970 року у співавторстві з К. Лівшицем Д.І. Фартушняк написав історичний нарис про Підвисоке для проекту «Історія міст і сіл Української РСР Кіровоградська область».

Дмитро Іванович з 1967 по 2002 роки – незмінний директор музею села Підвисокого, за 35 років зібрав понад 3 тисячі експонатів, провів 5 тисяч екскурсій. Загальний трудовий стаж Дмитра Івановича 47 років.

У 1974 році сільському музею присвоєно звання «Народний», а Дмитру Івановичу Фартушняку – звання Заслужений працівник культури Української РСР.

У 2000 році він став лауреатом обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова.

Нагороджений знаком «Відмінник народної освіти УРСР» і «Отличник просвещения СРСР». В грудні 2003 року йому присвоєно також звання "Почесний громадянин села Підвисоке".

Помер 9 січня 2007 року, похований у селі Підвисоке Новоархангельського району Кіровоградської області.

Увічнення пам'яті[ред. | ред. код]

  • Меморіальна дошка, встановлена на приміщенні Підвисоцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка Новоархангелького району Кіровоградської області.
Меморіальна дошка Д.Фартушняку
  • Наукова конференція 5 серпня 2011 року «Зелена брама: героїзм-трагедія-пам’ять» у Підвисоцькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка, матеріали якої видруковані у спеціальному випуску Краєзнавчого вісника «Зелена Брама: героїзм – трагедія – пам’ять».

Звання і нагороди[ред. | ред. код]

  • орден Слави ІІІ ступеня, орден Вітчизняної війни ІІ ступеня, орден "За мужність" ІІІ ступеня.
  • Відмінник народної освіти УРСР.
  • Отличник просвещения СРСР.
  • Почесний громадянин села Підвисоке.
  • лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова за 2000 рік.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. стаття на сайті Кіровоградської ОУНБ імені Дмитра Чижевського. Архів оригіналу за 9 березня 2016. Процитовано 29 травня 2016.
  2. Долматовский, Е. А. Зеленая брама: Документальная легенда об одном из первых сражений Великой Отечественной войны.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Босько В. Визначні постаті Степової Елади [Текст] / В.Босько. – Кіровоград: видавничий центр «Інформаційна мережа», 2004. – 376 с.
  • Брайченко О.Д. У музей як на свято. Штрихи до біографії [Текст] // Педагогічний вісник. – 2007. – №4. – С.108-110.
  • Гаврилюк І. Він був патріотом,ерудитом, інтелектуалом, хранителем скарбів «Зеленої брами» [Текст] / І. Гаврилюк //Колос. – 2009. – 22 серпня . – С.2.
  • Гайда Л. А. Вчителі-краєзнавці, засновники музеїв Кіровоградщини. (Біографічні нариси) [Текст] / Л.Гайда. – Кіровоград : Центрально-Українське видавництво, 2004. – 56 с.
  • Даценко В. Зелена брама: трагедія, героїзм – пам’ять [Текст] // Народне слово. – 2011. – 4 серпня. – С.8-9.
  • Історія міст і сіл УРСР. Кіровоградська область [Текст]. – К. : Інститут історії Академії наук УРСР, 1972. – 815 с.
  • Кузик Б. М., Білошапка В. В. Кіровоградщина: історія та сучасність центру України: в 2 т. – Д.: АРТ-ПРЕС, 2005. – Т.2. – 452 с.
  • Памятные мероприятия, торжественные захоронения, встречи ветеранов, фотоотчеты эспедиций. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://parabellum1941.narod.ru/photoalbum18.htm[недоступне посилання з липня 2019]. – Дата доступу: 19 серпня 2011 року. – Назва з екрана.
  • Шраменко М. Хранитель скарбів «Зеленої брами» [Текст] / М. Шраменко // Колос. – 2011. – 21 червня . – С.3.
  • Шурапов В. Земний уклін тобі, Солдате… [Текст] / В. Шурапов, Р. Федосєєва. – Кіровоград : КОД, 2004. – 168 с.
  • Шурапов В. Підвисоцька «Атлантида». [Текст] / В.Шурапов // Кіровоградська правда. – 2004. – 6 квітня. – С.3.
  • Янчуков С. З іменем Володимира Ястребова. [Текст] / С.Янчуков. – Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2005. – 180 с.
  • Краєзнавчий вісник Кіровоградщини. Випуск VI. – Спеціальний випуск з нагоди відзначення 70-річчя трагічних подій в урочищі Зелена Брама: «Зелена Брама: героїзм – трагедія – пам’ять». Матеріали науково-практичної конференції, яка відбулась 5 серпня 2011 року у с. Підвисоке Новоархангельського району Кіровоградської області / За заг. ред. О. Бабенка. – Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2011. – 128 с.

Посилання[ред. | ред. код]