Франкенштейн (фільм, 1910)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франкенштейн
Frankenstein
Жанр Драма
фантастика
Режисер Джеймс Сірл Доулі
Продюсер Томас Алва Едісон
Сценарист Джеймс Сірл Доулі
На основі Франкенштайн, або Сучасний Прометей
У головних
ролях
Огастес Філліпс
Чарлз Огл
Мері Фуллер
Кінокомпанія Edison Manufacturing Company
Дистриб'ютор Edison Manufacturing Companyd
Тривалість 16 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1910
Дата виходу 18.03.1910
IMDb ID 0001223
CMNS: Франкенштейн у Вікісховищі

«Франкенштейн» (англ. Frankenstein, 1910) — перша відома екранізація роману Мері Шеллі «Франкенштейн, або Сучасний Прометей». Короткрометражний німий фільм поставлений на студії Томаса Едісона Алві режисером Дж. Сірл Доула, який модифікував сюжет роману в морально-філософську притчу, протиставивши почуття людини і розсудливість вченого.

Сюжет[ред. | ред. код]

Молодий студент Франкенштейн (Огастес Філліпс) усамітнюється в університетській лабораторії і намагається створити досконалу людину. Проте з величезної котла з реактивами з'являється дуже далека від ідеалу потворна істота — Чудовисько (Чарлз Огл). Франкенштейн в жаху залишає лабораторію. Вдома студента заспокоює його наречена Елізабет (Мері Фуллер), і Франкенштейн приходить до думки, що штучне створення людської істоти — помилковий шлях, а істина тільки в людських почуттях.

Чарлз Огл в ролі монстра

У день весілля Чудовисько, яке не може існувати без свого творця, проникає в будуар Елізабет. На її крик прибігає Франкенштейн. Елізабет в непритомності. Чудовисько збиває студента з ніг і переховується. Франкенштейна переповнює любов до Елізабет, і це почуття остаточно витісняє Чудовисько з його свідомості. Фільм закінчується метафоричним епізодом, в якому Чудовисько бачить своє відображення в дзеркалі і з загрозою здіймає руки — але раптом зникає, причому його відображення в дзеркалі залишається. Франкенштейн підходить до дзеркала і бачить у ньому замість себе Чудовисько. Але боротьба добра і зла в душі студента вже завершено: жахливий образ в дзеркалі змінюється на власне відображення Франкенштейна.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Фільм знімався на студії Едісона в Бронксі в Нью-Йорку.
  • У ті часи було прийнято, щоб актори самі придумували образ для кожної своєї ролі. Чарлз Огл гримувався і підбирав костюм сам, керуючись своїм уявленням про вид Чудовиська та описом його в романі Мері Шеллі.
  • Прем'єра фільму в США відбулася 18 березня 1910 року.
  • Протягом десятиліть фільм вважався втраченим, інформація про нього вичерпувалася фотографією Чарлза Огла в образі Чудовиська і викладенням сюжету з каталогу фільмів Едісона. У 1950-х роках копія фільму була придбана колекціонером з Вісконсину Алоізом Детлаффом, який не надав цій плівці особливого значення і лише в 1970-х роках виявив, що володіє унікальним раритетом.

Посилання[ред. | ред. код]