Фруде Йонсен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Фруде Йонсен
Фруде Йонсен
Фруде Йонсен
Особисті дані
Народження 17 березня 1974(1974-03-17) (50 років)
  Шієн, Норвегія
Зріст 187 см
Вага 79 кг
Громадянство  Норвегія
Позиція нападник
Інформація про клуб
Поточний клуб завершив кар'єру
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1992 Норвегія «Сотфосс Турн» 0 (0)
1993–2000 Норвегія «Одд Гренланд» 121 (26)
2000–2006 Норвегія «Русенборг» 145 (80)
2006–2008 Японія «Нагоя Грампус» 77 (35)
2009–2010 Японія «Сімідзу С-Палс» 66 (17)
2011–2015 Норвегія «Одд» 121 (40)
Національна збірна**
Роки Збірна І (г)
2000–2013 Норвегія Норегія 36 (10)
Звання, нагороди
Нагороди

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.
Інформацію оновлено 16 листопада 2015.

** Інформацію про ігри та голи за національну збірну
оновлено 16 листопада 2015.

Фруде Йонсен (норв. Frode Johnsen, нар. 17 березня 1974, Шієн) — норвезький футболіст, що грав на позиції нападника.

Виступав, зокрема, за клуб «Русенборг», а також національну збірну Норвегії.

П'ятиразовий чемпіон Норвегії. Володар Кубка Норвегії.

Клубна кар'єра[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Розпочав свою кар'єру в 1992 році виступами за команду клубу «Сотфосс Турн», але у Тіппелізі дебютував лише після свого переходу (1993 рік) в «Одд Гренланд», але не відразу, а лише в 1999 році (на той час йом виповнилося 25 років), коли команда вийшла до вищого дивізіону норвезького футболу.

Русенборг[ред. | ред. код]

2000[ред. | ред. код]

Своєю грою за останню команду привернув увагу представників тренерського штабу клубу «Русенборг», до складу якого приєднався в середині 2000 року, як заміна Джону Кар'ю. Під час свого перебування в «Одд Гренланд» навчався на поліцейського, але після переходу до «Русенборга» покинув навчання. В складі свого нового клубу в дебютному сезоні зіграв 15 матчів та забив 9 м'ячів, й, таким чином, відзначився 12-ма голами в своїй кар'єрі (ще 3-ма відзначився в період свого перебування в «Одд»)[1]. В складі «Русенборга» став переможцем чемпіонату. Команда того сезону мінімально поступилася в кваліфікації Ліги чемпіонів й не змогла вийти до групового раунду. Йонсен же виступав досить вдало, заби 5 м'ячів у 6-ти матчах — в тому чилі відзначився й хет-триком проти «Гельсінборга». Оскільки команда фінішувала на 3-му місці, то вони здобули путівку до Кубку УЄФА, де поступилися в першому ж раунді «Алавесу», Йонсен відзначився голом у першому матчі, який завершився виїзною ніиєю 1:1, але в домашньому поєдинку Русенборг поступився з рахунком 1:3.

2001[ред. | ред. код]

У своєму першому повному сезоні в «Русенборзі» став найкращим бомбардиром з 17-ма голами (роділив це звання з Торстейном Гельстадом та Клейтоном Зейном), зігравши у складі клубу всі матчі, окрім одного. «Русенборг» знову став переможцем національного чемпіонату, випередивши на одне очко «Ліллестрем». У Лізі чемпіонів в своїй групі «Русенборг» фінішував 4-им. Фроде зіграв у п'яти з шести матчів кваліфікації, але не забив у них жодного матчу, проте відзначився 1-им у кваліфікації.

2002[ред. | ред. код]

В 2002 році Йонсен втретє з клубом став переможцем національного чемпіонату. Через травму зіграв лише 17 з 26-ти матчів, в яких відзначився 7-ма голами. У кваліфікації Ліги чемпіонів відзначився двома голами, але в груповому етапі не забив жодного м'яча, «Русенборг» же набрав чотири очки та посів останнє місце в групі, незважаючи на те, що на цій стадії команда програла лише два матчі.

2003[ред. | ред. код]

В сезоні 2003 року Йонсен відіграв усі матчі, а «Русенборг» став переможцем чемпіонату з 14-ти очковим відривом від свого найближчого переслідувача. Фроде відзначився 15-ма голами, й лише на 2 голи за цим показником випередив свого одноклубника Гаральда Браттбакка. Він також у складі «Русенборга» виграв кубок після перемоги над «Буде-Глімт» (3:1), забивши швидкий м'яч. Крім того став найкращим бомбардиром Кубка, відзначився 11-ма голами в 7-ми матчах. У кваліфікації Ліги чемпіонів Йонсен та «Русенборг» поступилися «Депортіво» й не змогли пробитися до групового етапу турніру. Клуб знову потрапив до Кубку УЄФА й мав непогані шанси на продовження боротьби, але програв через виїзний гол Бенфіці. Того сезону Фроде зіграв у всіх єврокубкових матчах команди, за виключенням однієї гри, та забив у 2-ох з 9-ти матчів.

2004[ред. | ред. код]

Сезон 2004 року був дуже драматичним та пам'ятним для Фроде Йонсена. «Русенборг» боровся з «Волеренгою» за чемпіонство, й напередодні останнього матчу чемпіонату лідирував у турнірній таблиці, але лише завдяки найбільшій кількості забитих м'ячів. Після 7-ми хвилин у матчі між «Росенборгом» та ФК «Люном», «Волеренга» виграла свій матч чемпіонату з рахунком 3:0. «Русенборг» вигравав з рахунком 3:1, але для перемоги в чемпіонаті потрібно було забити принаймні 1 гол, і в додатковому до основного часу поєдинку Фроде відзначився втретє в матчі й забезпечив своєму клубу чемпіонство[2]. Йонсен відіграв усі матчі свого клубу й з 19-ма голами став найкращим бомбардиром команди. Високою результативністю в єврокубках він не відзначався, але, тим не менше, «Русенборг» повернувся в Лігу чемпіонів. Цього сезону команда набрала лише два очки, а сам Фроде відзначився 2-ма голами.

2005[ред. | ред. код]

Після 5-ти чемпіонств, які були здобуті поспіль, в 2005 році «Русенборг» посів скромне 7-ме місце. Того сезону Йонсен відзначився лише 7-ма голами в 23-ох матчах. У 2005 році ним активно цікавилися «Мальорка» та празька «Спарта», але трансфер так і не відбувся. Зіграв у всім матчах норвезького клубу в Лізі чемпіонів, але забитими м'ячами не відзначився жодного разу. У групі вони протистояли мадридському «Реалу», ліонському «Олімпіку» та грецькому «Олімпіакосу» й посіли в ній третє місце, але в першом раунді Кубку УЄФА поступилися санкт-петербурзькому «Зеніту».

2006[ред. | ред. код]

Фроде Йонсен розпочав сезон дуже добре, в його першій частині відзначився 6-ма голами в 13-ти матчах, завдяки чому зацікавив японський клуб «Нагоя Грампус». Йонсен не зміг відмовитися від можливості пограти за кордоном й після декількох років сумлінної праці в «Русенборзі» норвезький клуб погодився його продати японцям, у липні 2006 року його було продано.

За час свого перебування в «Русенборзі» в усіх турнірах зіграв 234 матчі, в яких забив 125 разів.

Нагоя Грампус[ред. | ред. код]

Він підписав 1,5-річний контракт з клуб й дебютував у його складі в матчі проти ДЖЕФ Юнайтед 29 липня 2006 року, забивши двічі у ворота суперників свого нового клубу. «Нагоя» здобула перемогу з рахунком 3:2. Після цього відзначився ще 8 разів і з 10-ма голами у 18-ти матчах в складі «Нагої» допоміг клубу посісти 7-ме місце.

У свій перший повний сезон в 2007 році, Нагоя посіла 11-те місце. Фруде відзначився 13-ма голами в 26 матчах.

У 2008 році Йонсен і «Нагоя» боролися до останнього туру за чемпіонство Джей-Ліги 1, але в підсумку посіли лише третє місце, отримавши право наступного сезону стартувати в Лізі чемпіонів АФК.

28 жовтня 2008 року Фруде Йонсен заявив, що він хотів би залишитися в Японії, щонайменше, ще один рік, в складі Нагої або й іншого японського клубу[3].

Сімідзу С-Палс[ред. | ред. код]

18 листопада 2008 року Фроде Йонсен оголосив, що він залишить «Нагою» після завершення сезону, і що йому залишилося лише пройти медичний огляд для переходу в інший японський клуб. Проте до завершення сезону 2008 року він не уточнив до складу якого японського футбольного клубу він перейде[4]. Зрештою, стало відомо, що сезон 2009 року він провеле в складі «Сімідзу С-Палс».

Зрештою стало відомо, що він приєднається до «Сімідзу С-Палс» у сезоні 2009 року.

У складі «Симідзу С-Палс» Фруде Йонсен зайняв 7-ме місце в своєму першому ж сезоні, команді не вистачило лише п'ять очок для потрапляння до Ліги чемпіонів АФК, того ж сезону Фруде забив 9 м'ячів.

1 серпня Йонсен своїм першим хет-триком у Джей-Лізі 1 та допоміг своєму клубу здобути перемогу над «Сенан Бельмаре» з рахунком 6:3.

14 листопада 2010 року Йонсен відзначився 1 голом у переможному (5:0) матчі над клубом «Сенан Бельмаре», це була його остання гра в японському чемпіонаті. Також він оголосив, що по завершенні сезону повернеться до Норвегії.

Одд Гренланд[ред. | ред. код]

У 2011 році підписав однорічний контракт з клубом «Одд Гренланд»[5]. Згодом контракт декілька разів було продовжено, востаннє в січні 2015 року[6][7]. Завершив професійну ігрову кар'єру у клубі «Одд».

Брат Фроде Йонсена, Дан Йонсен, загинув в аварії 25 серпні 2013 року в віці 40 років[8].

В першому матчі першого кваліфікаційного раунду Кубку УЄФА сезону 2015/16 років проти тираспольського «Шерифа» забив один з трьох м'ячів своєї команди. А це означало, що 41-річному віці він став найстаршим бомбардиром в європейських клубних футбольних змаганнях.

Завершив професійну ігрову кар'єру у клубі «Одд», забив у футболці клубу 86 м'ячів, й, таким чином, разом з Кнутом Селандом став найкащим в історії бомбардиром клубу[9].

Виступи за збірну[ред. | ред. код]

Протягом кар'єри у національный збірный Норвегії, яка тривала 14 років, провів у формі головної команди країни лише 36 матчів, забивши 10 голів[10]. 16 серпня 2000 року дебютував у складі національної збірної в матчі проти Фінляндії, вийшовши на поле на останні 20 хвилин замість Стеффена Іверсена.

Свій перший матч у футболці національної збірної забив у ворота Уельсу в рамках кваліфкації до ЧС 2002 року. Був стабільним гравцем збірної Норвегії до 2007 року, допоки не переїхав до Японії. Однією з причин не потрапляння до складу збірної наводивя тривалий переліт Японії до Європи, який став би необхідний після його переходу до складу «Нагоя Грампус».

1 вересня 2013 року вперше за майже шість років з часу останнього поєдинку в футболці національної збірної Фруде було викликано для підготовки до матчів кваліфікації ЧС 2014 року проти Кіпру та Швейцарії. В жовтні 2013 року його знову було викликано на матчі проти Словенії та Ісландії, але в цих матчах на поле він так і не вийшов. 11 жовтня 2013 року в матчі проти збірної Словенії він вийшов наприкінці основного часу, ставши, таким чином, найстаршим гравцем збірної Норвегії, який коли-небудь виходив на поле. Чотири дні потому, в матчі проти збірної Ірландії, він перевершив це досягнення, вийшовши на поле у віці 39 років та 212 днів. 15 жовтня 2013 року втртє поновив рекорд найстарішого гравця національної збірної Норвегії, вийшовши у матчі проти збірної Ісландії (1:1), в рамках кваліфікації до ЧС 2014 року в Бразилії, на момент виходу на поле йому виповнилося 30 років 6 місяців та 28 днів. На полі він провів лише 4 останні хвилини поєдинку.

Статистика виступів[ред. | ред. код]

Статистика клубних виступів[ред. | ред. код]

Сезон Клуб Чемпіонат Національний кубок Континентальні кубки Supercoppe Усього
Ліга Ігор Голів Ліга Ігор Голів Ліга Ігор Голів Ліга Ігор Голів Ігор Голів
1992 Норвегія Стоктфосс Турн ? ? КН ? ? - - - - - - ? ?
1993 Норвегія Одд Гренланн 0 0 КН ? ? - - - - - - ? ?
1994 0 0 КН ? ? - - - - - - ? ?
1995 16 1 КН ? ? - - - - - - ? ?
1996 20 3 КН ? ? - - - - - - ? ?
1997 24 2 КН ? ? - - - - - - ? ?
1998 26 8 КН ? ? - - - - - - ? ?
1999 ЕС 25 9 КН ? ? - - - - - - ? ?
січ.-чер. 2000 ЕС 10 3 КН ? ? - - - - - - ? ?
чер.-гр. 2000 Норвегія Русенборг ЕС 15 9 КН 1 0 ЛЧ+КУЄФА 10+2[11] 5+1 - - - 28 15
2001 ЕС 25 17 КН 3 3 ЛЧ 7[12] 1 - - - 35 21
2002 ЕС 17 7 КН 3 0 ЛЧ 8[13] 2 - - - 28 9
2003 ЕС 26 15 КН 7 11 ЛЧ+КУЄФА 2+5[14] 0+2 - - - 40 28
2004 ЕС 26 19 КН 5 6 ЛЧ 10[15] 2 - - - 41 27
2005 ЕС 23 7 КН 2 4 ЛЧ+КУЄФА 8+2[14] 0 - - - 40 14
січ.-лип. 2006 ЕС 13 6 КН 2 3 - - - - - - 15 9
Усього в Русенборзі 145 80 23 27 54 13 - - 222 120
лип.-гр. 2006 Японія Нагоя Грампус Дж1 17 10 КІ ? ? - - - - - - ? ?
2007 Дж1 26 13 КІ ? ? - - - - - - ? ?
2008 Дж1 34 12 КІ ? ? - - - - - - ? ?
Усього в Нагої Грампус 77 35 ? ? - - - - ? ?
2009 Японія Сімідзу С-Палс Дж1 33 9 КІ ? ? - - - - - - ? ?
2010 Дж1 33 8 КІ ? ? - - - - - - ? ?
Усього в Сімідзу С-Палс 66 17 ? ? - - - - ? ?
2011 Норвегія Одд ЕС 23 7 КН 4 1 - - - - - - 27 8
2012 ЕС 29 4 КН 3 4 - - - - - - 32 8
2013 ЕС 30 16 КН 4 2 - - - - - - 34 18
2014 ЕС 30 11 КН 6 6 - - - - - - 36 17
2015 ЕС 9 2 КН 4 5 ЛЄ 1[16] 1 - - - 14 8
Усього в Одд 242 66 ? ? 1 1 - - ? ?
Усього в кар'єрі ? ? ? ? 3 0 - - ? ?

Статистика виступів за збірну[ред. | ред. код]

 Статистика матчів і голів за збірну — Норвегія Норвегія
Дата Місто Господарі Результат Гості Турнір Голи Примітки
16/08/2000 Гельсінкі Фінляндія Фінляндія 3 – 1 Норвегія Норвегія товариський матч -
24/01/2001 Гонконг Південна Корея Південна Корея 2 – 3 Норвегія Норвегія товариський матч 2
28/02/2001 Белфаст Північна Ірландія Північна Ірландія 0 – 4 Норвегія Норвегія товариський матч -
06/06/2001 Осло Норвегія Норвегія 1 – 1 Білорусь Білорусь Відбір до ЧС 2002 -
05/09/2001 Осло Норвегія Норвегія 3 – 2 Уельс Уельс Відбір до ЧС 2002 1
06/10/2001 Єреван Вірменія Вірменія 1 – 4 Норвегія Норвегія Відбір до ЧС 2002 -
21/08/2002 Осло Норвегія Норвегія 0 – 1 Нідерланди Нідерланди товариський матч -
12/02/2003 Іракліон Греція Греція 1 – 0 Норвегія Норвегія товариський матч -
30/04/2003 Дублін Ірландія Ірландія 1 – 0 Норвегія Норвегія товариський матч -
22/05/2003 Осло Норвегія Норвегія 2 – 0 Фінляндія Фінляндія товариський матч -
11/06/2003 Осло Норвегія Норвегія 1 – 1 Румунія Румунія Відбір до ЧЄ 2004 -
20/08/2003 Осло Норвегія Норвегія 0 – 0 Шотландія Шотландія товариський матч -
10/09/2003 Осло Норвегія Норвегія 0 – 1 Португалія Португалія товариський матч -
11/10/2003 Осло Норвегія Норвегія 1 – 0 Люксембург Люксембург Відбір до ЧЄ 2004 -
15/11/2003 Валенсія Іспанія Іспанія 2 – 1 Норвегія Норвегія Відбір до ЧЄ 2004 -
19/11/2003 Осло Норвегія Норвегія 0 – 3 Іспанія Іспанія Відбір до ЧЄ 2004 -
22/01/2004 Гонконг Швеція Швеція 0 – 3 Норвегія Норвегія товариський матч 1
25/01/2004 Гонконг Гондурас Гондурас 1 – 3 Норвегія Норвегія товариський матч 1
31/03/2004 Белград Сербія та Чорногорія Сербія та Чорногорія 0 – 1 Норвегія Норвегія товариський матч -
28/04/2004 Осло Норвегія Норвегія 3 – 2 Росія Росія товариський матч -
18/08/2004 Осло Норвегія Норвегія 2 – 2 Бельгія Бельгія товариський матч 1
04/09/2004 Палермо Італія Італія 2 – 1 Норвегія Норвегія Відбір до ЧС 2006 -
08/09/2004 Осло Норвегія Норвегія 1 – 1 Білорусь Білорусь Відбір до ЧС 2006 -
09/10/2004 Глазго Шотландія Шотландія 1 – 0 Норвегія Норвегія Відбір до ЧС 2006 -
13/10/2004 Осло Норвегія Норвегія 3 – 0 Словенія Словенія Відбір до ЧС 2006 -
20/04/2005 Таллінн Естонія Естонія 1 – 2 Норвегія Норвегія товариський матч 1
24/05/2005 Осло Норвегія Норвегія 1 – 0 Коста-Рика Коста-Рика товариський матч 1
04/06/2005 Осло Норвегія Норвегія 0 – 0 Італія Італія Відбір до ЧС 2006 -
08/06/2005 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 3 Норвегія Норвегія товариський матч -
24/05/2006 Осло Норвегія Норвегія 2 – 2 Парагвай Парагвай товариський матч 2
01/06/2006 Осло Норвегія Норвегія 0 – 0 Південна Корея Південна Корея товариський матч -
06/09/2006 Осло Норвегія Норвегія 2 – 0 Молдова Молдова Відбір до ЧЄ 2008 -
24/03/2007 Осло Норвегія Норвегія 1 – 2 Боснія і Герцеговина Боснія і Герцеговина Відбір до ЧЄ 2008 -
11/10/2013 Марибор Словенія Словенія 0 – 3 Норвегія Норвегія Відбір до ЧС 2014 -
15/10/2013 Осло Норвегія Норвегія 1 – 1 Ісландія Ісландія Відбір до ЧС 2014 -
Усього Матчів 35 Голів 10

Титули і досягнення[ред. | ред. код]

Командні[ред. | ред. код]

«Русенборг»

«Нагоя Грампус»

Особисті[ред. | ред. код]

  • Норвегія Norwegian Football Association Gold Watch
    • Чемпіон (1): 2004

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 березня 2007. Процитовано 17 січня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 28 листопада 2008. Процитовано 17 січня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Johnsen stays in Japan. VG Nett. 28 жовтня 2008 року. Архів оригіналу за 30 жовтня 2008. Процитовано 17 січня 2017.
  4. Johnsen swaps club in Japan. Nettavisen. 18 листопада 2008 року. Архів оригіналу за 12 листопада 2013. Процитовано 17 січня 2017.
  5. Alderen tynger ikke. Архів оригіналу за 24 жовтня 2016. Процитовано 17 січня 2017.
  6. Johnsen har signert. Архів оригіналу за 14 грудня 2013. Процитовано 17 січня 2017.
  7. Frode Johnsen: – Jeg kan holde på i to-tre år til. Архів оригіналу за 23 жовтня 2016. Процитовано 17 січня 2017.
  8. Fotballvenner i sorg - Skien-mann omkom i basehopp-ulykke. Архів оригіналу за 4 лютого 2014. Процитовано 17 січня 2017.
  9. Frode Johnsen (41) legger opp. Архів оригіналу за 23 жовтня 2016. Процитовано 17 січня 2017.
  10. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 липня 2010. Процитовано 17 січня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  11. Чотири матчі в кваліфікації Ліги чемпіонів.
  12. Два матчі та один гол в попередньому раунді.
  13. Два матчі та два голи в кваліфікації.
  14. а б Два матчі в кваліфікації Ліги чемпіонів.
  15. Чотири виступи та 1 гол у матчах кваліфікації.
  16. Ігри в кваліфікаційному раунді.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Фруде Йонсен