Хошіла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хошіла
монг. ᠬᠦᠰᠡᠯᠡᠨ
монг. Хүслэн
9-й Імператор Юань
3 квітня — 30 серпня 1329 року
Попередник: Туг-Темур
Спадкоємець: Туг-Темур
 
Народження: 22 грудня 1300
Смерть: 30 серпня 1329 (28 років)
Внутрішня Монголія, КНР
Країна: Юань[1]
Рід: Борджигін
Батько: Хайсан-Хулуг
Мати: Renxianzhangshengd
Шлюб: Babushad, Mailaitid і Tuohusid
Діти: Ірінджібал, Тоґон-Темур, Budashinid[1] і Yuelud[1]

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Хошіла (монг. Хүслэн, Höslen), храмове ім'я Мінцзун (кит.: 明宗; піньїнь: Mingzong; 22 грудня 1300 — 30 серпня 1329) — дев'ятий імператор династії Юань, великий каган Монгольської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1300 році у родині Хайсан-Хулуга та монгольської князівни. Мав перебрати владу після смерті імператора Аюрбарібада, але останній у 1316 році оголосив спадкоємцем трону свого сина Шідебала. Того ж року Хошіла повстав у Юньнані, проте невдало. Він змушений був тікати до володаря Чагатайського улуса Есуен-Буки. Тут він мешкав до 1328 року, коли проти імператора Раджапіки повстали монгольські князі. Почувши цю звістку, Хошіла з великою потугою рушив на столицю Даду. В цей час посів трон зведений брат Хошіли Туг-Темур, але він не міг протидіяти військам Хошіли. 27 лютого 1329 року на курултаї його оголосили імператором та великим каганом. Але 26 серпня того ж року під час бенкету Туг-Темур отруїв Хошілу, який помер 30 серпня.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в China Biographical Database

Джерела[ред. | ред. код]

  • Herbert Franke; Denis Twitchett, John King, The Cambridge History of China: Alien regimes and border states, 907–1368, Fairbank.