Церква святих апостолів Петра і Павла (Семенів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква святих апостолів Петра і Павла (Семенів)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Семенів
Конфесія ПЦУ
Будівництво 1907

CMNS: Церква святих апостолів Петра і Павла у Вікісховищі

Церква святих апостолів Петра і Павла в Семенові — парафія і храм Теребовлянського благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Семенів Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Фундамент церкви заклали в 1900 році і розпочали її будівництво стараннями коштами графині Козебродської.

Освячення і першу Літургію звершено 23 березня 1907 року. Церква діяла до 1946 року. З того часу в ній знаходився склад ялинкових прикрас, священника із сім'єю вивезли.

У 1988 році стараннями парафіян сіл Семенів, Зеленче, Підгора: Дмитра і Михайлини Намісників Павла Вітвіцького, Василя Буранича, Ганни Давосир, Теклі Вінницької, Ірини Козачок, Мирослави Козачок, Федора Пилявського, Петра Драгана, Григорія Крупинка, Левка Штогрина, Марії Бурани, Ганни Грушецької, Михайла і Теклі Намісників, Богдана Крупника, Андрія Черняка, Степана Кундрата, Степана Серебного, Івана Свянтка, Івана Фецича, Івана Кучерявого церкву відродили.

У 1989 році за священника Романа Яцківа храмову споруду поштукатурили, зробили набризк. У 1992—1993 роках виготовили та освятили іконостас.

12 липня 2009 року на престольний празник святих апостолів Петра і Павла настоятель та парафіяни зустрічали єпископа Тернопільського і Бучацького Нестора для освячення внутрішніх розписів храму, зроблених за пожертви парафіян сіл: Семенів, Підгора, Зеленче, Гумниська та м. Теребовля.

У квітні 2010 року розпочали будівництво надбрамної дзвіниці, яку закінчили в серпні того ж року. Хрест на дзвіниці із каменю офірувала сім'я Качмарів. Дзвін вагою 114 кг офірувала сім'я Нич.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Роман Яцків (1989—1998),
  • о. Іван Котляр (з 13 листопада 1998).

Джерела[ред. | ред. код]