Чигиртма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чигиртма
Походження  Азербайджан
Необхідні компоненти яйце

Чигиртма (азерб. Çığırtma) — азербайджанська страва з яйцями. Слово чигиртма (çığırtma) у назві страви означає, що до її складу входять яйця[1]. Чигиртма в перекладі з азербайджанської буквально означає «кричати». Вважається, що страву названо так через звуки, які видає м'ясо (або овоч) під час готування на розпеченій олії[2]. Чигиртму готують із курки, баклажанів, стручкової квасолі, шпинату і баранини.

Куряча чигиртма[ред. | ред. код]

Основними складниками курячої чигиртми (азерб. Toyuq çığırtması) є курка, цибуля, вода з лимоном, яйця, рослинна олія або пряжене масло і спеції[2].

Приготування[ред. | ред. код]

Курку відварюють, потім кладуть на сковороду і на неї додають подрібнену обсмажену цибулю, сік лимона, спеції. Вливають трохи бульйону і кип'ятять 20 хвилин. До курки додають яйця і варять до готовності страви. Курча-чигиртма можна подавати з простим пловом, відомим як чигиртма-плов[2].

Чигиртма із зеленої квасолі[ред. | ред. код]

Для приготування чигиртми із зеленої квасолі (азерб. Lobya çığırtması) використовують стручкову квасолю, цибулю, яйця, кріп, рослинну олію і спеції. Квасолю нарізають невеликими шматочками і відварюють. Яйця, подрібнений кріп і спеції змішують у мисці, а потім додають до смаженої цибулі з вареною квасолею[2].

Чигиртма з баклажанів[ред. | ред. код]

Основними складниками чигиртми з баклажанів є баклажани, цибуля, пряжене масло, яйця, петрушка і спеції. Нарізані баклажани солять і відтискають, щоб видалити гіркий сік. До смаженої цибулі додають баклажани й варять, потім додають яйця. Перед подаванням додають пряжене масло і зелень[3].

Чигиртма з фаршу[ред. | ред. код]

Чигиртму з фаршу (азерб. Qiymə çığırtması) готують із баранячого фаршу, цибулі, пряженого масла, шафрану і яєць. Нарізаний кріп додають перед поданням на стіл[3].

Шпинатна чигиртма[ред. | ред. код]

Шпинат, щавель, цибулю, яйця і пряжене масло — основні інгредієнти шпинатної чигиртми. До цієї страви подають кисляк і подрібнену петрушку[3][4].

Гянджинська чигиртма[ред. | ред. код]

Ця версія чигиртмы характерна для міста Гянджа. Страву готують із баранини, цибулі, пряженого масла, помідорів, зелені (коріандр і кріп) і спецій. М'ясо варять у бульйоні в глибокій сковороді. Коли м'ясо готове, додають окремо обсмажені цибулю і яйця. Суміш варять на повільному вогні до готовності яєць. Перед подаванням додають помідори і зелень. Чигиртму подають із кисляком[3][4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chicken with eggs recipe (Toyug chigirtmasi) | Azerbaijan cuisine. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 23 лютого 2014.
  2. а б в г Ministry of Culture and Tourism Republic of Azerbaijan (2013). Azerbaijani Cuisine (A Collection of Recipes of Azerbaijani Meals, Snacks and Drinks) (PDF). Baku: «INDIGO» print house. с. 35, 75. ISBN 978-9952-486-00-1. Архів оригіналу (PDF) за 9 жовтня 2017. Процитовано 6 грудня 2018.
  3. а б в г Ahmedov, Ahmed-Jabir (1986). Azərbaycan kulinariyası, Азербайджанская кулинария, Azerbaijan Cookery - cookbook, in Azeri, Russian & English. Baku: Ishig. с. 60, 74, 77.
  4. а б Main dishes. www.azerbaijans.com (англ.). Архів оригіналу за 3 грудня 2018. Процитовано 6 грудня 2018.