Шамільський район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шамільський район
Шамильский район
Герб
Розташування району
Основні дані
Суб'єкт Російської Федерації: Дагестан
Населення (2014): 28 457
Площа: 920 км²
Густота населення: 29 осіб/км²
Населені пункти та поселення
Адміністративний центр: село Хебда
Кількість сільських поселень: 25
Влада

Шамільський район (до 1960 р - Кахібський район, до 1994 р - Радянський район) - муніципальний район в Дагестані, Росія.

Адміністративний центр - село Хебда.

Географія[ред. | ред. код]

Район розташований в південно-західній частині Дагестану і межує: з Ахвахським, Хунзахським, Гунібським, Чародінським, Тляратінським і Цумадінським районами республіки. [1] Площа території - 920 км².

Історія[ред. | ред. код]

Постановою 4-ї сесії ДагЦІК від 22.11.1928 р з частини території колишніх Аварського, Андійського і Гунібського округів створений Кахібський кантон з центром у селі Урада. 26.09.1932 р районний центр перенесений в село Кахіб. Указом ПВС РРФСР від 14.09.1960 р район перейменований в Радянський з перенесенням районного центру в знову утворений населений пункт Радянське. В 1994 році Указом Президії Верховної Ради Республіки Дагестан район перейменований в Шамільський, а село Радянське в Хебда.

Населення[ред. | ред. код]

Населення - 28 457.

Національний склад

В районі проживають аварці і ахвахці. [2] [3]

Економіка[ред. | ред. код]

У районі розвинене сільське господарство. У структурі валового виробництва основних галузей на його частку припадає 95% продукції.

Загальна площа земель становить 164 тис. гектарів, з них сільгоспугідь 109,6 тис. га. На території району функціонують агрофірма «Голотлінська» з консервним цехом, 33 фермерсько-селянських господарств та 7494 особистих підсобних господарств. В особистих підсобних і селянсько-фермерських господарствах вирощують картоплю, овочі і плоди, велику і дрібну рогату худобу. В окремих ЛПГ містяться пасіки.

Транспорт[ред. | ред. код]

Найближчих залізничних пунктом є м. Буйнакськ, розташоване за 163 км.

До республіканського центру м Махачкала - 208 км, з ним райцентр пов'язаний асфальтованою дорогою. Ця дорога проходить по ущелині річки «Аварське Койсу» по території не тільки Шамільського, але Хунзахського і Гунібського районів. Протяжність доріг загального користування в районі складає 278 км, у тому числі з твердим покриттям - 64 км.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Старий Кахіб

У районі розташовані 25 пам'яток історії республіканського значення: кладовища XII-XVII століть, підземні культові приміщення, надмогильні стели шейхів, петрогліфи, датовані XI-XV століттями.

В районі розташовано 80 архітектурних пам'яток: 17 з них федерального, решта - республіканського значення. Серед них бойові вежі XVI-XVII століть, християнський Датунський храм кінця ХІ століття, бойова вежа в селі Мусрух, бойова вежа Хуршилова в селі Хотода, верхня і нижня бойові вежі в селі Старий Кахіб, будинок Чєерова в селі Урада, будинок Якубова в селі Мачадо та інші

У районі близько 20 мечетей з мінаретами, побудовані в XVII-XVIII століттях. Реставровані мечеть і медресе XVII століття в селі Гента, мечеть XVII століття в селі Тідіб.

У районі розташовано більше 30 пам'яток археології республіканського значення часів від кам'яної доби до середньовіччя: Гінчинські могильники, Занатинський могильник, Хотодинське поселення, Росохське і Чолодинське поселення в селі Мачадо, 4 могильника в селі Урада, Цархігоцінський могильник поблизу села Тідіб, Голотлтінські могильники середньовіччя, Ругельдинський могильник середніх віків, Урибський могильник албанського часу, Мачадинські петрогліфи та ін.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шамільскій район[недоступне посилання з травня 2019]
  2. Етнокарта Західного Дагестану. Андо-Цезька мова. Архів оригіналу за 10 жовтня 2014. Процитовано 4 березня 2015.
  3. Етнокарта Південного, Західного та Центрального Дагестану. Архів оригіналу за 7 липня 2015. Процитовано 4 березня 2015.