Шасі (автомобіль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рамне шасі автомобіля

Шасі́[1] (від фр. châssis — основа, рама), підво́ззя[2][3][4], підві́ззя[5] — сукупність агрегатів і вузлів сухопутних транспортних засобів та інших самохідних машин, змонтованих на спільній рамі. Вузли та агрегати шасі забезпечують привід від двигуна на рушій (рушії) транспортного засобу та відповідають за його керованість на дорозі, вантажність та маневровість.

Основні складові шасі[ред. | ред. код]

До основних елементів шасі автомобіля належать:

Трансмісія[ред. | ред. код]

Трансмісія автомобіля призначена для передачі обертаючого моменту від двигуна до ведучих коліс автомобіля, зміни його напрямку і величини, а також перерозподілу між ведучими колесами (на повнопривідних автомобілях). Складові трансмісії:

Ходова частина[ред. | ред. код]

Ходова частина забезпечує рух автомобіля з визначеним рівнем комфорту. Механізми і деталі ходової частини зв'язують колеса з кузовом, гасять його коливання, сприймають і передають сили, що діють на автомобіль. Будова ходової частини:

Системи керування[ред. | ред. код]

До систем керування автомобілем належить система кермового управління і гальмівну систему. Кермове управління забезпечує зміну напрямку руху автомобіля, а гальмівна система дозволяє знижувати швидкість, аж до повної зупинки, і утримувати автомобіль на місці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шасі // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Гащук, П. М.; Сичевський, М. І. (2016). Загальні світові тенденції в царині проєктування й виготовлення мобільної пожежно-рятувальної техніки. Північна Америка. Пожежна безпека. Л.: ЛДУ БЖД. 29: 18—35. Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 7 липня 2021.
  3. Гащук, П. М.; Сичевський, М. І. (2015). Параметрична ідентифікація автомобіля. Л.: ЛДУ БЖД. Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 7 липня 2021.
  4. Домбровський, М. (1946). Підручник шофера (PDF). Regensburg: Mittelbayerische Zeitung[de]. Архів оригіналу (PDF) за 9 липня 2021. Процитовано 7 липня 2021.
  5. шасси // Російсько-український словник з інженерних технологій 2013р. (Марія Ганіткевич, Богдан Кінаш).

Джерела[ред. | ред. код]