Шевський острів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шевський острів, Швецький острів річки Дніпро навпроти впадіння річки Самара у Дніпро.

Назва[ред. | ред. код]

Існує здогадка, що оригінальною назваю мала бути Швецький острів, що походить від швеців, що мешкали на ньому. Помику саме припустили за радянської влади, коли був у силі рух шефства."

Дніпровський історик Максим Кавун припускає хибність такої здогадки. Він ставить під сумнів мешкання на острові шевців, що обрали таке ненадійне пристановище, й наголошує на давність й автохтон їсть назви "Шевський" невідомого походження.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Розташований разом з сусіднім островом Гриньов нижче за Монастирський острів.

Нижче цих островів до лівого берега Дніпра так звана Серібна коса; а супроти Серібної коси простягся вздовж правого берега Дніпра великий острів Становий[2].

Швецький острів 1960-80-х роках був зоною відпочинку, до острова в літній період регулярно ходив теплохід, працювали пляжі. З кінця 1980-х років острів в запустінні.

Острів заріс. Усередині - парковий павільйон.

Зараз це гарне місце риболовлі, «дикого відпочинку». Дістатися до островів можна тільки катером (човном). У зимовий період при достатній товщині льоду — пішки з лівого берега Дніпра.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Цікаві факти: Дніпро в історії: таємниці дніпровських островів. Цікаві факти. Архів оригіналу за 14 жовтня 2016. Процитовано 1 жовтня 2016.
  2. Дніпрові пороги Д. І. Яворницький