12 квартал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
12 квартал
Дніпро
Загальна інформація
48°24′29″ пн. ш. 35°00′04″ сх. д. / 48.408278° пн. ш. 35.001222° сх. д. / 48.408278; 35.001222
Країна Україна Україна
Район Шевченківський
Поштовий індекс 49033
Головні вулиці просп. Б. Хмельницького,
вул. Інженерна,
вул. Гладкова,
вул. Б. Кротова
Підприємства завод Дніпропрес,
завод Металовиробів
Заклади освіти
та культури
Дніпровський коледж економіки та бізнесу,
Дніпровський регіональний центр професійно-технічної освіти,
техніко-економічний ліцей
СЗОШ № 112
Спеціалізована СЗОШ № 126 (французька мова),
Культурно-діловий центр «Дніпропрес»,
Культурно-спортивний комплекс «Шинник»,
храм великомучениці Параскевії,
храм ім. Святого Іоана Хрестителя
Транспорт
Залізнична інфраструктура Шинний, Дніпро-Ліски
Трамвай 12, 16
Тролейбус 8, 9
Автошляхи Т 0421
Карта

12 квартал — південна частина міста Дніпра, вздовж просп. Б. Хмельницького (колишньої вул. Героїв Сталінграду) між вул. Інженерна — Єрмолової — 152-ї дивізії. У більш широкому розумінні — також прилеглі квартали між «Кореєю», Заводом Важких Пресів, Шинним заводом і районом вул. Будівельників — Титова.

До складу кварталу також входе житловий мікрорайон «Будівельник», межі якого на півночі — вулиці Енергетична та Шинна, на сході — вулиця Гладкова, на півдні — вулиця Донська, на заході — вулиця Академіка Янгеля.

З 1950-х років вздовж вулиці Дніпропетровської і Сурсько-Литовського шосе (зараз — це єдиний просп. Хмельницького; у радянські часи, до 1980-х, ці дві магістралі мали певні межі) починається будівництво багатоповерхових житлових будинків для працівників новозбудованих заводів «Пресів» і «Шинного».

Будівництво ведеться ділянками, кварталами. З'являються поняття 2-й, 3-й, 5-й, 11-й, 12-й, 13-й, 14-й квартали і т.п. Іноді мешканці кажуть просто «Квартал». Також, у зв'язку з характером і термінами забудови, зустрічається назва «Старий квартал».

Тобто житловий масив «12 квартал» названо через 12-ий за рахунком квартал (ділянкою) побудови.

Характер забудови та інфраструктура[ред. | ред. код]

12 квартал — перехрестя вул. Героїв Сталінграду і 152-ї дивізії
12 квартал — перехрестя вул. Героїв Сталінграду і 152-ї дивізії

Центр мікрорайону розташований біля ПК «Шиннік». Район забудований переважно будинками з 5 поверхів, які зяявились ще в 1950-х. З 2-ї половини 1970-х в районі вул. Гладкова вздовж ЛЕП з'явились 9-типоверхові житлові будинки. На північ — так званий «Старий квартал», переважно 2-поверхові будинки. На площі перед Палацом культури «Шиннік» (частково на місці фонтану) у 2006-2008 рр. побудовано великий ТЦ «Терра», навколо з 1990-х розташовано ринок «12 квартал». Також торговельні палатки і кіоски розташовані вздовж пішоходної вул. Інженерна і в районі її перетину вул. Гладкова. По вул. Героїв Сталінграду (тепер — просп.Богдана Хмельницького), в районі перехрестя з вул. Інженерною, розташовані відділення банків і невеликі магазини, також тут в 1990-х роках з'явився перший в Україні магазин "АТБ".

По вул. Єрмолової розташовано стадіон для футбольних тренувань (доступ для пересічних відвідувачів обмежено) — колишній стадіон заводу важких пресів.

У районі діють 3 загально-освітні школи і техніко-економічний ліцей (колишня школа № 61), низка дошкільних дитячих закладів, навчально-виробничий центр, корпус Вищого училища фізкультури (колишній спортінтернат).

На вул. Перемоги розташована міська лікарня № 15, по вул. Краснопольській — комунальний медичний заклад № 7 (колишня поліклініка № 2 7-ї міськлікарні).

З 1958 р. 12 квартал зв'язаний з центральною частиною міста (пл. Островського) трамвайним сполученням (маршрут № 12, згодом також № 16). Пізніше з'явились тролейбусні лінії до Жовтневої площі (маршрут № 9 через просп. Гагаріна) та до просп. Пушкіна по просп. Кірова (маршрут № 8). Але останнім часом мешканці цього віддаленого району надають перевагу більш швидкісному виду міського транспорту — маршрутним таксі, які зв'язують 12 квартал з найважливішими районами міста.

Шиннік — центр для микрорайонів: 12-й квартал, Корея (Дніпропетровськ), Краснопілля, Кротова, Мирний.

Головні вулиці:

  • проспект Богдана Хмельницького (колишня вул. Героїв Сталінграду)
  • вул.Гладкова
  • вул.Інженерна
  • вул.152-ї Дивізії
  • вул.Казакевича
  • вул.Козака Мамая (колишня Юних Ленінців)
  • вул.Перемоги
  • вул.Єрмолової
  • вул.Краснопільська
  • вул.Бориса Кротова

Із заходу і півдня до житлої забудови примикає промислова зона, через яку проходить залізнична гілка зі станціями Дніпро-Вантажний, Дніпро-Ліски, платформою "Шинна".

ТЦ «Терра»[ред. | ред. код]

Наявна раніше велика площа перед ДК «Шиннік» призначалася для проведення масштабних святкових заходів. З 1986 р. подібні заходи не проводилися, що позначилося на функціональному використанні площі: з початку 90-х років тут почали з'являтися дрібні торгові точки ринку, що виник поруч.

У 2008 році на місці площі і фонтану було завершено будівництво 2-поверхового ТЦ «Терра», більшу частину 1-го поверху в якому займає супермаркет «Varus». Також діють магазини «Comfy», «Адідас», «Єва» та багато інших, а також заклади громадського харчування «Пузата хата» та «KFC».

Що можна побачити[ред. | ред. код]

Культурно-діловий центр «Дніпропрес», ПК «Дніпрошина», ТЦ «Терра», ринок «12 Квартал», стадіон, погруддя героя Великої вітчизняної війни майора Бориса Кротова.