Юда (син Ізраїля)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юда
Народився 1566 до н. е.
Paddan Aramd
Помер невідомо
Батько Яків
Мати Лія
Брати, сестри Діна, Йосип, Нафталі, Симеон, Левіти, Веніямин, Дан, Завулон, Рувим, Іссахар, Гад і Ашер
У шлюбі з Bat Chouad
Діти Перец[1], Zerahd[1], Er[d][2], Онан[3] і Shelahd[4]
Юда
Єврейською:יְהוּדָה
Англійською:Judah
Куліш:Юда
Огієнко:Юда
Хоменко:Юда
Турконяк:Юда

Ю́да (івр. יְהוּדָה‎ — Єгу́да «Славячий Єгову», вийшло від יָדָה — Яда́х «Руки до неба») — 4-ий син Якова (Ізраїля) від Лії. Родоначальник покоління Юди утворившого плем'я Юдине народу Ізраїля.

З єврейської — «хвалити Єгову!». Його мати Лія сказала, коли народила: «Тим разом я буду хвалити Господа!», і тому назвала «Юда» (Бут. 29:35). Місце народження — Падан арамейський, де Яків працював на свого дядька і тестя Лавана — сина Бетуела. Юда також був онуком Ісаака і правнуком Авраама.

Символ племені Юди

Запропонував своїм браттям замість вбивства Йосипа, продаж його у рабство до ізмаїльтян (Бут. 37:26-27). Відомий історією зі своїм сином Онаном, ім'ям якого названий сексологічний термін онанізм (Буття 38).

Юда є прабатьком одного з 12 колін (племен) народу ізраїльського. Сучасні євреї України відносять себе до коліна Юди. Згодом після царювання Саула, Давида і Соломона на основі колін Юди, Веніяміна та Симеона було створена могутня держава — Юдейське царство (всі інші коліна об'єдналися у Ізраїльське царство).

Пророцтво батька Юди, Якова/Ізраїля перед своєю смертю: «Юда — лев молодий!», за поширенним поясненням, говорить про родинний зв'язок Ісуса Христа до Юди. Юда є прабатьком Давида, а Давид — Марії, матері Ісуса Христа (Лк. 3:23, Лк. 3:33-34).

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Святе Письмо Старого та Нового Завіту. Видавництво отців Василіан «Місіонер», 2005.

Примітки[ред. | ред. код]