Януарій Суходольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Януарій Суходольський
пол. January Suchodolski
Худ. Максиміліан Фаянс «Януарій Суходольський».
Народження 19 вересня 1797(1797-09-19)
Гродно, Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Смерть 20 березня 1875(1875-03-20) (77 років)
  Седльці, Мазовецьке воєводство, Республіка Польща
Країна  Російська імперія
Жанр баталіст
Навчання Свіслоцька гімназія
Діяльність художник
Роки творчості 1817[1]1875[1]1875[1]
Батько Jonas Suchodolskisd
Мати Tekla Downarowiczd
У шлюбі з Leokadia Suchodolskad
Брати, сестри Райнольд Суходольський
Учасник Листопадове повстання 1830—1831
Роботи в колекції Національний музей у Варшаві, Ермітаж, Національний музей у Кракові, Lubomirski Museumd і Національний музей

CMNS: Януарій Суходольський у Вікісховищі

Януа́рій (Ян) Суходо́льський (пол. January Suchodolski; 19 вересня 1797(17970919), Гродно, — 20 березня 1875, Поблизу Седльця) — польський художник, повстанець.

Біографія[ред. | ред. код]

Брат відомого поета Райнольда Суходольського (було ще двоє братів — Яцек і Валентин).

1810 року вступив до Війська польського. Будучи самоучкою, копіював картини Верне й писав свої. Одну з його картин, «Śmierć Władysława pod Warną», (Загибель короля Владислава під Варною) побачив Микола I і віддав художнику-улюбленцю свою табакерку.

Рекомендаційні листи на ім'я Верне писали для нього: Наполеон II, мати Наполеона I й Жером Бонапарт. Однак через деякий час після зустрічі з Верне почалося Листопадове повстання, у якому здібний кадет взяв участь і віддав імператорський подарунок на потреби повстання.

Після придушення повстання Суходольський залишився в країні й отримував державну стипендію. 1832 року в Римі його прийняв Верне. Навчався він там один рік. 1837 року Суходольський повернувся до Варшави. Микола I, задоволений його картинами, подарував йому перстень і прийняв його до Імператорської академії мистецтв. Крім цього він наказав йому написати картину на честь придушення повстання, але Суходольський відмовився.

Усі його брати також брали участь в Листопадовому повстанні, Райнольд загинув, Яцек і Валентин потрапили до російського полону. Валентин тікав із нього й помер у злиднях, в Парижі, Яцек повернувся божевільним. Син Януарія сидів у в'язниці за надання допомоги повстанцям Січневого повстання.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в RKDartists