Accipiter hiogaster

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Accipiter hiogaster
Підвид Accipiter hiogaster sylvestris
Підвид Accipiter hiogaster sylvestris
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Яструбоподібні (Accipitriformes)
Родина: Яструбові (Accipitridae)
Рід: Яструб (Accipiter)
Вид: Accipiter hiogaster
Accipiter hiogaster
(S Müller, 1841)
Підвиди

(див. текст)

Посилання
Вікісховище: Accipiter hiogaster
Віківиди: Accipiter hiogaster
ITIS: 824015
МСОП: 22727721
NCBI: 2868207

Accipiter hiogaster або мінливий яструб — хижий птах роду яструбів родини яструбових ряду яструбоподібних. Включає низку підвидів, яких раніше відносили до тасманійського яструба (Accipiter novaehollandiae), і яких виділили в окремий вид.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 30–48 см, розмах крил 55-80 см. В залежності від підвиду вага варіюється від 175 до 439 г. Виду притаманний статевий диморфізм.[2]

Забарвлення мінливих яструбів різноманітне навіть всередині окремих підвидів (так, підвид A. h. leucosomus має чотири морфи: звичайну, темну, білу і сіру). Зазвичай спина темного кольору, груди і живіт руді. Іноді стегна і живіт можуть бути поцятковані смужками і плямками.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Мінливі яструби мешкають в тропічних лісах. Вони можуть мешкати на узліссях і в рідколіссі, на плантаціях кокосових пальм, в парках і садах, на висоті до 500 м над рівнем моря 9хоча можуть мешкати і в високогірних лісах на висоті до 1500 м над рівнем моря).

Мінливі яструби мешкають в Австралазії і Воллесії. Виділяють чотири основні географічні зони: південноіндонезійські острови (Молуккські і Малі Зондські), острів Нова Гвінея разом з архіпелагами Луїзіада і Д'Антркасто, архіпелаг Бісмарка і Соломонові острови з Бугенвілем.[3]

Таксономія[ред. | ред. код]

Виділяють низку підвидів, однак класифікація вважається умовною. Імовірно, незабаром частину підвидів міливого яструба виокремлять як окремі види.

Раціон[ред. | ред. код]

Мінливі яструби полюють на невеликих птахів, ссавців, рептилій. великих комах. Часто їхньою здобиччю стають невеликі великоноги, горлиці, шпаки-малюки.

Розмноження[ред. | ред. код]

Сезон розмноження триває з травня по грудень. На Новій Гвінеї яйця відкладають в липні-серпні. В кладці 2-3 яйця, інкубація триває близько місяця.

Збереження[ред. | ред. код]

це численний вид, поширений на великій площі. МСОп вважає його таким, що не потребує особливого збереження. Однак деякі підвиди можуть бути досить рідкісними.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2014). Accipiter hiogaster. Архів оригіналу за 11 грудня 2014. Процитовано 29 серпня 2014.
  2. Variable Goshawk (Accipiter hiogaster).
  3. Family Accipitridae. Архів оригіналу за 26 серпня 2018. Процитовано 9 червня 2021.