Annona reticulata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Annona reticulata
Custard apple
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Магноліїди (Magnoliids)
Порядок: Магнолієцвіті (Magnoliales)
Родина: Annonaceae
Рід: Annona
Вид:
A. reticulata
Біноміальна назва
Annona reticulata
Native range of A. reticulata
Синоніми

Annona lutescens Saff.[2]
Annona excelsa Kunth
Annona laevis Kunth
Annona longifolia Sessé & Moc.
Annona riparia Kunth

Кремове яблуко або Серце бика (лат. Annona reticulata) — це невелике листопадне або напів-вічнозелене дерево родини аннонових (Annonaceae), більш відоме своїми плодами, до яких належать такі рослини як черимоя та цукрове яблуко. Плід солодкий та використовується для приготування десертів , проте в їжу частіше використовується черимоя.

Опис[ред. | ред. код]

Annona reticulataдерево, висота якого варіюється від 8 до 10 метрів заввишки, з тонким, 10-20 см завдовжки та 2-7 см завширшки, прямим листям із загостреним кінчиком (у деяких видів із зморшкуватим).

Гроно складається із трьох або чотирьох жовто-зелених квітів діаметром від 2 до 3 см, з трьома довгими зовнішніми та трьома дрібними внутрішніми пелюстками.

Плоди мають різну форму: серцеподібну, кулясту, довгасту або неправильну. Розміри коливаються від 7 до 12 см, залежно від сорту. Стиглий плід має коричневий або жовтуватий колір та різний ступінь сітчастості, що також залежить від сорту. Мʼякоть може бути як соковитою та ароматною, схожою на  смак «традиційного» заварного крему, так і  сухою з неприємним смаком.

Поширення та природне середовище[ред. | ред. код]

Саджанці в Індії

Походить Annona reticulata з Карибського басейну та Центральної Америки. В природних умовах кремове яблуко росте в тропічній зоні, включаючи Південно-Східну Азію, Тайвань, Індію, Пакистан, Австралію та Африку.

Клімат[ред. | ред. код]

Хоча дерево найкраще росте в тропічних умовах, воно також зростає в субтропічних регіонах. Порівняно з іншими аннонами, кремове яблуко потребує більше вологості, оскільки є менш посухостійким. Необхідна річна температура коливається від 17 до 27°C. Переносить легкі нічні заморозки до -2 °C,  росте на багатьох типах ґрунтів, з водневим показником від 5 до 8. Не переносить перезволоження або занадто високого рівня ґрунтових вод.

Вирощування[ред. | ред. код]

Розмноження кремового яблука можливе трьома способами: насінням, щепленням та брунькуванням. Врожайність дерева досягає  45 кг плодів на рік. В Азії сезон триває з липня по вересень, а в Карибському басейні — з лютого по квітень.

Використання[ред. | ред. код]

Мʼякоть стиглого плоду  їстівна у свіжому вигляді і може використовуватись при приготуванні соку, морозива або пудингу. В Індії  з нього виготовляють соус. Листя та гілля  застосовують для дублення, оскільки вони містять сині пігменти. З внутрішньої кори виготовляють  обгортки, прикраси та капелюхи.

Поживність[ред. | ред. код]

У 100 грамах кремового яблука міститься 101 калорія, 23%  добової норми вітаміну С та 17% добової норми  вітаміну В6. Сирий плід складається з 72% води, 25% вуглеводів, 2% білків та 1 % жирів.

Ризик та вплив[ред. | ред. код]

Annona reticulata — інвазивна рослина, що негативно впливає на населення, яке вирощує цю культуру, оскільки всі частини дерева, окрім плодів, є токсичними, що може спричинити проблеми зі  здоровʼям  у людини.

Хвороби та шкідники[ред. | ред. код]

До хвороб, які можуть уразити кремове яблуко, належать антракноз, плямистість листя та  діплодія. Спіральна нематода, низькоросла нематода та борошнистий червець також можуть  інфікувати рослину.

Аромат та фітохімічні речовини[ред. | ред. код]

Аромат кремового яблука  обумовлений приблизно 180 сполуками, серед яких леткі  органічні сполуки, альфа-пінен, мірцен, лімонен та ін. Рослина багата на таніни.

Народна медицина[ред. | ред. код]

Протягом століть відомо про різні способи  використання сушених плодів, кори та листя у народній медицині.

  1. Verspagen, N. & Erkens, R.H.J. (2020). Annona reticulata. IUCN Red List of Threatened Species. 2020: e.T136996530A142422959. doi:10.2305/IUCN.UK.2020-2.RLTS.T136996530A142422959.en. Процитовано 10 December 2022.
  2. Annona reticulata: інформація на сайті GRIN